Jaa

Hannibal

Hannibal on 16 v vanha kissi. Hannibal on harrastellut jo pidemmän aikaa kroonista munuaisvikaa ja niinpä sen yleiskunnon seuranta on tarkempaa puuhaa. Jos Hannibal lakkaa syömästä ja menee totiseksi, on sillä melko vikkelästi tällit eläinlääkärin kanssa. Munuaisviassa elimistöön jää kuona-aineita joiden seurauksena tulee ihan törkeän paha olo. Jos kissi on syömättä yli 3 päivää, huononee sen ennuste merkittävästi. Anorektisen kattimattiparan maksa sanelee sopimuksen irti. Kun munuaiset ja maksa menevät yhtä aikaa telakalle, on tilanne ymmärrettävästi kinkkinen.

Hannibal on iso kissinretku, ihan oikeasti komea katti. Vaikka se on jo iäkkäämpi ja harrastelee munuaisvikaa, on se ulkonäöltään ja kunnoltaan kuin nuori kolli. Klinikalla Hannibal oli totinen (se on aina), se painautui pöytää vasten ja murjotti. Hannibalin oireilu oli alkanut eilen illalla ja yleistutkimuksen perusteella kävi selväksi että Hannibal oli kuiva.

Munuaisvikaisen kissan hoito

Munuaisvikaisen kissin hoito on käytännössä nesteytystä ja pahoinvoinnin hoitoa. Hyvällä tukihoidolla kissan olo paranee ja se elelee taas normaalia kissan elämää tapauksesta riippuen 1-24kk.

Hannibal piti saada äkkiä tippaan ja neste kulkemaan. Kyseessä oli jo iltapäivä, ja klinikka menisi piakkoin kiinni. Koko päivän nesteytys pitäisi hoitaa muutamassa tunnissa. Munuaisvikaisen kissin rauhoittaminen on riskialtista touhua. Siihen ei ihan helposti pitäisi ryhtyä. Joskus rauhoittamattomat kissit päättävät kesken kanyloinnin riisua viattoman eläinlääkärin turhista vaatteista, ja osasta orvaskettä. Hannibalin tassusta ajeltiin karvat ja iholle laitettiin pintapuudute. Tämä kikka kannattaa painaa mieleen, välttämättä ei kannata kertoa mistä kuulit, tämä tietolähde ei välttämättä ole luottamustaherättävintä laatua.

Ei raapinut Hannibal minua kalsareisilleni, sain kanyloida sen ilman sen kummempia apuvälineitä. Hannibalista otettiin verinäytteet, se sai paukun pahoinvointilääkettä ja nesteytys aloitettiin niin että lorina kävi.

Hannibalin verinäytetulokset kertoivat kuivumisesta, Hannibal oli niin kuivassa kunnossa että sen suu pölisi. Elinarvoista toimen munuaisarvo oli reippasti koholla, toinen ei, tässä vaiheessa olisi pitänyt helistä hälytyskellojen. Ei helissyt, Hanniballi sai nestehoitonsa ja se lähetettiin kotiin kanyyli koivessa. Suosituksena oli, että nesteytystä jatketaan seuraavana päivänä.

Hannibal virkistyi nesteestä, kotona se söi ja joi reippasti, tämän jälkeen sen kunto heikkeni.
Sitten Hannibalin pylly repesi, täyttynyt ja tulehtunut anaalirauhanen puhkesi niin että paukahti.
Ei johtunut Hannibalin haluttomuus, kuivuminen ja huono olo munuaisviasta, sillä oli älyttömän kipeä pakara. Olisi kyllä voinut eräs eläinlääkäri kurkata hännän alle.

Eli summasummarum, vaikka kuinka olisi hyvä diagnoosi valmiina takataskussa, tutki se potilas silti kunnolla, tomppeli.
Anteeksi Hannibal, Toivoopi Tepponen. (Juttu vuodelta 2019)

Tämän tarinan teille tarjosi Biofarm Oy

MAINOS: Se on kyllä peräti huono homma jos munuaiset sanoo työsopimusta irti, menee elämä melko hankalaksi kun eläinpuolella noita dialyysilaitteistoja on heikommin tarjolla.

Munuaisongelmat oireilevat yleensä vasta siinä vaiheessa kun munuaisista on jäljellä enää 25%, eli niitä rippeitä pitää suojella kaikin mahdollisin keinoin.
Kroonisen munuaisvian hoito perustuu pitkälti ruokintaan, proteiinit ajetaan alas ja niiden laadun on oltava priimaa. Lisäksi fosforin saantia hillitään. Kun munuaiset on kaput, ei potilas pääse eroon fosforista. Niinpä eväässä vältellään turhaa fosforia. Lisäksi potilaalle tarjoillaan karbonaatteja jotka vähentävät fosforin imeytymistä suolistosta, ihan oikeasti, ei ole huuhaata.