Jaa

Hammaspeikon vapaapäivä

Allilla on hienot hampaat. Erityisen hieno on hammas nimeltään 504, eli metsänpuoleinen maitoyläkulmuri. Se on niin saakelin hieno, että Alli päätti pitää sen. Se ei edes heilu. Alli on syönyt kottikärryllisen rustoluita, lisäksi minä, hammaskeijun vähämielinen velipoika, olen taivutellut ja heilutellut sitä. Ei se vaan heilu.

Kun maitokulmahampi on päättänyt jäädä paikoilleen, tarkoittaa se yleensä sitä, että hampaan resorptio ei etene. Maitohampaan juuren pitäisi normaalisti ”sulaa” pois jotakuinkin siinä vaiheessa kun pysyvä leego on pullahtanut läpi ikenestä. Joskus tämä maitohampaan sisään rakennettu itsetuhomekanismi ei vaan lähde tulille ja homma pysähtyy. Vaikutti siltä että Allin suussa oli suutariksi jäänyt hampi.

Pari päivää sitten Temppesterillä (45 kg) ja Allipallilla (15kg, mutta silkkaa lihasta kuten isäntänsäkin) tuli erimielisyyksiä purulelunarusta. Temppu voitti, ja Allin 504 meni poikki, mutta ei heilu. Arvatkaa onko terävä? sillä voisi jumankauta ajaa parran…

Koska tämä maitokulmuri meni poikki, aukesi hammaspeikolle oivallinen takaportti Allin hammaskalustoon. Pentukoirien katkenneiden maitohampaiden vuoksi klinikalla vierailee säännöllisesti bulldoggin näköisiä salukeja tai mopsia muistuttavia pinsereitä. Tulehdus etenee nopeasti ja pahimmillaan tulehdus leviää ikenistä muuallekin kroppaan. Ei olisi ensimmäinen kerta kun maitohampaasta lähtenyt tulehdus löytäisi itsensä lopulta nivelestä tai sydänlihaksesta, ja sitten kyseessä onkin selkeästi hankalampi homma.

Maitokulmurin juuren pituus voi olla hämmentävä. Usein ikenen alla oleva osa on vähintään yhtä pitkä kuin näkyvissä oleva osa. Maitohampaan juuri muistuttaa kovuudeltaan huonoa posliinia ja poisto pitää tehdä varovasti. Ikeneen jäänyt hampaanjuurenkimpale ei vaan katoa itsekseen. Eli ei ole minun puuhia, vaatii enemmän älyä kuin vääntöä, ja koska lisäksi vaatii pitkäjänteisyyttä, ei ole Suvinkaan puuhaa. Meidän klinikalla kaikille edellä mainituilla hyveillä on varusteltu Tiina (paitsi jos se saa siideriä, tulee Pohjanmaan tyttöön vauhtia…).

Maitokulmurin juuren pituus voi olla hämmentävä. Usein ikenen alla oleva osa on vähintään yhtä pitkä kuin näkyvissä oleva osa.

Alli tapasi jälleen klinikalla asustelevan nukkumatin ja hetkisen kuluttua se heräsi yhtä hammasta köyhempänä. Tiina poisti kyseisen murheenkryynin juurineen päivineen, eikä poistanut vääntelemällä, nätisti teki kirurgisen poiston. Ei kuulemma kukaan enää kaivelemalla poista, minä olen vanhanaikainen, taas. Ei tullut Turhapuron Uunon hymyä Allille, hienosti vielä kursi leikkaushaavankin umpeen, tuli kyllä hieno. Vähän kyllä Allipallia ottaa päähän kun lelulaatikko on nostettu katonrajaan. Seiniä pureskelee aikansa kuluksi. Kerrankin voi sanoa että onneksi on pyöröhirsitalo, ei muutu ulkonäkö vaikka airendale vähän nurkasta nakertaa.

Maitokulmahammas poistettu kirurgisesti

(Juttu vuodelta 2018)

Lue lisää hammasvaurioista Eisepuren sivuilta https://www.eisepure.fi/kurssi/vammat-ja-haavat-hammasvauriot/