Jaa

Eikka

Eikka oli Briardi. Juu, ei ole lämmitelty uudestaan Pete ”räkä” Malmin ja Andy MaCoyn punkpändiä, onneksi. Kyseessä on reipas 7 v täyttänyt koiruus. Minusta Briardit näyttävät hämyiltä. Hämyt olivat 80-luvun alkupuolella eleleviä kavereita, joilla oli ruskeat ylisuuret vakosamettihousut. Nämä ukkelit oli niin laihoja, että niiden oli pakko sitoa ne sammarit päällensä itse virkkaamillaan poppananauhoilla. Sitten niillä oli yleensä tekokuitukauluspaita ja sandaalit. Tärkeää on tietää, että hämy ei ole hippi, hämyissä oli särmää. Hämyillä oli myös pörröinen pitkä tukka joka peitti silmät ja sitten ne pälyili sen tukan alta. Juuri tuollainen on Briardi.

Koiran lonkkakuvat

Eikka tuli käymään klinikalla koska Eikalla on paperien mukaan huonot lonkat. Ei se Eikkaa haittaa, mutta koska Eikan omistaja on aiheesta kiinnostunut, tapailee Eikka parin vuoden välein nukkumattia ja sitten sen lonkista otetaan röntgenkuvat.
Ensimmäisen tuomion Eikka sai v. 2014, eli kun Eikka oli täyttänyt vuoden ja siitä oli otettu viralliset lonkkakuvat. Eikkaparan lonkkamaljat olivat matalat ja lonkkaluun päät pääsivät nuljahtelemaan ihan miten sattuu. Eikka sai lausunnoksi D/D ja nyt ei kyse ole kuppikoosta. Huono homma.

Eikan omistaja otti asiakseen pitää huolta Eikasta ja niinpä tämä karvapallo sai jatkaa lähes normaalia koiruuden elämää. Eikka teki pitkiä lenkkejä ja mieluiten vapaana, tämän lisäksi Eikan ruokinta pidettiin sellaisena että se ei päässyt lihomaan. Eikkapoika harrasteli TOKOa voittajaluokassa tietämättään, että sillä oli papereitten mukaan ihan sököt lonkat.

Nivelrikko lonkissa

Pari vuotta kului ja Eikan lonkkanivelistä otettiin kontrollikuvat. Koska Eikan lonkat olivat luonnottoman löysät, aiheutui lonkkamaljoihin ja erityisesti lonkkaluun päihin pieniä vaurioita eli nivelrikkoa. Näissä vaurioissa rikkoontuvista soluista vapautuu aineita joita kutsutaan akuutin faasin proteiineiksi. Nämä ainekset toimivat kehossa hälytysjärjestelmänä joka kertoo että nyt täällä on tilanne päällä.

Akuutin faasin proteiinit käynnistävät prosessin joka lopulta johtaa nivelen jäykistymiseen, luonto kun ei yhtään tykkää löysistä nivelistä. Niinpä se mielellään rakentelee löysien nivelten alueelle uudisluuta ja samalla nivelkapselikin paksuuntuu. Seuraavissa kuvissa näkyykin, että nivelkapseli on paksuuntunut ja nivelen ympärille on muodostunut juurikin tätä uutta materiaalia.

Röntgenkuva Eikan lonkista (1)
Röntgenkuva Eikan lonkista (2)

Koska kukaan ei kertonut tilanteesta Eikalle, jatkoi Eikka normaalia elämäänsä. Se mennä kolisteli metsälenkeillä, tokoili ja jahtasi kissejä. Harrasteli siis niitä juttuja jota kaikkien hämyjen kuuluukin tehdä…
Eikan omistaja huolehti siitä, että Eikan lisäravinteet olivat ajantasalla ja tämän lisäksi se kävi säännöllisesti hierojalla.

Koira voi elää täyttä elämää nivelrikosta huolimatta

Pari vuotta sitten Eikka kävi jälleen tapaamassa meikäläistä, ja taas Eikkapoika otti pikaiset päiväkännit jotta sen lonkat saatiin läpivalaistua. Kuvissa kävi ilmi, että nivelrikko ja siihen liittyvä uudisluumuodostus oli lisääntynyt entisestään. Molemmissa reisiluun päissä on jo melkoiset möykyt ylimääristä tavaraa.
Yhäkin Eikkapoika vaan mennä porskutti. Röntgenkuvaus on vain kohtalaisen huono tapa arvioida mitä nivelrikolle kuuluu, se ei todellakaan kerro kuinka potilas voi.
Eikalla on etuna hyvä lihaskunto, lihaksisto tukee niveliä ja siten nivel pysyy mahdollisimman stabiilina. Omistaja huolehtii liikkumalla, lihashuollolla ja tarvittaessa lääkityksillä siitä että Eikan lihaksisto myös pysyy kunnossa.

Eikka on hyvä esimerkki siitä mitä liikunnalla, painonhallinnalla, lihashuollolla ja tarvittaessa myös lääkityksellä voidaan saada aikaan. Lisäravinteetkin saattavat olla tarpeen mutta niistä saadut tutkimustulokset ovat kovin epävarmoja. Tuskin niistä kuitenkaan vahinkoa on.

