Jaa

Pissaviikko

(Kirj. ell Julia Haukilintu, AlmaVet Cat)

Kuluneella viikolla meidän klinikalla hoidettiin 6 virtsatievaivaisesti oireilevaa kissaa ja lähes jokaiselta löytyi vaivan taustalta eri syy.
Kissa ei ikinä pissaa muualle kuin laatikkoon ”vain mieltä osoittaakseen”. Kissan aivotoiminta ei yksinkertaisesti kykene ajattelemaan asioita kostonhimoisesti niinkuin esimerkiksi ihmiset (kysykää vaikka eläintieteilijöiltä). Ja sanon tämän siis kaikella kunnioituksella kissan älyllisiä ominaisuuksia kohtaan.

Stressi sen sijaan voin sotkea kissan feng shuin ja seurauksena usein on – pissa muualla kuin laatikossa. Aiemmin turvallisella hiekkalaatikolla on voinut sattua ikävä välikohtaus kissan ja toisen lemmikin välillä, jolloin kissa kokee hiekkalaatikon nyt pelottavaksi. Tai kissa on saattanut juuri olla rauhassa pissalla laatikollaan kun ulkoa lähityömaalta on kuulunut pelottava jysäys. Syy voi olla niin pieni, ettei me ihmiset edes tajuta asiaa.

Jos kissan hermorakennepalikat eivät ole kohdillaan, stressi voi laukaista ihan elimellisen sairauden – nimittäin virtsarakon steriilin tulehduksen (ns. idiopaattinen kystiitti). Myös mikä tahansa muu sairaus tai kipu voi aiheuttaa sisäistä stressiä ja siten laukaista virtsatieoireilun. Eikä tokikaan unohdeta suoraan virtsateistä kumpuavia ongelmia kuten virtsatieinfektioita, virtsakiviä tai kasvaimia.
Kuten huomaatte, syitä virtsatieoireille on jos jonkinlaisia. Tämän vuoksi on aina tärkeää tuoda virtsatieoireileva kissa tutkimuksiin, eikä kuitata tilannetta suoraan stressin saati sitten kissan pahansuopuuden piikkiin.

Alla on kaksi ultrakuvaa kissan virtsarakosta sekä yksi kuva mikroskoopin alla olevasta virtsan sedimentistä. Niille jotka eivät päivittäin katsele ultrakuvia rakosta tiedoksi, terve virtsarakko on ultrassa ohutseinäinen täysin musta pallo. Toisessa rakossa on runsaasti verta, toisessa virtsakiviä. Terveessä virtsassa ei myöskään näy mikroskoopissa paria solua ihmeempiä, joten jos näyte näyttää kuhisevalta suurkaupungin vilinältä niin jotain on meneillään (tässä näytteessä kyseessä oli virtsatieinfektio).

Olkoot kaikki pissanne hiekkalaatikon sisäpuolella!

-Julia

Verta kissan virtsarakossa (ultrakuva)
Virtsakiviä kissan virtsarakossa (ultrakuva)
kissan virtsatieinfektio (mikroskooppikuva)