Jaa

Aten leegot

Atte on hippasen vajaa 16 v ikäiseksi elänyt kääpiösnautseri. Koska Atte oli käppänä, se oli jäyhä jöpöttäjä. Sillä ei ollut huumorintajua, yhtään. Luonnetta kyllä oli, broilerin kokoiseen kehoon istutettu leijona. Atte oli sellainen kärttyisä, luiseva Pappa isolla P-kirjaimella, sen voisi lähettää lasten kanssa ostoskeskukseen iltayöstä, bodygardiksi, varmasti ei hypi hiphopparit silmille, repeäisi ne ylileveät lahkeet…

Atella oli sydänvika, eikä sen munuaisetkaan toimineet ihan täydellisesti. Atte kuulikin melko huonosti ja lukemisessa oli ollut pakko siirtyä isolla tekstillä kirjoitettuihin kirjoihin. Lisäksi Atella oli kilpirauhasen vajaatoimintaa. Mutta silti, Atte oli hieno tyyppi ja sillä oli äärimmäisen tärkeä homma, se pakotti pari vanhusta liikkeelle.

Huonot hampaat

13 v iässä Atella oli iso murhe. Sen hammaskalusto oli lahonnut, käytännössä kokonaan. Huonoilla hampailla on muutama ikävä sivuvaikutus. Ensinnäkin jatkuva kipu ottaa pattiin ja vetää mielen vakavaksi, lisäksi syöminen menee hankalaksi. Kipujen lisäksi huonoilla hampailla on vielä yksi ikävä sivuvaikutus. Arvatkaapa miksi sydänvikaisilta ihmisiltä hoidetaan hampit ensisijassa kuntoon? Tulehtuneen hampaan kautta bakteerit pääsevät verenkiertoon ja esimerkiksi läppävikaisessa pumpussa on niille bakteereille juurikin sopiva asumispaikka.

Sydänvikaisen koiran nukutus

Kun klinikalle tulee 13v vanha, sydän- ja munuaisvikainen koiruus niin helposti eläinlääkärin suusta pakenee sanoja kuten: liian vanha, sydänvikaista ei kannata rauhoittaa, munuaisvian vuoksi nukutus on liian vaarallinen.
Parikymmentä vuotta sitten tämä piti paikkansa, tarjolla oli vain sellaisia nukutusaineita jotka vastasivat nuijanukutusta. Nykyään rauhoitus ja nukutusaineet sekä käytössä olevat laitteet ovat kehittyneet siinä määrin, että oikein toteutettuna vanhan koiran anestesia on käytännössä vaaraton, sydän-/munuaisvika tekee hommasta hieman hankalampaa mutta niidenkin kanssa pärjää.

Rauhoituksen tavoitteena on se, että potilas ei pakene paikalta. Nukutuksen tavoitteena taas on se, että potilasta ei satu ja ettei se karkaa paikalta kesken toimenpiteen. Ongelmana on se että monet rauhoitus ja nukutusaineet sotkevat elimistön perustoimintoja, olisi nimittäin erittäin hyvä homma, että verenkierto ja hengitys pelaisi toimenpiteen aikana, muutoin menee hankalaksi ja tulee propello stoppo.

Koiran hammaskipu

Aten kohdalla suukaluston hoitamatta jättäminen olisi johtanut siihen, että Atte olisi kitkutellut viimeisen elinvuotensa kipeillä ikenillä. Ihmiset joilla on ollut hammas kipeänä voivat ehkä samaistua Aten tilanteeseen. Ja juu ei, kyllä koira kokee ihan samanlaista kipua. Ei koirat niitä hammaskipujaan yleensä näytä, luonnossa ei ole hammaslääkäreitä, turha valittelukin kostautuu kun uikuttaja jää petoeläimen evääksi. Syötäväkin on, muutoin sitä kuolee.

Vanhan koiran anestesia

Eli huono vastaus olisi Aten kannalta se, että siinähän kärsit…
Vanhan koiruuden rauhoittamisessa on huolehdittava muutamasta perusasiasta: koiruuden on saatava happea, ja sitähän saa pullosta. Eli happilaite ja lisähappi on oikeasti tarpeen. Lisäksi koiruuden olisi syytä saada operaation aikana nesteitä, sillä tavoin verenpaineet pysyvät koholla, suoneen voidaan myös annostella lääkevalmisteita joilla rauhoituksen tasoa voidaan muuttaa. Jos ja kun nukutukseen siirrytään, tarvitaan paikalle muutama palikka lisää.

On myös hyvä jos eläinlääkäri tietää hippasen verran käytössä olevista aineista. Osa rauhoitusaineista laskee sydämen sykettä, tämä ei haittaa jos verenpaine pysyy korkeana ja potilas hengittelee, kulkee se happi näinkin. Toisaalta osa rauhoitusaineista laskee hengitystiheyttä, ei tämäkään haittaa jos syke pysyy koholla. Ongelmana on se, että kun näitä kahta ainetta sotkee yhteen, putoaa syke ja hengitys unohtuu ja silloin ollaan heikommalla jääpeitteellä.

Anestesiavalvonta

Sitten klinikalla pitää olla anestesianvalvontavehkeet. Ne on ne laitteet jotka piippaavat, ulisevat ja pihisevät. Näistä puhisevista vehkeistä kaikista tärkein värkki Almavet klinikalla on anestesianvalvontajärjestelmä Noora. Ei ole pakko olla juuri sama systeemi, mutta tuo Noora on kyllä hyvä merkki. Nukkuhoitaja on nimittäin se joka valvoo unta ja sanoo milloin saa tehdä hommia ja milloin pitää odotella.

Miten koira pärjää ilman hampaita?

Palataanpa sitten Atteen. Atte nukutettiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, se sai vähän tätä, vähän tuota, hippasen sitä, runsaasti happea ja ventilaattorikin vielä hengitteli sen puolesta. Atelta poistettiin kaikki hampaat. Kyllä, joka ikinen hammas lähti. Viikko operaation jälkeen kävi selväksi että Atella oli ollut kipuja, se alkoi leikkimään ja haastoi vahuksia pallo otteluihin. Ei siitä mikään stand up koomikko tullut mutta hyväntahtoinen papparainen kuitenkin. Luista se joutui luopumaan, ei onnistunut enää possunkorvankaan nakertaminen. Toisaalta viimeisen elinvuotensa aikana Atte sai illalla palasen banaania, sitä se natusteli sujuvasti ikenillään.

Attepoika huiteli menemään vielä lähes kolme vuotta pelkillä ikenillä. Uskon, että Atte oli tyytyväinen pieni koira.

Tämän tarinan teille tarjosi Biofam Oy

MAINOS: Sehän on muuten koirien hammashoito eläinklinikalla hämmentävän halpaa hommaa. Ai eikö ole? No mutta kyllähän sen hammaskiven rapsii pois vaikka lusikan tylpällä päällä? Jaa miksi ei kannata? Jos totta puhutaan niin kaikista paras keino olisi ennakoida tilanne ja opettaa lemmikki hampaiden harjaukseen. Samoilla hampailla pitäisi pärjätä 14-16 vuotta.  Ja juu, kyllä vaatii opettelua tuo hampainen pesu. Ensin yksi leego kerrallaan, ja herkkuja perään. Se oli tuo Attekin siinä määrin totinen torvensoittaja että vanhoilla päivillä hampaiden pesun harjoittelu olisi käynyt sydämelle, niin Aten kuin omistajankin.

Ja kyllä, tämä oli mainos.

Osallistu hammastuotepakettien arvontaan Almavetin fb-sivuilla. Arvontaan pääset tästä linkistä