Jaa

Nestemäinen joululahja

Lola on 4 v vanha englanninspringerspanieli. Minusta Lola on juurikin sen näköinen koiruus kun se Kaunotar joka syö sitä spagettia sen Kulkurin kanssa siinä Italialaisessa ravintolassa, oikeasti siinä toki oli cockeri mutta silti. On muuten paras pussauskohtaus elokuvahistoriassa ikinä.

Koiran synnytyksen jälkeinen verenvuoto

Lolalla oli pikkuinen ropleemi. Lola oli vajaa viikko sitten synnyttänyt kymmenen pentua, synnytys oli komplisoitunut ja Lola oli ihan poikki. Lola menetti jatkuvasti verta ja verenvuoto ei osoittanut tyrehtymisen merkkejä. Lopulta Lolalla ei ollut yhtään ylimääräistä punasolua, silti se yritti urheasti imettää kymmentä pientä pentuaan. Lolan ainoana toivona oli kohdunpoisto, ikävä kyllä nykyisessä kunnossaan Lola ei olisi kestänyt normaalia leikkausta. Lolan oma eläinlääkäri tiesi, että meillä on kokemusta verensiirtotoiminnasta ja niinpä Lola passitettiin AlmaVetiin.

Klinikalle tullessaan Lola oli kantokunnossa. Ihmisellä pelkästään tieto siitä, että olette juuri saaneet kymmenen lasta, johtaisi siihen että ainakin isä pyörtyisi. Lolan hematokriitti oli klinikalle saapuessa 11.5%, tämä tarkoittaa sitä että Lolan punasolut olivat päättäneet kadota paikalta. Jotta lukija saisi jotain perspektiiviä Lolan tilanteeseen, tarkoittaa hematokriitti sitä prosenttiosuutta kuinka paljon veressä on punasoluja, tavallisesti luku on n. 50 ja tällöin karkeasti ottaen n. puolet verestä on punasoluja ja loppu plasmaa, eli sitä kirkasta litkua. Lola parka oli menettänyt yli 3/4 osaa punasoluistaan, ei ole hyvä juttu tämä.

Lolan tilanne oli todella huono, se pyrki kaikin keinoin huolehtimaan pennuistaan, mutta kun lähes kaikki veri on lattialla, on imettäminen rankkaa. Jyväskylässä ei ollut tuolloin toimivaa veripankkia, lähimmät löytyivät Helsingin liepeiltä. Tällä hetkellä veripankki löytyy muuten Helsingistä, Hattulasta, Vantaan Tammistosta sekä Jyväskylästä. Lolan tapauksessa tilanne oli sellainen, että tavallinen luovutusveri ei olisi kelvannut: Lola oli menettänyt punasolujen lisäksi myös lähes kaikki verihiutaleet, eli ne hippuset jotka ovat tärkeässä osassa hyytymien muodostuksessa. Lolan kannalta ainoana vaihtoehtona oli verensiirto käyttämällä tuoretta verta.

Lolalle tehtiin verensiirto AlmaVetin klinikalla

Tässä kohtaa paikalle hälytettiin Franco, Vainiontauksen Riitan koiruus. Franco on jo kokeneempi verenluovuttaja, se olisi ansainnut jo sellaisen sinisen ja isomman pisarapinssin.
Riitan tytär Ida hyppäsi siis autoon ja kiikutti Francon klinikalle. Franco rauhoitettiin ja siltä otettiin verta.
Veri siirrettiin hitaana tippana Lolaan ja kun Lolan tilanne korjaantui, pystyttiin Lola leikkaamaan.
Almavetin hoitajat, eli Arja, Noora ja Henna, lisäruokkivat Lolan pentuja, niille kun oli tullut tässä tohinassa himpunverran nälkä. Leikkauksen jälkeen Lola kotiutui normaalisti, ja pari päivää leikkauksen jälkeen kuulimme iloksemme, että Lolalla menee lujaa, pennut pulskistuvat ja voivat paksusti.

On hienoa päästä osallistumaan ja auttamaan tällaisissa tapahtumissa, ja onneksi tilanne päättyi hyvin. Ilman Francoa ja Idaa homma olisi sakannut, varmasti. On ne vaan nuo Vainiontaukset aika hienoa porukkaa, ja tämän sanon leuka rinnassa ja hattu kädessä.

(Kannessa kuvituskuva. Juttu vuodelta 2017)

Lisätietoa koirien veripankista löydät AlmaVetin sivuilta Almavet/koirien veripankki