Kuva kissapäivä tarinaan, Julian kissa
Jaa

Sataa kissoja ja koiria

Kissan palvelusväelle on tuttua, että aina jotain siellä taloudessa putoilee. Joskus se on kukkapurkki, joskus taas perintöposliinit kaapin päältä. On kuitenkin muitakin normaaleja asioita, mitä se kissa voi pudotella.

Kissan viikset.. ja maitohampaat 😀

1) Maitohampaat. Kissanpennun maitohampaat puhkeaa 2-4 viikon iässä. 3½-4kk iässä maitohampit alkaavat tyypillisesti putoilemaan, ihan viimeistään 6-7kk iässä pitäisi kaikki maitohampaat olla veks. Hyvällä tuurilla saatat siis löytää kissanpentutaloudesta hampaan jämän. Tämä on ihan okei, mutta hammaskeijulle tämmöinen valuutta kelpaa vähän huononlaisesti. Meillä löytyi Tillin maitokulmahammas tiskipöydältä (minne Tillillä ei luonnollisesti olisi mitään asiaa…). Jos kuitenkin taloudessa pitää hovia aikuinen kissa ja alkaa löytyä pudonneita hampaita, suosittelen pikaisesti hakeutumaan hammaseläinlääkärin vastaanotolle. Jos leegot putoilee kissan suusta niin siellä on taatusti jotain mätää (parhaillaan ihan kirjaimellisesti).

2) Viikset. Oletteko joskus kauhistelleet että apua nyt se pudottelee niitä elintärkeitä tuntokarvojaan! Nou hätä. Jos löydät viiksikarvan joskus ja jouluna, se on ihan normaalia. On muuten päheitä vehkeitä ne viiksiantennit läheltä tarkasteltuna, katsokaapa joskus. Viiksien tiputtelun ei pitäisi näkyä kissan naamassa mitenkään, joten jos kissan viikset tuntuvat näkyvästi harventuneen tai katkeilleen, kyseessä voi olla ongelma.

3) Sarveiskynsi. Nämä on niitä kissankynnen näköisiä, villasukan läpi ikävästi pistäviä “kynsituppia”. Kissan kynnessä on useampi sarveiskerros, vähän niinkuin ihmisten ihossa, ja uloin kerros tipahtaa aika ajoin pois. Kun kissan nyhtää kynsiään pesun yhteydessä, ne yleensä kiskoo juuri näitä sarveistuppia pois. Näiden irtoaminen ei vahingoita kynsiä, joten jos kynnet tihuttelee verta, katkeilee tai kissa niitä aristelee, ei ole normaalia se.

4) Karvaa, karvaa, karvaa. Ja sitähän riittää, se ei liene kellekkään kissanomistajalle yllätys. Varsinkin pitkäturkkisilla tai alusvillan omaavilla tyypeillä. Tai tiedä siitä sitten. Meillä on kaksi lyhytkarvaista ja pohjavillatonta kissa-asukkia ja aina on rahi valkoisenaan karvoista… Tosin tätä ongelmaa ei ole nakukissojen omistajilla, lucky you! Mutta, jos sitä karvaa irtoaa tupoittain kissasta, ihossa on kaljuja kohtia tai tulee viikoittain niitä karvapallo-oksennuksia, sovihan treffit kissalekurin kanssa.

Ellen vallan erehdy, kaikki muut paitsi yllä mainitut kissasta putoilevat asiat, sekä tietysti kakkakikkareet sieltä perärööristä, ovat epänormaaleja ja niistä kannattaa huikata sille omalle eläinlääkärille.

– Julia

Kansikuvassa Julian Minttu-kissa