Jaa

Ukrainan lemmikit

Tänään tuli Ruokavirastolta ohjeet eläinlääkäreille että mitä sitä pitäisi tehdä kun sotaa pakoon lähteneet Ukrainalaiset saapuvat Suomeen ja matkassa on mukana koira, kissi tai vaikkapa fretti. Minä yritän nyt avata tätä ohjetta omalla tavallani.

Minä inhoan sanaa kansantajuistaminen, ihan samaa leipää me kaikki syödään, mutta jos tämä minun tapani kirjoittaa sattuu miellyttämään niin tässäpä tämä nyt olisi.

Ukrainalaisten lemmikit ovat tervetulleita Suomeen

Suomeen saa siis tulla lemmikin kanssa Ukrainasta, ilman että rajalla joutuu tilanteeseen jossa jo valmiiksi lyötyä ihmistä tömäytetään vielä kerran kertomalla että lemmikki ei jatka matkaa. Voisin kuvitella että jos ihminen lähtee sotaa pakoon ja ottaa mukaan lemmikkinsä, niin kyseessä on melko tärkeä kaveri. Ja sellainen ihminen joka huolehtii lemmikistään, on yleensä keskimääräistä mukavampi tyyppi, ainakin minun kokemukseni mukaan.

Tavoitteena on että rajanylityspaikassa tulliviranomainen arvioi lemmikin tilanteen, ja kertoo omistajalle jatkotoimenpiteet.

Mitä Suomeen tulevalta lemmikiltä vaaditaan?

Parhaassa tapauksessa tämä lemmikin omistaja on ehtinyt kopata mukaansa lemmikkinsä matkustusasiakirjat, elikkästen lemmikkieläinpassin ja lemmikillä on nahan alla toimiva siru. Vielä paremmassa tapauksessa tämä lemmikki on rokotettu 3v sisällä rabiesrokotteella. Lähes täydellisessä maailmassa tämä lemmikki on kaiken kukkuraksi lääkitty ekinokokkilääkkeellä 5 vrk sisällä reissuun lähdöstä. Pakko tähän kohtaan mainita että täydellisessä maailmassa tätä sotaa ei olisi laisinkaan.

Jos ja kun tällainen ylläkuvattu lemmikki saapuu Suomeen, otetaan siitä verinäyte josta tutkitaan rabiesvasta-aineet. Valtio on luvannut maksaa tämän vasta-ainetutkimuksen, ja kunnaneläinlääkäri saa hakea korvauksen valtion kassasta suorittamistaan toimenpiteistä. Yksityisellä klinikalla toimenpiteestä laskutetaan (tai sitten ei).

Ekinokokki varotoimet

Jos lemmikillä on kaikki muutoin kunnossa, paitsi että äkkilähdössä matolääke unohtui, eli siis se ekinokokkilääke, pitäisi tämä lemmikki lääkitä kyseisellä lääkkeellä mahdollisimman pikaisesti. Lisäksi sen lemmikin ulosteet pitäisi kerätä pois luonnosta aina siihen saakka kun lääkityksestä on kulunut 24 tuntia. Tämä on muuten oikeasti tärkeä juttu, meillä ei Suomessa ole (vielä) ekinokokki loista merkittävissä määrin. Kun tämä loinen leviää Suomeen, muuttuu mm. mustikan ja puolukan syöminen astetta jännemmäksi. Jos haluat tietää asiasta enemmän, laitapa hakusanaksi hydatidikysta ja kuvahaku päälle. Herkkämahaisemman ei kannata ruokailla kuvia selaillessa.

Ukrainasta saapuvan lemmikin karanteeni

Jos käy niin että lemmikin lisäksi matkassa ei ole mitään muuta kun päälle sattuneet vaatteet, tai rokotus on vanhentunut tai sirua ei löydy, menee homma hieman hankalamman kautta. Tavoitteena on kuitenkin se että tämä systeemi toteutuisi mahdollisimman sujuvasti, ilman että muutoinkin murjottu omistaja saisi lisää murehdittavaa, eiköhän tämä jo riittäisi.

Eli eläinlääkäri rokottaa ja siruttaa sekä loislääkitsee koiran tarpeiden mukaisesti, samalla lemmikistä otetaan verinäyte vasta-ainetutkimuksia varten. Riippuen tilanteesta, on lemmikki pidettävä poissa luonnoneläinten ja toisten lemmikkien luota. Ekinokokkitapauksessa kyse on parista päivästä, jos taas maahantuloasiat eivät täyty tunnistusmerkinnän ja/tai rabiesrokotusten osalta, on eristys pidempi, 30 vrk.

Tuo 30 päivän lusiminen voidaan suorittaa joko kotieristyksenä, tai sitten eläinhoitolassa, vastaanottokeskuksiin lemmikkejä ei saa ottaa.

Kotioloihin eristetty lemmikki ei saa tavata muita lemmikkejä tai luonnoneläimiä, ja kaikki kontaktit ulkopuolisiin ihmisiin pidetään minimissään. Näistä kotieristystouhuista tulee kyllä sitten tarkat ohjeet, niitä en tässä lähde erikseen selvittelemään. Voisin kuvitella että nuo lemmikkieläinhoitolat eivät olisi se ensisijainen paikka näille eläimille, lähinnä siksi että kun on reissannut läpi sodan niin mielellään sitä varmaan istuskelisi turvassa hetkisen sitä omaa lemmikkiään rapsutellen. Eli veikkaan että sopiville kodeille olisi käyttöä.

Ja pakko on palata tuohon kulupuoleen, saattaapi nimittäin olla niin että jäi se lompakkokin sinne lähtöpaikalle, eli ihan älyttömiä kuluja ei välttämättä talous kestä.

Tukea Ukrainan lemmikkien terveystoimiin

Kuluja tässä touhussa aiheutuu hoitotoimenpiteistä, tutkimuksista, lääkkeistä ja mahdollisesta eristyksestä. Näiden viranomaistoimien vuoksi aiheutuvat lääke- ja toimenpidekulut ovat marginaalisia, uskon että näille löytyy maksaja. Maksaja voi olla vaikkapa se eläinklinikka (puhun nyt vain meidän klinikan puolesta) joka lahjoittaa sirut, lääkkeet ja mahdollisen työpanoksen, tämä ei ole oikeasti iso kulu. Valtio ja yksityiset laboratoriot ovat jo lupautuneet tekemään maksutta nuo vasta-ainetutkimukset joten siitäkään ei tarvitse kantaa murhetta.

Sijaiskoti sotaa pakenevalle lemmikille?

Suurin kuluerä tulee tuosta karanteenin toteuttamisesta. Tässä me joudutaan taas nojaamaan yksittäisten ihmisten tarjoamaan apuun. Lemmikkien eristykseen soveltuvat kodit tulevat olemaan kullanarvoisia.

Tällaista tänään.

Kannessa kuvituskuva Pixabay