Jaa

Mäkäräinen

Suvin kanssa on väkerretty nyt kolme päivää aitaa meidän pihan ympärille (Juttu vuodelta 2019). Toiveena olisi että pysyisi koiruudet ja lampaat ihan vain omassa pihapiirissä. Kun lampaat saa käyttöönsä koko pihapiirin, pääsen minä eroon ruohonleikkuuhommista. Kohta saa Kangasniemeltä ostettua halvalla ruohonleikkurin, vähän on ruosteessa mutta toimii. Ehkä. 

Mutta voi jomalaade että on kavereita katsomassa aidan rakentamista. Ikinä ei ole näissä nurkissa pyörinyt tällaista määrää mäkäräisiä. Olen varmaankin syönyt epähuomiossa muutaman yksilön ja ainakin kaksi on mennyt henkitorveen. Kun mäkäräinen menee henkitorveen niin yskittää ihan sairaasti. Vähän sama olo tulee mäkäräisen  inhaloimisesta ja siitä kun imaisee sikarista hatsit samalla lailla kun tupakista, jos siis olet tupakkimies. Jos et ole niin älä kokeile. Usko vaan että yskittää ja huolella. Suvi ahdistuu ötököistä, minä en, paitsi jos ne menee keuhkoon. Suvia pistelee, se kutisee ja sille tulee paukamia. Minua hatuttaa se ininä, Suvin ja niitten ötököitten. 

Ei ole muuten tässä taloudessa Suvi ainoa joka meillä kärsii mäkäräisistä. Metkulla oli ollut  nivusten alueella bileet. Ainoa karvaton  paikka tuollaisessa kooleissa näyttäisi olevan se kämmenen kokoinen läiskä juurikin kivesten ympärillä. Veli Mäkäräinen oli antanut sanan kiertää että talo tarjoaa ja niinpä Metku oli toiminut näppäränä lounasbaarina Huikkaperän mäkäräisille. Nyt on Metkulla mieli mustana ja kivekset nilellä. Se on ensi yönä kauluri päässä pikku pallopäällä.

Pentukoiruudet näyttävät olevan herkempiä noille öttiäisille. Joka kesä tulee hätääntyneitä soittoja pennuista joilla on mahanalus punaisia läiskiä täynnä, yleensä kyseessä on hyttynen, mäkäräinen tai kusiainen ja hoitona on sisähommat ja nuolemisen estäminen. Jos tilanne menee oikeasti pahaksi niin tarvittaessa koiruudelle voi antaa kortisonia, vaikkapa sen kyytabletin. 

Tärkeimpänä hoitona on kuitenkin ennaltaehkäisy, ei saa istuttaa koiraa kusiasipesään. Ei ole myöskään viisasta rakentaa aitaa kesäiltana, niin että pentu pällistelee vieressä.

Miten suojata koira hyönteisten pistoilta ja mitä pistokohtiin voi tarjota ensiavuksi? Katso ohjeet eisepure.fi/pistävät hyönteiset

(Kannen kuvassa Metku kesällä 2022)