Jaa

Hammaskipu

Onko teillä ollut ikinä purentakalusto ihan oikeasti kipeänä? Sillä lailla että ei saa nukuttua ja pureskelu ottaa ihan hiton kipeää? Kuuma juoma sattuu, kylmä juoma sattuu ja auta armias jos sillä kipeällä hampaalla puree vaahtokarkkia kovempaa objektia niin heti tulee vesi silmistä ja vaahto suusta.

Oletteko te silti pystyneet syömään ja juomaan? Ette kuolleet kahdessa päivässä janoon, ja painokaan ei tipu. Eikö olekin hämmentävää? Jotenkin sitä saan nylvettyä evästä käkättimeen hirmuisesta kivusta huolimatta.
No miksi minä tällaisia asioita nyt sitten pähkäilen, onko Tepposella hampi pipi? No ei ole, minä se vaan törmäilen säännöllisen epäsäännöllisesti potilaisiin joilla purukalusto oli ihan hirvittävässä kunnossa, siis totaalisen lahossa tilassa, ja hämmentävän usein omistaja kokee että koiralla/kissillä ei ollut mitään ongelmaa.

Koiran tai kissan hammaskipu näkyy harvoin ulospäin

Pakko myöntää että melko harvoin se näkyy ulospäin tai edes käytöksessä, että nyt on koiralla hammaspeikko suussa. Se ei luonnossa nimittäin eläimen kannata hirvittävästi valitella. Ylimääräinen uikutus johtaa vain siihen että pedot syö tai kaverit alkaa kiusaamaan ja vie eväät ja tyttöystävän.

Minä en itse juurikaan hoida lemmikkieläinten hampaita, mutta joka kerta kun minä teen potilaalle yleistarkastuksen niin samalla minä kurkkaan sen suuhun. Sitten minä näytän tilanteen omistajalle ja kysyn että olisikohan tässä tarvetta jatkohommeleille? Se muuten ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun omistaja on seuraavalla käyntikerralla kertonut että hammashoidon jälkeen lemmikki on ollut iloisempi, vähemmän ärhäkkä ja/tai leikkisämpi.

Eli kyllä, jatkuva hammaskipu on myös lemmikille ihan jäätävä ongelma. Ja juu, kyllä se pystyy syömään ja ei, se ei valita, mutta ei se tarkoita että se ei kärsi kivusta.

Eli kurkistelkaa sinne lemmikkinne suuhun, ja jos tahtomatta tulee yökkäysrefleksi niin ottakaa yhteyttä hammashommeleita tekevään eläinlääkäriin. Ja jos siellä suukalustossa on kaikki päällisin puolin kunnossa niin alkakaa pesemään niitä leegoja, sen päivittäisen hammaspesun merkitys on ihan jäätävän iso.

Artikkelissa kuvituskuva Canva Pro

Tämän tarinanteille tarjosi Biofarm Oy

MAINOS: Minä se en pelkää kuin omaa äitiäni ja hammaslääkäriä. Kun minä olin pikkupoika, oli minulla elämäni ensimmäisessä hampitarkastuksessa 7 reikää. Kerrasta oppi pikku-Tepponen harjaamaan purukaluston, se oli siinä määrin hirvittävä värkki se ruusupora. Tässä jo reipas 20v kestäneen eläinlääkäriuran aikana on käynyt selväksi että tuo lemmikkieläinten hammaspesu on ihan yhtälailla suositeltavaa puuhaa kuin pikku-Tepposen purukaluston jynssääminen. Ja jos saan ehdottaa, opettakaa se touhu sille eläimelle siinä vaiheessa kun se on pentu, merkittävästi vaikeampaa on harjoitella hampipesua aikuisen eläimen kanssa, siinä kuluu harjoja ja sormia. Älkääkä hyvät ihmiset harjatko ensimmäisellä kerralla koko purukalustoa, palaa potilaalta käpy.

ARVONTA: Osallistu Virbac Kit -hammaspakettien arvontaan Eisepuren Facebook-sivuilla. Arvontaan pääset TÄSTÄ