Jaa

Basso

Basso on labradorinnoutaja, 7 vuotta. Juurikin sellainen tavallinen labradori, se rakastaa ihmisiä, palloja, makkaroita, nakkeja, juustoa ja kaninpapanoita. Itseasiassa tämä rotu on varmaan rakennettu ainakin osittain hippiaatteen vaikutuksen alaisuudessa.

Koiran kasvain näkyi röntgenkuvassa

Ikävä kyllä muutama viikko sitten Basso oli todella epävireessä, jopa siinä määrin että Basson omistaja Suvi joutui kiikuttamaan kaverin päivystykseen. Basso ei halunnut syödä (rodun huomioiden tämä on jo selkeä hätätilanne), se oli väsynyt ja poissaoleva, edes lenkki ei kiinnostanut. Basso oksensi kaiken, myös veden, ja lisäksi sillä oli kuumetta reipas 40 astetta. Eli ihan oikeasti oli Bassolla asiat huonosti.
Päivystyksessä Basson vatsaontelo kuvattiin ja kuvissa todettiin jäätävän kokoinen muutos joka ikävästi näytti kasvaimelta. Vatsaontelon täyttävä kasvain, kova kuume ja ikää reipas 7 vuotta, melko huonot kortit sattui Bassolle käpälään. Hoitava eläinlääkäri epäili että vaihtoehdot olivat vähissä ja eutanasia saattaisi olla paras vaihtoehto, päivystyksessä asiaan ei pystyttäisi tässä vaiheessa syvemmin puuttumaan. Basso sai kipulääkityksen ja omistaja jäi miettimään raskasta päätöstä.

Omistaja päätyi siihen että hän haluaisi kuulla vielä tutun eläinlääkärin, Viivin, mielipiteen asiasta. Viivistä pitää sanoa että Viivi on kirurgi. Jos kirurgilta kysyy että voisiko jotakin tehdä niin ne vastaa että ainahan sitä voi vähän kurkata. Basso sopi tällit Viivin kanssa samalle päivälle, tai siis Suvi sopi tällit, Basso ei olisi niin välittänyt tavata Viiviä. Viivi puolestaan pyysi paikalle Petran, eli klinikan hoitajan, ilman hoitajia tällaiset tapaamiset nimittäin ei ole kauhean tuloksellisia.

Ylläkuvattu tapahtumakuvaus on todellisuudessa melkoisen totinen homma. Kun Basson tapainen potilas nostetaan pöydälle, on kyseessä usein tilanne jossa kurkistus päättyy siihen että mitään ei oikeasti ole tehtävissä. Omistaja joutuu hyvästelemään parhaan ystävänsä. Joskus tuo ystävä kuitenkin palaa vielä takaisin, mutta ei todellakaan aina. Tälläkin kertaa omistaja hyvästeli Basson ja Viivi lähetteli potilaan höyhensaarille.

Kasvaimen kirurginen leikkaus

Viivin oletuksena oli että kasvain sijaitsisi pernassa. Perna olisi ollut melko helppo pala poistaa. Ei ollut pernassa pattia. Viivi tutustui tilanteeseen tarkemmin ja seuraava ajatus oli että kyseessä olisi munuaisalkuperää oleva kasvainmuutos. Iso ja muhkurainen massa sijaitsi vasemman munuaisen kohdalla. Koska tilanteessa ei ollut mitään menetettävää, päätti Viivi poistaa muuttuneen kudoksen. Lopulta kävi ilmi että kookas, yli kilon painava kasvainmuutos oli kiinnittyneenä vain vatsapaitaan, ja Viivi totesi että se olisi poistettavissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että Viivi teki kasvainkirurgiaa tekevän eläinlääkärin tärkeimmän päätöksen. Viivi arvioi tilanteen sellaiseksi että Basson hyvänlaatuinen jatkoaika olisi todennäköisemmin merkittävästi pidempi kuin leikkauksesta paraneminen. Muussa tapauksessa Bassoa ei olisi herätetty ja omistaja olisi palannut yksin kotiin.
Viivi poisti kasvaimen ja totesi samalla että muualla sisäelimissä ei ollut kasvaimeen viittaavia löydöksiä.

Tästä linkistä pääset näkemään tämän yli kilon painoisen kasvaimen (laitettiin sen tuonne linkin taakse, koska osalla voi jäädä aamukahvi muuten kesken)

Basso siis palasi kotiin ja paraneminen leikkauksesta sujui hienosti, Ikävä kyllä patologi totesi että kyseessä on pahanlaatuinen kasvain, sarkooma. On siis varsin mahdollista että jossain vaiheessa tämä kasvain saa Basson uudelleen kiinni ja kutsuu paikalle hyvän ystävänsä viikatemiehen. Mutta toisaalta, on myös mahdollista että ei.

Leikkauksesta on nyt kulunut n. 4 kuukautta, Basso on perheensä äärimmäisen tärkeä jäsen, lisäksi se toimii uuden pennun iso veljenä. Me emme tiedä kuinka pitkään Bassolla on vielä elinaikaa, toivottavasti vuosia, mutta ilman omistajan päätöstä reissu olisi loppunut 4 kuukautta sitten.
Hyvää joulua Bassolle ja Basson perheelle toivottaa Almavetin porukka.

Kuvista kiitos Basson omistajalle 💙