Jaa

Kesäkana tarvitsee tuvan myös talveksi

..jatkoa tarinalle Kesäasunto

Edelliset tipu ja kesäkanapostaukset johtivat hyviin huomioihin. Kyllä, aina pitää suunnitella kaikki loppuun asti, ja minä kuvailin tämän kanamaailman jälleen kerran ja tavoilleni uskollisesti liian aurinkoiseksi paikaksi elää.

Eli jos niitä kananmunia sitten päättää muuttaa tipuiksi, niin pitää muistaa että tuollainen keski-ikäinen ja -kokoinen maatiaiskana tai kukko elää helposti sen 10 vuotta, kuten vaikkapa tuo meidän Hillevi.

Eli jos tämän tipi ja kanapostausruljanssin jäljiltä olet päätynyt pihallesi kanaverkkorulla kainalossa seisoskelemaan niin pysähdy vielä hetkiseksi. Siitä hautomakoneesta pullahtaa pihalle keskimäärin yhtä monta kanaa ja kukkoa. Ne kanat pärjää hienosti keskenään mutta kukot muuttuu luonteeltaan todella omalaatuisiksi n. 4-7kk ikäisinä. Kesän päätteeksi niin kanoille kuin noille kukkopojille pitää keksiä talvehtimispaikka.
Kanojen osalta talvehtimisvaihtoehtoina on talvimajoitus tai pakastin. Kukoilla yleensä vain tuo jälkimmäinen. Toki joskus kukolla käy peikkomainen flaksi ja se päätyy kukoksi jonnekin kanalaan.

Eli ihan oikeasti, vaikka tuo kanala kuulostaa hienolta, liittyy siihen, kuten mihin tahansa eläimen hankintaan myös iso vastuu.

Kuten kesäkissat, ei nuo kesäkanat tai kukotkaan kuulu Suomen luontoon. Lisäksi ne menehtyy siellä talven tullen ja todella tylsällä tavalla. Meillä nämä kanat valloittivat puolikkaan autotallista, eli nyt sinne mahtuu vain mönkijä. Kukot puolestaan päätyvät säännönmukaisesti pataan, joko suoraan tai kulkemalla pakastimen kautta.

Minä väitän, että näillä meidän kukoilla on mukavampi elämä kuin broileriserkuillaan. Oikeasti, aina kun minä syön oman kanalan tuottamia kukkoja, minä jopa koen tekeväni eettisesti oikein. Broilerit elelevät äärimmäisen ahtaissa tiloissa 5-6 viikkoa. Meidän kukot puolestaan kikkailee pihalla ja kanalassa 4-6kk. Syksyllä, ensimmäisten pakkasten aikaan niille saapuu sitten noutaja. Tälläkään kertaa kyseessä ei ole labradori tai kultainen, vaan Tepponen. Minä ne tainnutan, teurastan ja siivoan. En minä siitä hommasta tykkää, mutta lohduttelen itseäni sillä tiedolla että näillä kavereilla oli mukava kesä.

Ja ei ole muuten tuo teurastus mikään itsestäänselvyys.  Ennen kuin päätätte hommata niitä kanoja ja erityisesti noita kukkoja niin teidän on myös hommattava joku joka suorittaa teurastuksen. Tai sitten teidän pitää opetella tekemään se itse. Ja sitä hommaa ei sitten opetella yrityksen ja erehdyksen kautta, oikeasti pitää tietää mitä tekee ennen kuin sitä kokeilee.