Jaa

Kuumat puumat

Muistatte varmaan sen ajan kun vastakkainen sukupuoli alkoi kiinnostamaan ja ongelmana oli mistä noita vastakkaisen sukupuolen edustajia löytäisi. Jos olisin tajunnut jo silloin mikä sukupuolijakauma ratsastus- ja kissaharrastuspiireissä on, ei olisi tarvinnut tuotakaan pähkäillä. Sitä nimittäin on melko paljon tyttöjä heppatalleilla ja kissanäyttelyissä. Olisi kannattanut kiinnostua vaikka kouluratsastuksesta tai ragdoll kisseistä.
Kun tuo Arttu poikani tuosta kasvaa, minä kyllä kerron sille muutaman elämäntotuuden. Toki poika saa vapaasti valita suuntautumisensa, ja tällä tarkoitan myös harrastuksia.

Viikonlopun kissanäyttely

Ja miksipä tämä tuli nyt mieleeni?
Oltiin tuon emännän kanssa kissanäyttelyssä eläinlääkäreinä kuluneena viikonloppuna, ja veikkaan, että kovin monelle ukolle ei sunnuntaina käynyt esim niin, että kaksi rouvaa tulee pöydän ääreen, kertoo silmää iskien että aikovat vilauttaa minulle mirrejään. Tällaisella paatuneemmallakin kaverilla menee niska ja korvat punaiseksi, vielä vaimon valvovan katseen alla.

Tartuntatautien ehkäiseminen kissanäyttelyssä

Erillaisia mirrejä on nyt sitten tullut pällisteltyä parin päivän ajan. Ja nyt siivoatte sen likaisen mielikuvituksenne…
Kyseessä oli kohtalaisen kokoinen tapahtuma ja siten tällaisissa kissojen kokoontumisajoissa on käytäntönä, että kaikille osallistujille tehdään pikainen kliininen yleistutkimus. Lähinnä tavoitteena on estää tartunnallisten tautien leviäminen. Tämä tarkoittaa sitä, että kisseiltä tarkastetaan silmät, sieraimet, suu ja pakoputki. Silmämääräisesti kylläkin, onneksi.
Päävärkkiä pällistellään lähinnä ylähengitystietulehdusten varalta. Jos silmät ja nokka vuotaa muuta kuin kirkasta tavaraa niin kattimatin esiintyminen saattaa siirtyä seuraavaan näyttelyyn, samoin suun limakalvovauriot voivat liittyä virustartuntoihin.
Virustartuntojen ennaltaehkäisy on tärkeää, muutoin on seuraavalla viikolla 300 kissiä flunssassa ja se on paljon pärskähdyksiä se.

Eläinlääkärin tarkastus

Silmien ja kuonon osalta pienoista hankaluutta aiheuttivat nämä pään mallilta mopsia muistuttavat persialaiset. Kyseinen rotu ei selvästikään ole vieraillut valmistusvaiheessaan siinä huoneessa, jossa neniä jaettiin. Kuono on mallia olematon ja siten ilmankierto on rajallista, lisäksi niiden silmät vuotavat, poikkeuksetta, kyynelkanavat kun tarvitsisivat edes vähän laskureittiä.

Suuhun kurkistellessa arvioidaan hammaskalustonkin kunto. Kisseillä on runsaasti hajontaa tuossa suuhygieniassa. Eivät tunnu kaikki kissat ymmärtävän säännöllisen hammaspesun tärkeyttä, ja luontainen pesumenetelmä eli hiirten ja myyrien luusto, jää näiltä rotukissoilta käsittääkseni vähemmälle käytölle.

Lopuksi mirristä tutkitaan imusolmukkeet, iho ja korvat. imusolmukkeissa hoksatut muutokset liittyvät yleensä tulehduksiin ja turkki, korvat sekä iho kertovat kyseisen kattimatin ulkolois- ja sienitauti tilanteesta. Pakoputkeenkin kurkataan, voihan se olla ripulikin tarttuvaa.

Täytyy sanoa, että lähes poikkeuksetta osallistujat, niin kissit kuin omistajatkin kokivat tarkastuksen vain positiiviseksi tapahtumaksi, ja hyvä näin. Toki osalla kissoista kävi selvästi mielessä, että nyt ei hyvä heilu, toisaalta jos itse olette tullijonossa ja tarkastaja laittaa kumihanskan käteen niin vetäähän se hieman vakavaksi vai mitä?

Kiitos Kes-Kis ry hyvin järjestetystä näyttelystä!

(Juttu vuodelta 2016)