Jaa

Pallomaha

Oli ihan täysi torstaipäivä, klinikan ajanvarauksessa ei ollut taaskaan yhtään tyhjää. Ja sitten joku saamari soittaa Suville ja vetää oikeasta narusta, eli kertoo, että täällä on mahalaukun torsio, otatteko vastaan?

Otetaanpa tarinassa pikakelaus taaksepäin. Homma alkoi sillä, että aamuyöstä, kello 05.00 nurkilla, Nila, vajaa 4 v vanha tanskandogginarttu alkoi oksentamaan, tai siis yritti oksentaa. Koska Nilan lähipiirissä on ennenkin törmätty mahalaukun kiertymään, ei kyljiltään pullistuvaa ja jatkuvasti tyhjää yökkäilevää koiruutta jääty seuraamaan sekuntiakaan enempää. Puhelu lähti päivystävälle eläinlääkärille joka takuulla oireet kuultuaan totesi, että voihan perse. Koska kyseessä oli kollega Tuulia Kastevaara, totesi hän sen hiljaa mielessään, ja lisäsi sen päälle vielä muutaman R kirjaimen.

Mahalaukun kiertymän ensiapu

Nila kiikutettiin vastaanotolle ja se sai rauhoittavan lääkityksen ja sille asennettiin nestetippa. Mahalaukun kiertymä johtaa sokkitilaan ja siihen kuolee, hoito on sokkinesteytys eli keittosuolaliuosta rutistetaan koiruuteen 25% sen veritilavuudesta. Nila painaa hippasen verran yli 50 kg ja siten siinä on n. 5l verta. Niinpä Nila sai nestettä kiiruusti litran verran ja sitten Tuulia ryhtyi toimenpiteisiin. Nilan maha röntgenkuvattiin ja kuvasta kävi ilmi, että kyseessä oli mahalaukun laajentuma ja torsio, mahalaukku oli pyörähtämässä oman akselinsa yli ja silloin paska iskee oikeasti tuulettimeen. Nilan maha oli pullistunut jo niin suureksi, että kaasua oli päästettävä pois. Ruokatorveen asennettu letku ei mennyt sujuvasti mahalaukkuun, vaikka Nilaa kuinka pyöriteltiin. Ylimääräistä kaasua päästettiin ulos neulan avulla ja tämän jälkeen letku sujahti mahaan asti.

Diagnoosi varmistetaan röntgenkuvalla

Mahalaukun laajentumassa tai torsiossa letkulla tapahtuva tyhjennys on vain ensiapu. Kiertymä uusii äärimmäisen herkästi ja siten mahalaukun kiinnitys olisi ainoa hoitovaihtoehto. Leikkausta ei voitu tehdä päivystysvastaanotolla, niinpä Tuulia käytti hyväkseen pelikortin nimeltään Almavetin Suvi, koska kaikkihan tietävät että Suvi ei osaa sanoa ei leikkauspotilaalle.

Nila lähti vaaka-asennossa kohti Jyväskylää, Ford Mondeo tuntuu suoriutuvan Mikkeli-Jyväskylä välistä hämmentävän nopeasti, selkeästi on rallisukua tuo Ford…
Klinikalla Nilaan rutistettiin seuraava litra nestettä ja tämän jälkeen Nila siirrettiin leikkuriin. Suvi viilsi vatsaontelon ja leikkurin lattialle pärskähti iso loraus verta. Nilan perna oli ottanut hieman osumaan kaasuntyhjennyksen yhteydessä ja niinpä vatsaontelossa oli runsaasti verta. Vuoto oli onneksi tyrehtynyt. Perna päädyttiin kuitenkin poistamaan varmuuden vuoksi, polttolaitteella tämä toimenpide ei ole enää silkkaa tuskaa, nyt se vie 5 minuuttia ja on verrattain helppo nakki.

Mahalaukun kiinnitys leikkauksella

Mahalaukku tyhjennetään lappoamalla letkun avulla. Kirurgi on tätä ennen oikaissut mahalaukun oikeaan asentoon. Tavallisimmin mahalaukku kääntyy myötäpäivään poikittaisakselinsa ympäri.

Mahalaukku käännettiin oikeaan asentoon ja tämän jälkeen se tyhjennettiin letkuttamalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Nilan ruokatorveen ja sitä kautta mahalaukkuun lykättiin peukalonpaksuinen letku ja mahalaukku tyhjennettiin sisällöstään. Tämä toimenpide aiheuttanee kaikille 70-luvulla syntyneille ja äärettömän paljon liikaa Marlin hölmöilevää omenaviiniä nauttineille vilunpudistuksia?

Kun mahalaukku saatiin tyhjennettyä, kaiveli Suvi Nilan viimeisen kylkiluun esiin ja viilsi sitä ympäröivään lihaskalvoon haavan, abouttiarallaa samanlainen haava tehtiin mahalaukun seinämään ja sitten nämä haavat kursittiin yhteen. Arpeutumisen myötä mahalaukku kiinnittyy vatsaontelon seinämään pysyvästi ja sitten pysyy pakki paikoillaan. Jälleen kuulosti helpolta mutta ei ole ihan helppo nakki.

Leikkauksessa mahalaukku kiinnitetään oikealle puolelle vatsaontelon seinämään, kylkikaaren kohdalle.

Nila siirtyi heräämöön ja tilannetta jäätiin seuraamaan. Mahalaukun kiertymässä esiintyy välillä ongelmia jotka tulevat esiin vasta leikkauksen päätyttyä. Kun mahalaukku on kiertynyt, estyy verenkierto ja tämä johtaa pitkittyessään alueelliseen hapenpuutteeseen ja kuolioon. Kun kuolioitunut kudos palautuu verenkierron piiriin, syöksyy elimistöön verta joka sisältää myrkyllisiä aineita joita kutsutaan endotoksiineiksi. Tästä johtuen kiertymäleikkauspotilaita menehtyy leikkauksen aikana tai heti sen jälkeen.

Nilalla homma eteni kuitenkin hienosti, ei noussut syke kattoon eikä sydänkäyrä aaltoillut hassusti. Niinpä Nila pääsi päivän päätteeksi kotiin. Se käveli reippaasti autoon ja meinasi hypätä takakonttiin, onneksi saatiin estettyä. Hieman oli askel hoippuvaa joten ei saanut lupaa itse ajaa autoa.

Pakko sanoa, että en kyllä tunne montaa eläinlääkäriä joka täyden päivän keskelle ottaa vastaan mahalaukun kiertymä potilaan operoitavaksi. Kätevä emäntä minulla.

(Juttu vuodelta 2018, kannessa kuvituskuva Canva Pro)

Lue lisää mahalaukun kiertymästä Eisepuren ensiapuohjeista Eisepure.fi/ensiapuohjeet