Jaa

Syömätön kissa – kaikkien eläinlääkäreiden lempparipotilas

(Kirj. ell Julia Haukilintu, AlmaVet Cat)

Syömättömyys, lääketieteellisesti ilmaistuna anoreksia (eikä tällä ole mitään tekemistä sen ihmisten syömishäiriön kanssa), meinaa sitä ettei kissa syö. Njet, nada, mitään ei mene kitusiin. Syömättömyys itse ei ole diagnoosi vaan oire, mutta onneksi syömättömyyttä aiheuttaa tasan yksi syy – mikä vaan. Eikä tämä ole edes vitsi. Jos sairaus/syndrooma/tauti/vaiva/trauma mainitaan eläinlääketieteen oppikirjassa, on yksi sen oire kissalla lähes varmasti ruokahaluttomuus. Erästä lapsuuteeni liittyvää tv-sarjaa siteeraten “150 ainakin niitä on”, diagnoosivaihtoehtoja nimittäin. Ruokahaluttoman kissan diagnostiikka onkin siksi helppoa kuin heinän teko (juu ei…).

Jos kissa ei syö, on syytä huolestua

Kissojen syömättömyys on aika vakava paikka. Ei tarvitse mennä pahimmillaan kuin päivä tai pari niin kissan maksa ja lihakset ottaa syömättömyydestä osumaa. On kissan proteiiniaineenvaihdunta meinaan sellainen, että jos ei ala suun kautta tulemaan prodea koneeseen niin se otetaan sitten jostain muualta. Lihaksista lypsetään proteiinia aineenvaihdunnan pyörittämiseen ja kun ei sitä saada tiristettyä sieltä tarpeeksi, aletaan hajottamaan kropan rasvavarastoja. Massiivisella tahdilla. Maksa ei pysy perässä tässä hommassa ja rasvaa alkaa varastoitumaan maksasoluihin. Syntyy alkoholisteillekin tavallinen rasvamaksa. Vaikkei mirri ole juonut pisaraakaan miestä väkevämpää. Ja jos kissalle on päässyt kertymään vyötärölle ylimääräisiä rasvavarastoja, niin se nopeuttaa entisestään rasvamaksan kehittymistä. Ei siis kannata tyytyväisenä katsella varsinkaan lihavan kissan ruokahaluttomuutta ja ajatella että “nyt se ainakin laihtuu!”. Joo varmaan laihtuu, mutta saattaa siinä hommassa lähteä henkikin.

“Kyllä se syö kun on tarpeeksi nälkä” on yleinen lausahdus kissojen kanssa. Kissat kun tunnetusti usein on vähän nirsopyllyjä ruokailunsa kanssa. Mutta koska kissa on kissa, se oikeasti vaikka heittää henkensä ennenkuin alkaa syömään, jos alla olevaa ruokahaluttomuuden syytä ei hoideta pois. Että älkää kovin pitkään katselko sitä ruokakuppia karttavaa kissiä.

Kissan ruokahaluttomuutta voidaan hoitaa

Jos skipataan siihen mukavampaan vaiheeseen ruokahalutonta kissaa tutkittaessa ja leikitään että meillä on nyt diagnoosi. Alla olevaa syytä toki lähdetään hoitamaan. Mutta hoidolla menee aikansa vaikuttaa ja ruokaa pitäisi saada kissaan nyt eikä ensiviikolla. Voiko siis mitään tehdä? No onneksi voi! Eläinlääketiede tuntee useammankin tropin, joka toimii kissan ruokahalua stimuloivasti. On pistosta, pillereitä ja, monen omistajan iloksi, jopa ihan kissalle varta vasten tarkoitettua korvalehteen laitettavaa voidetta. Eikä unohdeta pahoinvoinnin hoitoa, sillä kissan ruokahaluttomuuden taustalta löytyy usein oksettava olo (joka johtuu siitä taustasairaudesta joka taas voi olla mikä vaan jne). Jos kissa ei poppaskonsteilla, kiroilulla ja uhkailulla ala kiinnostumaan ruuasta, saatetaan joutua sopimaan treffit kirurgin veitsen kanssa ja laittamaan väliaikainen ruokintaletku. Ruiskuruokinta suoraan suuhun saattaa toimia joillakin väliaikaisratkaisuna. Siinä tosin pitää kohdata kissan luonne ja omistajan taito yksi yhteen, jotta vältytään välirikolta.

Suvin kissa Allan

Tässä on Allan. Hoitajamme Suvin kissa. Allan päätti eräänä kauniina perjantaina, että aamiainen ei maistu. Tutkimuksessa ei löytynyt oikein mitään, tukihoito kehiin (mm. pahoinvoinninestolääke ja ruokahalustimulantti) ja ruokahan maistui taas. Kunnes ei maistunutkaan. Nyt oli masukin kipiä ja oksetti. Kuvattiin, tutkittiin, lopulta jopa leikattiin ja huuli pyörenä ihmeteltiin kun ei löytynyt oikein muuta kuin vatsaontelossa kurkkiva ärtynyt haima ja vähän löysää kakkaa. Pistettiin ruokintaletku. Ja sitten lääkittiin, ruokittiin ja toivottiin parasta. Allan selvisi, tarkka diagnoosi ei niinkään. Mutta onneksi emme hoidakaan diagnoosia vaan potilasta. <3

Syömättömän tai huonoruokaisen kissan kanssa ei kannata jäädä yksin vaan apua on saatavilla. Kaikki kissanomistajat tietävät että jos kissa on sitä mieltä että tuota en kyllä ota suuhuni, on kyseessä  katastrof ja grande sellainen. Mietitään yhdessä taikakonstit tähän.

Tämän tarinan teille tarjosi Dechra Oy