Jaa

Särkee, juilii ja kolottaa

(Kirj. ell Julia Haukilintu, AlmaVet Cat)

Nykyään hoidetaan yhä enenevässä määrin seniori-ikäisiä kissoja. Kuten meille ihmisillekin, myös ikääntyvälle kissalle voi kehittyä erilaisia ”vanhuuden vaivoja”. On kuitenkin muistettava ettei ikä itsessään ole sairaus. Jos senioriystäväsi käytös muuttuu (esimerkiksi lakkaa leikkimästä, liikkuu vähemmän, nukkuu enemmän), älä kuittaa tilannetta suoraan ”no onhan se jo vanha” -lausahduksella, vaan muista myös sairauksien mahdollisuus.

Tänään puhutaan kolotuksista, tarkemmin nivelrikosta ja selkärangan spondyloosista. Nivelrikko ja spondyloosi ovat hyvin yleisiä sairauksia etenkin ikääntyvillä kissoilla. Nivelrikossa aiemmin sileät nivelpinnat muuttuvat rosoisiksi, nivelrusto vaurioituu ja muutoksia voi tulla kaikkiin nivelen osiin. Nivelessä on päällä steriili hiljainen tulehdustila. Spondyloosissa taas selkärangan nikamien väliin muodostuu luupiikkejä, jotka lopulta muodostavat selkärankaa jäykistäviä luusiltoja. Kuten arvata saattaa, aiheutuu näistä sairauksista eriasteista kipuilua. Alla muutama röntgenkuva havainnollistamaan luuston tilannetta.

Olenko kenties joskus maininnut miten erinomaisen selkeästi kissa aina ilmentää kipua? Kuten muissakin kivuliassa sairauksissa, myös nivelrikossa kissa peittelee oireita toooodella hyvin. Odotitko kenties koirilla useammin havaittavaa ontumista? Äääg, väärin, ei onnu nivelrikkoinen kissa kovinkaan herkästi. Useimmiten oireet ovat pieniä muutoksia käytöksessä ja liikkumisessa. Kissa on kenties alkanut käyttämään välitasoja päästäkseen ikkunalaudalle, minne nuorempana singahti tuosta noin vaan. Ei välttämättä kiinnosta enää leikkiminen, vaikka aiemmin sai hiirilelut kyytiä. Nukkuminen maittaa kahta kauheammin, vaikka aiemmin kissi osallistui aktiivisesti talon touhuihin. Pinnakin tuntuu olevan kireällä ja aiemmin hyvin siedetty kissakaveri onkin yhtäkkiä ihan hanurista. Eikä taivu enää katti pyllypesulle jos selkäranka on notkea kuin rautakanki.

Nivelrikkokipua voidaan onneksi helpottaa monin tavoin! Apua saadaan lääkityksistä, fysioterapiasta, akupunktiosta, ruokavaliosta, painonhallinnasta ja ympäristön muokkauksesta. Yksilöllisesti valitaan, mikä sopii kellekin kissalle. Eihän sitä nivelrikkoa tai spondyloosia voi parantaa, mutta oireiden helpottaminen ja laadukas seniorikissan elämä ovatkin ne hoidon prioriteetit.

Kivutonta kissanelämää jokaiselle seniorille – he ovat sen ansainneet!

– Julia

15