Jaa

Täystoppi (Joose ja Joulu 2019)

Heippa, muistattekos minua? Minä olen tuon Tepon suojelustonttu, eli Joose. Minä se huolehdin siitä, että tässä taloudessa on kaikki kunnossa. Minun hommana on varmistaa että lampaat märehtii, ja että kanoilla on sopivasti hiekkaa kuvussa. Minä myös tarkastan, että koiruuksilla on juomakupissa vettä, ja että Tepposen monniakvaariossa voidaan hyvin. Päähommana minulla on kuitenkin huolehtia siitä että tuolla Tepolla ja sen perheellä on kaikki kohdallaan. Täytyy kyllä todeta taas on takana astetta hullumpi vuosi. Olen tässä vuoden aikana seurannut tuon Tepon ja sen emännän Suvin touhuja. Vauhti vaan kiihtyy, ihan kohta kyllä sattuu kumpaakin leukaan. Ei se ole ihmistä tehty tauottomaan kikkailuun, välillä pitää rauhottua.

Tuumaustauko Saunatontun kanssa

Istuttiin Saunatontun kanssa pikkujouluja ja otin puheeksi että hirvittää tuo Heinoloitten työtahti. Olihan siitä puhetta siellä eläinlääketieteellisen tiedekunnan tonttuosaston koulutuspäivilläkin.
Sitä luulee eläinlääkärit olevansa korvaamattomia, jää koti ja muksut hunningolle kun kaiken maailman uusia juttuja viritellään. Vasta viime viikolla lähti Helinä kouluun märissä kengissä, ja Arttupoika huitelee pihalla pelkässä T-paidassa.
Ruuhkavuodet, voi kilinpallit sanon minä. On se perskule että ei nuo taulapäät hoksaa mikä tässä elämässä on tärkeintä. Vaikka se on ihan siinä kainalossa.

Saunatonttu kertoi että vuosittaisissa saunatonttujen kokoontumisajoissa oli ollut myös aiheena asukkaiden loppuunpalaminen. Se kertoi, että niillä oli lanseerattu tälle vuodelle uusi konsti, se on nimeltään täystoppi. Se on kuulemma suunniteltu juurikin tällaisiin tilanteisiin. Minä siltä sain pussillisen sitä lahjaksi.
Viime viikon perjantaina tuo pariskunta Heinola palaili eläinlääkäripäiviltä, siellä oli taas riekuttu yötä myöten suunnittelemassa tulevaa. Minä pöläytin tuon Tepposen iltateehen lusikallisen tuota ihmelääkettä. En uskaltanut vielä tuolle Suville laittaa, koeponnistin tavaran tuolla Tepolla.

Täystoppia kahvin sekaan

Se meni Teppo nukkumaan ihan normaalisti, yöllä kahden maissa se ponkaisi kerrasta pystyyn ja juoksi vessaan, mennessään sanoi että alavessan on parempi olla vapaana. Näyttäisi se täystoppi auttavan ainakin kohtalaiseen ummetukseen. Aamulla Teppo oli vähän totisena mutta muutoin se näytti se vielä ihan elävien kirjoissa olevan. Minä töytäisin toisen lusikallisen sitä jauhetta sen aamukahviin ja jäin seuraamaan. Päivän aikana sen nokka alkoi vuotamaan ja se valitteli kuumetta. Se ramppasi vessassa ja niisti koko ajan. Jos olette Tepon nähneet niin tiedätte että kun sillä on nokka tukossa niin ei ole pieni vaiva, ei sillä ole nenää, sillä on hajuraaja.

Sunnuntai-maanantai välisen yönä se täystoppi näytti tehneensä tehtävän. Teppo vuoroin värisi kuin ylikokoinen hieromasauva, ja välillä se hikoili niin että piti lakanat vaihtaa. Aamulla se vielä konttasi sohvalle ja yritti selittää että kyllä se voi töihin, pitää Pilven korvat huuhdella, mutta Suvi kielsi. Siinä kohtaa minä laitoin sitten kaksi lusikallista sitä Täystoppia Suvinkin aamukahviin.

Kyllä ne viikon yrittivät tapella vastaan, lauantaina täystoppi näytti sitten kyntensä. Kuului vain hento naksahdus kun Heinoloilta taittui selkäranka ja hanskat putosivat lattialle. Ne katsoivat toisiaan, niistivät kuuluvasti ja totesivat että tämä oli tässä. Ne peruivat jouluvieraat ja siihen loppui kiire. Minä ikkunasta katselin kun koko perhe istui sohvalla samaan vilttiin käärittynä. Kasa nenäliinoja, suklaata, glögiä ja leivinuunissa tuli. Kovin vaikuttivat tyytyväisiltä.

Hyvää ja rauhallista joulua, olkaa tarkkoina noitten tonttujen kanssa.
Toivoo perhe Heinola

(Juttu vuodelta 2019)

Joosen joulu 2018

Joosen joulu 2020