Jaa

Tukka pois

Aapo, tuo taloutemme kiintiö-airedale, ei tiputtele karvaa. Talvella Aapo kasvattelee itselleen järkyttävän afrokampausta muistuttavan turkin ja loppukeväästä sen voisikin sitten vuokrata Jyväskylän kaupungille hiekottajaksi, kyllä tulisi tasainen sorapeite pääkadulle kun Aapotti kävelisi sen kerran päästä päähän.

Aapohan on jo ikämies, kaverilla on ikää reipas 12 v (juttu vuodelta 2016), iän mukanaan tuoman luonnollisen hidastumisen lisäksi Aapolla on nivelrikkoa ja osittainen larynxparalyysi. Viimeksi mainittu tarkoittaa sitä että Aapon hengitysteiden säätyvä suuaukko ei säädy kunnolla tilanteen mukaan. Kyseinen rakenne eli larynx (=nielu) on halvaantunut ja niinpä se on auki mutta vain vähän. Aapolla menee ihan hyvin jos se nukkuu, kävelee, juoksee vain lyhyitä matkoja ja muistaa levätä. Aapolla menee huonosti jos se juoksee liian kauan, innostuu aivan p…leesti tai sillä on kuuma. Kun ei riitä happi niin ei riitä happi. Tässä kohtaa osa lukijoista kyseenalaistaa sen, että onko Aapo liian sairas jatkaakseen elämäänsä. Pakko kuitenkin todeta, että Aapon hengitysteiden läpimitta on nykyisilläkin asetuksilla selkeästi isompi kuin osalla lyhytkuonoisista koiruuksista. Olen siis päättänyt, että Aapo poika elelee niin kauan kuin sillä on mukavaa.

Aapon ja taloutemme mukavuutta näin kesäaikaan lisää merkittävästi toimenpide nimeltään tukka pois, Aapelista tehdään kalju, samoin kuin kaikista taloutemme miespuolisista kädellisistä elikoista.

Aapon tilanne viilenee ja läähättimien käyttö vähenee. Kuten alla olevasta videosta voi todeta, menee nivelrikkoinen, larynxparalyyttinen ja 12 v vanha koiruus aivan pähkinöiksi uudesta skinhead lookistaan.

Netissä kulkee välillä tekstejä siitä kuinka koiran karvapeite suojaa koiruutta kesällä lämmöltä. Ei pidä paikkaansa, termodynamiikan lainalaisuuksien vastaista olisi se. Turkki eristää, kun on kylmä niin lämpö ei karkaa ja kun on lämmin niin… lämpö ei karkaa. Lyhyissä pätkissä lämpö ei toki polta, siksi patakinnaskin toimii, ei pala sormet, mutta pidäpä patakintaalla kiinni kuumasta esineestä pitkän aikaa, kyllä se alkaa polttamaan ja polttaa pitkän aikaa, ellei patakinnasta ota pois. Eli jos koiralla on paksu turkki ja se joutuu kesällä olemaan lämpimissä olosuhteissa, niin kyllä sen turkin voi leikata pois. Se millaiseksi se uusi turkki kasvaa, on sitten eri asia.

Ja kun koiruus on vedetty nahkatukaksi niin muistakaa, että se palaa auringossa. Pitää olla ainakin 5mm siili ennen kuin se suojaa auringolta, minä tiedän, sen verran monta kertaa on nuppi kärähtänyt…

Klikkaa tästä niin näet millainen on Tepon ja Artun kesälook 2022