Jaa

Uusivuosi

Sitä on taas lähipäivinä muutamalla koiruudella edessään paska vuodenloppu ja surkeasti alkava uusi vuosi. Se vetää mielen mustaksi kun yhtäkkiä seesteinen ja nakkien, perunasalaatin sekä muiden uudenvuoden gourmet eväiden täyttämä ilta muuttuu väläyksiksi, paukkeeksi ja pierunhajuksi, eikä karvakorvalla ole tietoa milloin kyseinen jytinä loppuu, tai loppuuko se ikinä?

Toivottavasti mahdollisimman moni lataus jyräytettäisiin aattona jotakuinkin 21.00-01.00 väliin – neljä tuntiakin on on melko pitkä aika viettää sen sohvan tai sängyn alla.

Uusivuosi on etsijäkoirille kiireistä aikaa

Joka ikinen uusivuosi osa koiruuksista päättää vaihtaa maisemaa paukkeen ajaksi, eikä nämä karkulaiset ilmoita mahdollista paluuaikaansa. Se on ihan hanurista aloittaa uusi vuosi etsimällä kadonnutta koiruutta.
Suomessa toimii koiria, jotka on opetettu etsimään kadonneita lajitovereitaan. Sattuneesta syystä uudenvuoden aatto on kyseisen porukan kannalta kiireistä aikaa.
Jotta oma juhlanne sujuisi rauhallisissa merkeissä noin koirien etsimisen kannalta, pyysivät etsijäkoiraimmeiset minua muistuttamaan teitä parista jutusta.

Ohjeita paukkuarkuuden varalle

Tavoitteenahan on, että vuosi vaihtuisi mahdollisimman mukavissa merkeissä. Lemmikin rauhoittelussa voi käyttää hyväksi taustamelua, rauhoittavia tuoksuja, herkkuruokaa ja jopa painevaatteita. Jos kyseessä kuitenkin on pahimmanlaatuinen paukkuarkuus, suosittelen, että koiruudelle otetaan aaton ajaksi rauhoittava lääkitys. 4-6 tuntia kestävä paniikkikohtaus ilman sopivia nappeja johtaa takuulla tilan pahenemiseen.

Rauhoittelun aikana on myös syytä kiinnittää huomiota pariin juttuun. Tykistökeskitystä muistuttava ääni- ja valoshow saattaa tehdä tasamielisestä newfoundlandin koiruudesta, kavereiden kesken nöffistä, kissavarasta muistuttavan Houdinin. Siksipä lemmikkitalossa on syytä:
Käyttäytyä rauhallisesti, vaikka kuinka tekisi mieli huutaa HIFK ja juosta ikkunasta toiseen niin älä juokse. HIFK saa sanoa mutta hiljaa, koirat kun katsovat mallia porukoista ja jos omistajan sähläämiseen liitetään rakettikeskitys, voi Sesse hermostua.
Käytä koira ulkosalla ennen paukuttelun alkua (18.00) ja laita sille lenkkiä varten kaulapanta ja valjaat, ja molempiin vielä hihna. Paukuttelun aikana sitä koiruutta ei ole välttämätöntä viedä pihalle. Paniikissa pienestä ranskanbullasta paljastuu yllättävästi hevosvoimia ja vääntömomenttia, menee kettinkikin poikki.
Huolehdi, että ovet ja ikkunat pidetään kiinni ja huolehdi että myös Matti, Teppo sekä myös Seppo muistavat sulkea ne perässään.
Jos niistä ovista on pakko kulkea niin tee se varovasti ja koiruus huomioiden. Jos jostain kumman syystä tulee tarve kulkea ikkunasta niin se tuskin onnistuu varovasti.

Miten toimia jos koira karkaa?

Joskus kuitenkin käy niin, että koiruus pääsee livahtamaan karkuteille juurikin keskityksen ollessa pahimmillaan. Tässäpä tulee muutamia tärkeitä toimintaohjeita:
Järjestä koiralle paluureitti, eli jos mahdollista, jätä ovi tai ikkuna auki tai huolehdi, että kulku verannalle tai autotalliin on mahdollista. Jos taloudessa on toinenkin vellipöksylemmikki niin älkää kuitenkaan päästäkö sitä evakkoon.
Jos karkaaminen tapahtuu koiralle vieraassa paikassa, huolehdi siitä, että paikalle jää lemmikille tuttua hajua (omistajan vaatteita tai viltti) ja herkkuevästä.
Etsijäkoirat hakevat karkulaisia hajun perusteella. Pistä talteen karkulaiselta haisevaa materiaalia kuten viltti tai kaulapanta.
Ilmoita karkaamisesta: internet, paikallisradiot ja lyhtypylväät toimivat tärkeinä tiedotuspaikkoina ja sana leviää vikkelään.
Ota yhteyttä Suomen etsijäkoiriin. Niillä on linjat auki koko vuodenvaihteen ajan ja siellä puhelimeen vastaa henkilö, joka osaa antaa järkeviä neuvoja. Tässä kohtaa nimittäin sähläämisestä ei ole taaskaan apua. Puhelinnumero on  040 724 8614 Etsijäkoiraliitto

Meillä täällä kotona ei uuden vuoden raketteja nähdä. Lähimpään naapuriin on matkaa ja kukaan ei ole vieläkään kertonut pojalle, että niitä raketteja saa ostettua kaupasta. Pelkään kyllä, että tämä uutispimennossa pito ei onnistu enää pitkään. Se on pikkupoikien geenistöön laitettu sellainen pätkä DNA:ta, joka määrää, että kova ääni yhdistettynä väläykseen on hieno juttu.

(Juttu vuodelta 2016, etsijäkoiraliiton yhteystiedot päivitetty)

Tämän tarinan teille tarjosi Biofarm

Verottajalle ja muille asianosaisille Ihan vain selvyydeksi mainitsen, tämä seuraava tekstinpätkä on mainostekstiä.

No niin, vuosi vaihtuu. Eli painepuku päälle, ilma täyteen rauhoittavia eteerisiä öljyjä ja nuppi seesteiseksi hyvää mieltä aikaan saavilla valmisteilla. Minä tarkoitan nyt siis paukkuarkoja koiruuksia, mitä te oikein kuvittelitte? Kuulostiko siltä että nyt on Tepposella taas edessä hippasen vauhdikkaampi uusivuosi? No, sodassa, rakkaudessa ja uudenvuoden paukkupelossa kaikki käytössä olevat keinot on sallittuja.
Mukavaa ja rauhallista uutta vuotta.