Jaa

Hugon tarina

Varmasti jokainen eläinlääkäri muistaa potilaan jonka takapuoli räjähti. Eli kyseessä voisi olla vaikka täysin kuvitteellinen potilas jolla on toisen pakaran päällä patti. Patti saattaisi olla pehmeä, liikkuva ja selkeästi rajattavissa oleva mollukka. Viaton ja kirkasotsainen eläinlääkäri päättää poistaa patin näppärällä veneviillolla. Jatkosuunnitelmana on sitten lopuksi kursia pylly takaisin edustuskelpoiseen muotoon. Tässä vaiheessa tuo jo astetta kokeneempi kollega saattaa miettiä että se on muuten tavallista liikkuvampi paikka tuo kankku, kuinkahan tässä oikein käy. Huolimatta empimisestä, päättää tämä keski-ikäinen ja keskikokoinen eläinlääketieteen edustaja edetä valitsemallaan polulla kohti uusia epäonnistumisia.

Kun se eläinlääkäri on sitten lopulta saanut poistettua sen hemmetin patin, herää tälle luomakunnan kruunulle mieleen orastava kysymys, eli että miten hitossa tämän reiän saa suljettua? Niinpä tämä eläinlääkäri päätyy tekemään näppäriä matressitikkejä kolmeen eri kerrokseen, ja ristii kätensä jotta ompeleet kestäisi. Kahden päivän kuluttua käy ilmi että eihän ne kestäneet.

Sittenpä siinä hoidetaan sitä pyllyä seuraavan kuukauden ajan. Suihkuttelua, antibioottia, mahdollisia uusia ompelukokeiluja ja lopulta granulaatiokudos korjaa tilanteen. Ei ole mukavaa puuhaa. Ylläkuvattu tapahtumaketju on ymmärrettävästi täysin kuvitteellinen ja jälleen yksi syy sille että minä en tykkää olla leikkaussalissa.

Pattien poistossa eläinlääkärin tärkein maali on se että koko patti saadaan pois. Välillä kyseessä voi olla vain harmiton kysta jonka voi ottaa pois pienillä marginaaleilla. Kuitenkin on muistettava että koko kysta on silti poistettava. Jos sitä kystan seinämää jää hitunenkin jäljelle, kasvaa se sama mollukka takaisin, eli se kysta uusii. Joskus kyseessä taas on kasvain ja tuolloin se on potilaan kannalta elintärkeää että patti lähtee kokonaisuudessaan pois.

Uskotteko että sen leikkaavan eläinlääkärin päässä ei saa olla ensimmäisenä huolena se että enhän nyt vain tee liian isoa haavaa? Huolena pitää olla se että lähteehän se hemmatin patti kokonaan pois. Jos kyseessä on oikein kelpo kirurgi, osaa se poistaa sen patin ja lisäksi huolehtia siitä että se saa kursittua sen haavan läjään.

Ette arvaa kuinka mukavaa on kun pystyy nakittamaan nämä haasteellisemmalla patilla varustetut potilaat jollekin muulle näprättäväksi. Siitä tulee vatsan pohjalle ihan fyysisesti hyvä olo. Meidän klinikalla se tarkoittaa sitä että haasteelliset pattipotilaat lähetetään Suville.

Ja ei, se ei sitä tarkoita etteikö Suvin jäljiltä räjähtelisi myös haavoja, mutta riski on ihan älyttömästi pienempi. Se että kirurgi osaa käyttää hyväkseen ihosiirteitä, apuviiltoja ja kiristystä vähentäviä tekniikoita, sekä tietää miten hitossa ne ihon jännityslinjat kulkee, parantaa leikkauksen tulosta merkittävästi.

Kuvasarjassa näkyy Hugo ja Hugon patti, ja juu, se ei ole takapuolessa, jos mahdollista niin tämä patti on vielä hankalammassa kohdassa. Hugo tuli klinikalle koska sillä oli mastsolukasvain etujalassa. Kyseessä on potentiaalisesti pahanlaatuinen kasvain, ja koska tämä patti oli pinnastaan rikki, ei pistoksena annettava lääkitys ollut vaihtoehto.

Tällainen kasvain pitää poistaa isoilla marginaaleilla, eli tässä tapauksessa nahkaa lähti pienten bikinien kokoinen riekale. Syvyyden osalta reilut marginaalit ovat sula mahdottomuus, sehän tarkottaisi että Hugo menettäisi kyynerpäänsä. Hugo harrastaa agilitya ja siksi Hugon etujalalla olisi vielä käyttöä. Tässä tapauksessa syvänä marginaalina poistettiin alla oleva terve lihaskalvo.

Minun on myös pakko myöntää että minä aina välillä vähän hämmästyn kuinka hienoja juttuja tuolla meidän leikkurissa tapahtuu. On mukava olla pieni osa tätä pakettia.

Hugokin pääsee jälleen agilityyn, eli Hugon osalta homma on melkolailla vatupassissa.

 

Tämän tarinan teille tarjosi Provet

Ja jotta ei kenellekään jäisi epäselväksi, niin tämä seuraava on mainos…

Meillä on klinikan alusta asti ollut käytössä tämä Provet -potilasohjelma. Juu, se on kallis, ja kyllä, ei onnistu päivässä käytön opettelu, viikkoja menee. Ja kaiken lisäksi joka ikinen uusi pala, sovellus ja systeemi maksaa lisää. Mutta tiedättekö mitä? Se toimii, ja jos ei toimi, se rikkinäinen pala korjataan, heti.