Jaa

Reikä hampaassa

(Kirj. ell Julia Haukilintu, AlmaVet Cat)

Aikuisella kissalla on suussaan 30 terävää hammasta. Jos löytyy hampaat, löytyy ajoittain myös hammassairauksia. Yksi yleisistä kissoilla esiintyvistä hammassairauksista on hammassyöpymä. Aiemmin puhuttiin FORLeista (Feline Odontoclastic Resorption Lesion), nykyään TR:istä (Tooth Resorption). Syöpymät eivät suinkaan ole ainoastaan kissalajin vitsaus, vaan löytyy niitä koirilta, hevosilta ja ihmisiltäkin, jopa villikissalajeilta! Yksinkertaisuudessaan tässä sairaudessa hammaskudos alkaa tuhoutumaan, “syöpymään”, eikä kukaan tiedä miksi.

Syöpymä voi alkaa hampaan juuresta tai kruunusta (tai molemmista), ja erityisesti kruunusyöpymät on hoidettava pikaisesti. Miksikö? Onko teistä kellään ollut hampaassa reikää? Minulla on, ja ai piru kun sitä vihloi! Hammassyöpymää voi ajatella tavallaan “reikänä hampaassa” (älkööt hammaslääkärit nyt kivittäkö minua tästä, ei ole syöpymä ja kariesreikä oikeasti yhtään sama asia, mutta tajuatte ehkä pointin tästä vertauksesta). Ihan niinkuin ihmisillä, tällainen hammas on kipeä. Kissallakin. Vaan tuleeko se kissi kertomaan sinulle että hammasta kolottaa? No ei kehveli soikoon tietenkään (muuten olisikin kissojen kivunhoito paljon helpompaa). Kissa peittelee kipua, myös hammaskipua, erittäin hyvin. Kissa syö vaikka mädillä hampailla (olen nähnyt), niin voimakas on syömisvietti eläimellä. Oirehtiminen voi olla hyvin pientä: hotkimista pureskelematta, toispuoleista syömistä, narskuttelua tai kuivaruuan välttelyä. Siinä kohtaa kun kissa lakkaa syömästä on jo tilanne suussa aika karsea. Joskus eron kissan käytöksessä huomaa vasta kun kipeä hammas on poistettu.

Tyyppipaikka kissan hammassyöpymälle on ensimmäinen alaposkihammas, mutta voi se tulla mihin tahansa muuhunkin hampaaseen. Toisilla sairaus etenee vauhdilla ja 10v mennessä on suusta poistettu lähes kaikki hampaat, toisilta löytyy yksi yksinäinen syöpymä 14-vuotiaana ja se oli siinä. Tehokasta ehkäisykeinoa ei ole, mutta säännöllisellä hammastarkastuksella vaiva onneksi saadaan kiinni ja hoidettua. Muista siis käydä näyttämässä kissasi hampaita eläinlääkärillä vuosittain, ja kannattaa kurkkia sinne kissan suuhun välillä itsekin.

PS. Kissa ei kaipaa kipeitä hampaita, joten hammaspoistoista ei tarvitse huolestua. Kissa vetelee ruokaa ääntä kohti oikein reippaasti vaikka hampaattomana, uskokaa pois, olen nähnyt senkin.

– Julia