Jaa

Allin outo ontuma OSA 2

Jatkoa tarinalle Allin outo ontuma OSA1
Koska minä olin mielestäni paikallistanut Allin ongelman olkapäähän, päätin minä hoitaa ongelmaa entistä suoraviivaisemmin. Ensin minä poissuljin kaikki mahdolliset ja mahdottomat niveloireita aiheuttavat yleistulehdukset, minä otin verinäytteet joista tutkittiin borrelia, neospora ja toxoplasma, ei ollut yleistulehdusta Allilla. Niinpä minä sitten ekstrapoloin humaanipuolen hoitoihin. Mitä tekisi oikea lääkäri jos potilaalla on pitkittynyt olkapääongelma, kiertäjäkalvosinmurhe ja sensellainen? Minä piikitin Allin olkaniveleen paukun kortisonia. Ja juu, kyllä minä sen nivelpistoksen yhteydessä otin myös nivelnestenäytteen, ei ollut viitteitä bakteriellista tulehduksesta Allilla.

Tiedättekö mitä? Nivelpistoksen jälkeen meni pari päivää ja sitten Alli oli täysin oireeton. Allipalli Mullinmallin liikkui jälleen mielellään, se leikki ja muuttui tavalliseksi ärsyttäväksi nuoreksi koiraksi.Minä löin käsiä yhteen ja totesin että nyt se lähti homma etenemään.

Tätä autuutta kesti 2 viikkoa ja sitten Allin oireet palasivat.

Minä tietysti hermostuin totaalisesti, ei nuori koira ole toistuvien nivelensisäisten pistosten kannalta optimaalinen potilas, ja siten minä löin mietintämyssyn todella syvälle nuppiini. Sen verran pitää tätä kortisoniepisodia selventää että en minä ihan hullu ole. Koska minä olen jo reilusti keski ikäinen eläinlääkäri, olen minä kahlannut läpi ajan jolloin kortisoni oli lääke kaikkeen mahdolliseen. Sitten hoksattiin että kortisonilla oli myös tiettyjä sivuvaikutuksia. Mummelit menivät kurttuun kortisonin indusoiman osteoporoosin takia, ihmiset lihosivat, niiden tukka lähti ja maksa huusi hallelujaata. 90 luvulla todettiinkin myös eläinlääketieteessä että kortisoni on myrkky jota kukaan itseään kunnioittava eläinlääkäri ei suostu käyttämään. Jossain tuossa 2010 luvun aikana kortisoni muuttui jälleen valmisteeksi jota sai käyttää ja minä veikkaan että käyttö tulee lisääntymään, annokset vaan pienenee. Nythän dexametasonikin oli hetkellisesti loppu kun covid 19 viruksen hoidossa havaittiin että dexametasoni auttoi paremmin kuin se Trumpin ehdottama malarialääke.

Summasummarum, aluksi kortisoni oli hyvä lääke, sitten se oli paha lääke ja nyt se on taas melko hyvä lääke. Hitailla ja loivilla liikkeillä varustettu keski-ikäinen eläinlääkäri on jälleen muodikas käyttäessään kortisonia.

Eli palataanpa Allilaiseen. Pakko myöntää että minulla oli oikeasti konstit loppu, ja jatkuvasti ontuvan koiran katseleminen sattui sydämeen.

Minä pähkäilin että voisiko Allilla olla jokin autoimmuunisairaus joka aiheuttaisi nivelten alueelle kipua, vaste paikalliseen kortisoniin oli siinä määrin hämmentävä. Allin verinäytteistä tutkittiin tumavasta-aineet ja reumafaktori. Ei ollut Allilla reumaa. Silti aloitin Allille kortisonilääkityksen suun kautta ja Alli lopetti ontumisen. Voin taata että tässä vaiheessa aloin olemaan jo melko hämmentynyt. Minä en tykkää lapioida koiraparalle kortisonia ilman diagnoosia. Minä otin yhteyttä luotto ortopediini Juha Kallioon ja me sovimme tällit tupsukorvien pääkaupunkiin, eli Tampesteriin, Juhan klinikalle.

Juha väänteli ja käänteli Allin jalkoja, pällisteli rtg kuvia ja totesi että olkapäät on puhtaat mutta kyynärpäissä näkyy muutoksia. Sitten se kurkkasi Allin olkapäätä ultraäänilaitteella mutta tästä me ei tultu kumpikaan hullua hurskaammaksi, ihan oli normaali lapa. Juha totesi että Alli aristeli vasemman olkapään etuosaa, lähinnä M. Infraspinatuksen aluetta, lisäksi sillä oli arka oikea lonkkanivel . Minun väännöillä Alli ei kipua näyttänyt tälläkään kertaa. Juha suositteli tarkempia tutkimuksia ja käyntiä fyssarilla.

Tässä vaiheessa Alli oli 18kk ikäinen ja jatkuva kortisoni ei ollut käypä hoito. Alli lihoi, sen karvapeite huononi ja lihakset alkoivat häviämään, eli tyypillisiä kortisonin sivuvaikutuksia. Ei olisi Allin ensisijaislääke kortisoninappi.

Niinpä minä menetin hermoni lopullisesti. Minä varasin Allille ajan CT ja magneettikuvauksiin, samalla Allille tehtiin neurologinen ja ortopedinen tutkimus. Eli nyt otettaisiin asiasta selvyys maksoi mitä maksoi.

Löydöksinä ylläkuvatusta tutkimusruljanssista oli se että Alli aristaa vasenta olkapäätä. Sivulöydöksinä oli kyynernivelten nivelrikkomuutokset, oikeassa kyynernivelessä irtopala. Kyynerniveloperaatio suosituksena. Nyt kyllä otti Tepposta pattiin ja huolella.

Alli eli rajoitettua elämäänsä, lenkit tehtiin kytkettynä ja vain aamu- ja iltapissalle mentiin vapaana. Lue, avattiin ovi ja päästettiin karvapallo pihalle. Pääosin Alli teki omatoimisen lenkkeilyn omissa oloissaan. Minä kärvistelin uuden diagnoosin saatuani tunnontuskissa, näinkö tässä nyt sitten kävi, koko ajan oli tullut hoidetuksi väärää paikkaa. Tepponen hoivaa olkapäätä ja diagnoosina kyynernivelissä nivelrikkomuutoksia?

…tarina jatkuu. Lue seuraavaksi: Allin outo ontuma OSA3