Jaa
Kirj. Ell Julia Haukilintu

Huuta ja haata – asiaa eräästä hämähäkkieläimestä

Puutiainen, tutummin punkki, on jokavuotinen vitsaus. Kun lämpötila ylittää 5 astetta, alkaa nämä niveljalkaiset heräilemään talviteloiltaan. Käytännössä punkkikausi kestää siis noin huhtikuusta marraskuuhun, vähän riippuen millä leveyspiirillä asustat. Jos olet onnekas ja asut jossain etelän lämmössä, punkkien suhteen et ole yhtä onnekas, silloin ne ovat riesanasi 24/7/365.

Kissojen puutiaisvälitteiset sairaudet

Punkeista puhutaan paljon koirien yhteydessä. Onko niillä sitten niin väliä kisseille? Täytyy sanoa, että kerrankin on kissat vetäneet ihmisiä ja koiria pidemmän korren jossain! Kissat meinaan vaikuttavat olevan ainakin näitä kahta muuta eläinlajia resistentimpiä tavallisimmille puutiaisvälitteisten sairauksien puhkeamiselle. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettäkö ne eivät koskettaisi kissoja ollenkaan. Suomen oloissa todennäköisimmät punkeista leviävät tautikaverit ovat anaplasma ja borrelia, joskin borrelian taudinaiheutuskyky kissalle herättää tutkijoidenkin kesken erimielisyyksiä. Ei se anaplasman saaminenkaan ole kissalle yleistä, mutta ikävä tauti jos osuu kohdalle. Jos taas matkustatte kissojen kanssa eksoottisemmissa paikoissa (tai ihan vaikka Keski-Euroopassa) niin alkaa myös punkkitautien kirjo laajentua. Tämä kannattaa muistaa myös esimerkiksi tuontieläinten kanssa.

No okei, kissat saattaa saada Suomen punkeista jonkun ikävän pöpön. Vaan ei ne riskit lopu siihen. Kissa voi tuoda sen ulkoreissunsa jälkeen elävän punkin kotitalouteen ja jos ötökkä päättää etten purekaan tänään kissaa, se voi haukata kiinni ihmiseen. Ja me ihmiset ei oltu ihan niin onnekkaita näiden punkkitautiresistenssien kanssa…

Kissojen punkkisuojaus

Vaan ei ole tämän postauksen tarkoitus pelotella, että nyt ei saa ulkoilevaa kissaa ikinä enää halailla kun siitä saa punkkitaudin. Ehei, nyt puhutaan punkkivälitteisten sairauksien ennaltaehkäisystä! Hyvä uutinen on se, että yleensä tautipöpön päätyminen kissaan vaatii sen, että punkki on purrut kiinni ja ollut kiinni eläimessä > 24h. Peli ei siis ole menetetty heti kun punkki puree kiinni. Siksi esimerkiksi päivittäinen tarkka turkin punkkisyyni kissan ulkoilun päätteeksi riittää ehkäisyksi. Ja jos se kiinni purrut punkki sitten löytyy niin älkää ihmeessä käyttäkö siihen mitään vanhan kansan “tukehdutan sen hukuttamalla voihin/vaseliiniin” kikkaa, siinä meinaan ei kukaan tukehdu vaan parhaillaan punkki oksentaa mahansa sisällön kissan nahan alle, siinäpä mukava alusta paikalliselle tulehdusreaktiolle. Punkki kannattaa poistaa heti joko pinseteillä tai muulla sopivalla välineellä. Nykyään on kaupat pullollaan punkkilassoa, punkkipihtiä sun muuta härveliä.

Toisaalta taas me ihmiset olemme aika laiskoja, joten on niitä muitakin tapoja, vähemmän omistajan työtä vaativia. Kissalle voi hakea apteekista niskaan laitettavan valeluliuoksen, joka vapauttaa punkin maallisesta taipaleestaan vuorokaudessa (ei siis pitäisi tautiaisen keretä liikkua punkista kissaan vaikka punkki purisikin). Eläinlääkäriltä voi kysyä suun kautta otettavasta punkkitabletista (sellaisiakin nykyään on kissoille, jos ei joku tiennyt). Jos haluaa arsenaaliin lisäksi karkottavan vaikutuksen, niin apteekista on ilman reseptiä saatavilla myös punkkeja tappava sekä karkoittava LÄÄKEpanta. Sellainen harmaa panta jonka teho kestää koko punkkikauden, kysykää apteekkarilta. Ei siis se vihreä yrttipanta… Sitten toki on näitä lääkettä sisältäviä sumutekarkotteita. Itse en laittaisi näitä kissan turkkiin suoraan (vaikka näin puteli itse sanoisikin) vaan ennemmin huiviin/valjaisiin, joka puetaan kissalle. Kaikki lääkkeet ei toki sovi kaikille, joten kokeilemalla selviää mikä on teitin misselle paras.

Sitten niihin höpöjuttuihin, joihin ei ainakaan kannata rahojaan pistää. Kuten yllä mainitsin, ne yrttipannat (tai nykyään myös yrttivaleluliuokset). Oletteko haistaneet? Hirveä lemu! Jos se haisee ihmisen nokkaan niin miettikää mitä se tekee kissan huomattavasti herkemmälle nenälle! Olen aikaisemminkin maininnut hajumaailman tärkeydestä kissalle ja tässä se korostuu jälleen. Sen lisäksi että tuote väittää karkottavansa punkit (mitä se ei tee kovinkaan tehokkaasti), se myös sotkee kissan tuoksuasetukset. Ei jatkoon. Mitenkäs pantaan laitettavat ultraäänikarkottimet? Joo ei toimi, todettiin tutkimuksissa jo 90-luvulla. Valkosipuli? No älkää hitossa sitä kissalle syöttäkö, tuhoaa punasoluja ja tulee anemia, ei hyvä.

Punkkivapaata kevättä kaikille kissoille ja heidän palvelusväelleen!

-Julia