Jaa

Aapelin silmäverenvuoto

Kuten ehkä tiedätte, onnistui taloutemme Airendalekiintiön täyttävä Aapo niiaamaan juurikin sopivasti, kun viikatemies heilautti työvälinettään. Verta vuotava perna suisti Aapelin sokkiin ja kuoleman porteille (Aapon pernarepeämä). Eläinlääkäriperheemme rauhallisesti ja suunnitelmallisesti toteuttamilla toimenpiteillä (lue; sähläämällä ja kävi hyvä munkki) onnistuttiin koiruus nostamaan jälleen elävien kirjoihin ja viikatemiehen sapeli vei karvakorvalta vain pari kiharaa, otsalta.

Koiran silmätulehdus

Pernarepeämän tausta jäi epäselväksi, ja mitäpä se Aapoa haittaisikaan, oli syynä sitten kasvain tai tapaturma, pääasia on että Aapo voi hyvin. Tasan kuukausi leikkauksen jälkeen istuskelin aamukahvilla taloutemme sohvalla, jolle hämmästyttävästi oli jäänyt minun ahterilleni sopiva rako. Katsastelin lattialla pötköttelevää Aapoa ja huomasin, että sen toinen silmä oli tulehtunut. Silmä rähmi ja Aapo piti silmää kiinni, tarkemmin asiaa tutkiessani huomasin kauhukseni, että silmän etukammio oli täynnä verta. Hihkuin tapojeni mukaan rakkaan vaimoni paikalle ja yhdessä pällistelimme kun veriklöntti kieppui Aapon silmämunassa kuin puolukka… siinä korissa.

Silmän etukammion verenvuoto on suhteellisen epätavallinen tapahtuma, yleensä vuodon taustalla on isoja ongelmia veren hyytymisessä, toisaalta syynä voi olla kasvain. Koska Aapo oli juurikin leikattu mahdollisen kasvaimen vuoksi, ja pernan verenvuoto oli aiheuttanut sille huomattavan verenhukan, olivat molemmat vaihtoehdot mahdollisia.

Veriarvojen tarkastus

Jälleen sai Aapo palkinnoksi klinikkakäynnin. Klinikalla Aaposta otettiin verinäytteet. Tutkimuksen kohteena olivat tällä kertaa Aapon punasoluarvot sekä veren hyytymätekijät. Punasoluarvot olivat hämmentävän hyvät, näytteessä ei todettu mitään poikkeavaa, samoin veren hyytymisarvot olivat täysin normaalien rajoissa.
Minulle tämä tarkotti sitä, että Aapon pernavamman takana on kasvain ja nyt tilanne alkoi komplisoitumaan. Tässä kohtaa päätin, että Aapon osalta kirurgiset vaihtoehdot on käytetty, etäispesäkkeitä tulisi mitä todennäköisemmin löytymään useista eri paikoista.

Klinikalla Aapo oli reipas oma itsensä, se haukkui ja riehui normaalisti, näillä spekseillä minä sitten tein Aapolle sytostaatihoitosuunnitelman. Hämmentävää kyllä, Aapon silmään muodostunut verihyytymä hävisi päivän aikana. Mystinen katoamistemppu paljastui siinä vaiheessa kun Suvi yritti noin opetusmielessä esitellä klinikan porukalle Aapon silmäverenvuotoa. Ei löytynyt klönttiä ögulaarista, hävinnyt oli punainen höttö.

Silmäverenvuodon mysteeri ratkeaa

Minä nakkasin sytohoitosuunnitelman takapenkille ja jäin odottamaan lisätapahtumia. Tänään, n. viikko edellisestä silmäverenvuodosta, tilanne toistui uudelleen. Aapo pötkötteli jaloissani ja minä havaitsin samaisen punaisen häivähdyksen koiraparan silmässä. Tällä kertaa silmä ei aristanut laisinkaan ja Aapo oli muutoinkin hyvällä tuulella. Niinpä minä pähkäilin asiaa hieman laatikon ulkopuolelta, siirsin koiran pois punaiselta Fatboy patjalta ja kas, hyytymä katosi.
Perskule, heijaste tuosta patjasta!
Eli tällaista tänään, Suvi ehdotti että ei tätä kehtaa kirjoittaa tänne, minäpoika kehtaan…

(Juttu vuodelta 2017)