Nivelrikossa esiintyvä tulehdusreaktio

Nyt mennäänkin hetkeksi syviin vesiin, tätä asiaa minä olen jopa vähän tutkinut. Nivelrikossa esiintyvän tulehdusreaktion, kuten kaikkien tulehdusreaktioiden taustalla on välittäjäaineet joita kutsutaan interleukiineiksi. Interleukiineita on ihan hemmetisti ja koko ajan löydetään lisää. Nämä interleukiinit ovat vastuussa miltei kaikesta mitä solut tekevät. Nivelrikossa esiintyy interleukiineja jotka pahentavat tulehdusreaktiota, toisaalta solut vapauttavat myös interleukiineja jotka vähentävät tulehdusreaktiota.
Liikunta ja lihasrasitus esimerkiksi vapauttaa sellaisia interleukiineja jotka hidastavat nivelrikon edistymistä. Ylimääräinen rasvakudos puolestaan on elimistön kannalta jatkuva tulehdusreaktio, paskempi juttu, ei kannata olla pullea. Läskistä vapautuu jatkuvasti niveltulehdusta lisääviä interleukiineita. Oluen juominen puolestaan… no ei.

Kun ruston pinta rikkoontuu, tulee niveleen tulehdusreaktio, juurikin näiden samperin interleukiinien välittämänä. Tulehduskipulääkkeet ehkäisevät tulehdusreaktiota, näillä napeilla on ikävä kyllä välillä sivuvaikutuksia. Pelkät kipulääkkeet puolestaan eivät hidasta tulehdusta laisinkaan, kipu on poissa mutta tulehdusreaktio jyllää menemään.
Lähitulevaisuudessa tullaan siirtymään täsmähoitoon. Oletan, että pian joku tuo markkinoille lääkenapin jolla me saadaan lopetettua näiden ikävien interleukiinen erittyminen tai sitoutuminen reseptoriinsa. Tai sitten löytyy tabletti joka sisältää roppakaupalla niitä hyviä interleukiineja. Sitä odotellessa.

Rusto on tehty kollageenistä, tarkemmin sanottuna se on kollageeni 2:sta. Uusimpien lisäravinteiden ideana on pyrkiä siedättämään koiruus hajonneelle kollageeni kakkoselle. Kun denaturoitumatonta kollageeni 2 hajoamistuotetta tarjoillaan koiruudelle pieninä annoksina, toteaa kroppa että eipä tässä hätää, ei tehdä tulehdusreaktiota. Eli vähän sama juttu kuin heinänuhalle siedättyminen, mutta ei sinnepäinkään.

Palataanpa nyt siihen Eikkaan.
Eikan liikkumista seuraamalla ainakaan minä en pystynyt toteamaan että onpa koiruudella huonot lonkat, se mennä veuhtoi Briardimaiseen tapaansa, ylösnousu oli vaivatonta ja liikkeelle Eikka lähti kuin nakki haulikosta, siis tarvittaessa. Omistajan kanssa jutellessa kävi ilmi että Eikka liikkui mahdollisuuksien mukaan vapaana tai nopeudella joka sopii koiruudelle. Kävellen suoritetut remmilenkit ovat nivelrikkoisten koirien kannalta hankalia. Vauhti pitäisi päästä itse valitsemaan. Kokeilkaapa itse köpötellä vitosen lenkki lenkki 3v vanhan naperon kanssa. Tai toisaalta juoskaa se vitonen kylmiltään urku auki. Saattaapi tulla kupeet kipeiksi.

Eikan kuvien myötä haluaisin sanoa, että jos sillä teidän koiruudella on virallisissa kuvissa huonot lonkat tai kehnot kyynärpäät niin ei se automaattisesti tarkoita sitä että sillä on edessä vain köpöttelyä ja kipuja. Ei siitä jalostuskoiraa tule mutta oikeilla toimenpiteillä sillä voi olla edessä normaali elämä. Älkää katsoko vain kuvia, huolehtikaa siitä että kaveri saa käyttöönsä sille sopivat pelikortit ja arvioikaa sitten että onko sillä mukavaa. Konstit on monet mutta keskipisteessä on oltava sen koiruuden hyvinvointi.

Eikka on nyt siirtynyt Nangijalaan, ja siirtymän syynä ei ollut nivelrikko, Eikka eleli täyttä elämää loppuun asti.

Kuvassa Eikka puuhommissa

(Juttu vuodelta 2019, kannessa kuvituskuva jostain toisesta ”hämystä” viljapellolla)

Tämän tarinan teille tarjosi BERRYOMG®

Tämä on nyt sitten ihan silkka mainos. Luikahdin tänään klinikan ruokailutilaan ja hämmästelin pöydällä olevia kosmetiikkavehkeitä. Vaikutti siltä että nyt lähtee rypyt ja poistuu terve puna Tepposenkin nenästä. Ei ollut kuitenkaan kauneudenhoitotuotteita, oli koirien lisäravinteita, omegoita täynnä. Kuulemma tulee kiiltävä turkki, iho kiittää ja niveletkään ei narise. Näitä ei kyllä kannata säilytellä vessan kaapissa, takuulla menee omistajan lärviin nämä vahingossa. Toisaalta, kun meikäläistä katsoo niin olisiko tuo iso vahinko, 2 vuotta vanhaa passikuvaakin pitää rypistellä että saa näköiseksi, ei ne muuten usko samaksi ukkeliksi. Ja kun on marjoista tehty niin ei närästä ja maistu kalanmaksaöljy suussa koko päivää, ehkä. Ja vielä kotimaista, nam.

ARVONTA! Arvomme yhteistyössä BERRYOMG® kanssa 4 kpl tuotetepaketteja. Osallistu arvontaan @eisepure fb-sivuilla.