Jaa

Pikkujoulu

Näkyy taas potilasvirrassa, että joulu on tulossa. Taloissa ripustellaan joulukoristeita ja koko mökki haisee piparkakulta. Mikä siinä on että kissimirrit tykkäävät joulukoristeista? Pääsääntöisesti tämä kissien joulukoristeinnostus ei rajoitu pelkkään katseluun. Tässä päivänä eräänä klinikalle saapui omistaja joka kertoi että mirri päästeli juuri ääntä kohti 70-100 cm joulukoristetta, nam.

Kissa söi lahjanarun

Nythän oli siis käynyt niin että kyseinen omistaja oli laskenut ruokapöydälle hetkiseksi lahjaksi saamansa joulukukan. Ajatuksena oli että hän ehkä ennättäisi riisua yltään talvitakin ennen kuin hän ryhtyisi joulukukan kissaturvallisuuden parantamiseen. Hämmästyttävää kyllä, taloudessa asusteleva karvapallero ehti tämän vajaan nanosekunnin aikana tutustua lähemmin kukka-asetelmaan. Kissimirri rakastui kukkapuskan ympärille käärittyyn koristenauhaan ja päätti piilottaa sen parempaan talteen. Veikkaan, että jossain puolen metrin ja 70 cm kohdalla kyseinen mirri oli mahdollisesti pohtinut että tulikohan tätä asiaa mietittyä ihan loppuun asti. Omistajan kääntyessä jälleen kukkapuskan ääreen oli tämän viattoman luontokappaleen vasemmasta suupielestä näkynyt vielä pieni kimallus. Keskellä ruokapöytää nökötti varsin riisutun näköinen joulukukka. Koska omistajalla on jo entuudestaan kokemusta kyseisestä eläinlajista, laski hän yhteen yksi ynnä yksi ja sai tulokseksi orastavan katastrofin.

Nisäkkäiden ruuansulatuskanava on melko hieno viritelmä. Tukkeumien välttämiseksi systeemiin on viritelty turvajärjestelmä. Tämän turvamekanismin nimi on mahaportti, eli pylorus. Pylorus on käytännössä rengasmainen lihas joka supistuu niin että ohutsuolen ja mahalaukun välinen tavaraliikenne ei ole holtitonta. Pylorus tukkii suolen niin että ruokasula ei kulkeudu ohutsuolesta takaisin mahalaukkuun. Pylorus myös päästää mahalaukusta evään eteenpäin suoliston pilkottavaksi. Jos mahalaukkuun jostain kumman syystä livahtaa tavaraa joka ei ole riittävän pieneksi pureskeltua, estää pylorus tavaran etenemisen suolistoa tukkimaan. Yleensä pylorusta häiriköivä tavara johtaa myös oksentamiseen, mahalaukku hoitaa esineen uudelleen pureskeltavaksi.

Lineaarinen vierasesine ruuansulatuskanavassa

Kun kaksi tai useampi eläinlääkäri keskustelee kissin ruuansulatuskanavassa kuljeskelevasta vierasesineestä, mainitaan miltei aina sana lineaarinen, ja tämän päälle pitää kirota miehekkäästi. Lineaarinen vierasesine on mikä tahansa juttu joka on muodoltaan pitkulainen, eli vaikkapa juuri tuo joulukoristenaru. Pylorus päästää langan ohutsuoleen ilman nikotteluita, ja sitten joulupaketti onkin valmis. Suoliston liike perustuu peristaltiikkaan, suoliston seinämät supistuvat ja löystyvät tietyssä rytmissä ja sen seurauksena suolen sisältö työntyy hiljakseen eteenpäin. Langanpätkä jää herkästi sahaamaan paikoilleen ja suoli voi kuroutua kasaan. Pahimmillaan lanka voi leikata läpi suolen seinämästä.

Viivi, klinikkamme vatsahuuhteluspesialisti (kaikille 80-luvulla teini-ikänsä viettäneille tämä tuo välittömästi minttuliköörin tai hölmöilevän omenaviinin pikantin maun) nukutti kissimirrin. Viivi ja toinen viittasankari eli Saija, intuboivat kissan ja tämän jälkeen he yhteistuumin survoivat valolähteellä varustetun kameran kattimatin käkättimeen. Tähystimen välityksellä otetussa videossa näkyi vähän Latz kissinruokaa, lihahyytelön palanen, varpunen jouluyössä ja lisäksi kultalankaa, metri. Viivi tarttui pihdeillä kiinni naruun ja veti. Klinikalla nähtiin taikatemppu. Viivi kiskoi kultalankaa ulos vastentahtoisesta apurista kuin Timo Taikuri pikkukakkosessa. Luojan kiitos, että tätä temppua ei jouduttu tekemään pari päivää myöhemmin, sillä tuolloin temppu olisi tehty navan kautta, tai sitten ihan aikuisten kakkosesta.
Tosipuheissaan tuo homma olisi mennyt oikeasti vakavaksi jos lanka olisi kulkenut suoliston läpi ja sitä olisi kiskottu takapuolesta ulos, painakaa hyvät ihmiset mieleen että jos sillä lemmikillä roikkuu sieltä pakoputkesta lankaa niin älkää ryhtykö kiskomaan, tulee iso vahinko. Heti kipinkapin eläinlääkäriin, hopihopi.

Muistakaakin käyttäytyä aikuismaisesti siellä pikkujouluissa. Nih.

Videolla ei esiinny tarinan kissa, vaan Suvin siskontyttöjen Sofie Marja Marjanen, joka myös pitää joulukoristeista Videoon pääset tästä linkistä

(Juttu vuodelta 2019)