Jaa

Juli ja viikatemiehen väistö

Jumankekka tuo Juli jaksaa hämmästyttää minua, se on ihan uskomaton tyyppi. Täytyy kyllä myöntää, että yhtä hämmentävää porukkaa on Julin omistajat ja tuo meidän klinikan leikkaustiimi.
Haluatteko kuulla lisää? Ei se mitään, kerron teille Julista kuitenkin.

Juli on sellainen koko huoneen täyttävä Chihuahua. Ja ei, en tarkoita sitä että se räksyttäisi, säpsyilisi ja yrittäisi syödä kaikki huoneessa olevat koirat ja ihmiset. Ehei, Juli on reilu 15 vuotta vanha koira, joka täyttää huoneen sillälailla arvokkaasti. Voi kuulostaa hölmöltä, mutta tilanne pitää itse kokea.

Vaikka Juli on jo hieman iäkkäämpi tyyppi, menisi se helposti alle 10 v ikäisestä koirasta. Se liikkuu reippaasti ja pällistelee maailmaa varsin kiinnostuneena. Juli on käynyt meillä klinikalla lähes klinikan avaamisesta asti, milloin sillä on epäilty heinää nenässä, milloin taas hammaskalusto on vaatinut remonttia, epilepsia on vaivannut ja maksa-arvoissakin on ollut häikkää. Onpa Suvi poistanut siltä muutaman kasvaimenkin. Mahtuuhan sitä viiteentoista vuoteen.

Koiran kiimankierron selvittäminen

Juli pläjähti jälleen sisään klinikan ovista, nyt sillä oli vanhempien tyttöjen murheita. Julin kiimakierto oli ollut epäsäännöllinen jo pidemmän aikaa ja kiimojen päättymisen jälkeen Juli valutteli yhä vaihtelevasti. Julin perheeseen kuului siinä määrin valveutunut koiranomistaja että epäilynä oli kohtutulehdus. Minä juttelin Julin kanssa hetkisen ja lopulta minä pyöräytin potilaan katolleen ja kurkkasin ultraäänilaitteella Julin kohtua. Julin kohdussa oli yhä sisältöä ja kohtu oli poikkeavan suuri suhteessa koiran kokoon. Koska meillä ei ollut kunnollista käsitystä Julin kiimakierron vaiheesta, katsoin minä pikaisesti papanäytteen. Papanäyte tarkoittaa siis lisääntymisvärkeistä otettua solunäytettä. Joskus muinoin, vähän jälkeen ajanlaskun alun, eläinlääkärit arvioivat papanäytteen avulla kiimakierron vaihetta. Minun tavoitteena oli pähkäillä lähinnä sitä että onko Julin vuoto märkäeritettä vaiko kiimaan liittyvää jälkivuotoa. Tutkimuksen perusteella Julilla oli ns. jälkikiima. Ikäväksi tilanteen teki se, että tämä homma oli jo jatkunut tovin verran ja Julin tapauksessa kohtutulehduksen riski oli ilmeinen. Julin ikä, poikkeavat kiimakierrot, ja ylimääräinen sisältö kohdussa ovat yhdessä tekijöitä jotka laittavat tavallisen eläinlääkärin päässä hälytysvalot vilkkumaan. Ultraäänitutkimusta edeltävässä karvojen ajelussa, frisööri by Salon Teppo, todettiin myös että Julilla jo hetkisen ollut pienenpieni maitorauhaskasvain vaatisi mahdollisesti lisätoimenpiteitä, muutos osoitti kasvun merkkejä.

Tässä kohtaa minä olisin voinut tehdä kaksi virhettä, onneksi minä tein vain yhden, ja uskon että tapojeni mukaan sekin osoittautui loppujen lopuksi positiiviseksi kämmiksi.

Virhe jota minä en onneksi tehnyt, oli se että minä en alkanut kertomaan Julin omistajalle, että Juli on vanha, sillä on sydänvika ja se ei ehkä kestä kohdun ja maitorauhaskasvaimen poistoa. Minä kerroin että leikkaus voidaan tehdä ja koska Juli on ikäisekseen niin hyvässä kunnossa (ikä on vaan numero, mikä klisee), on ennuste hyvä.

Omistaja varasi ajan nisäkasvaimen poistoon ja samassa yhteydessä Julin kohtu päätettiin poistaa. Arvaatteko oliko minä se jolle leikkausaika varattiin? Juu en.

Selitys kohonneille maksa-arvoille

Juli tuli klinikalle leikkaukseen ja Suvi valmistautui mikrokirurgiaan. No ei ole mikrokirurgiaa mutta kun potilas painaa alle 3kg, vaatii touhu kuitenkin tiettyä tarkkuutta. Tavallisesti meillä tehdään sterilaatioleikkaukset tähystystoimenpiteenä. Koska Julin kohtu oli täyttynyt, päätyi Suvi tässä tapauksessa avokirurgiaan. Leikkauksessa kävi ilmi, että Julilla oli maksakasvain. Julin maksan oikeassa mediaalilohkossa oli mandariinin kokoinen kasvainmuutos. Pysähtykääpä hetkeksi miettimään sen kokoa, koira painoi 3 kg, ja kasvain 100g, suhteettoman iso mötikkä pienessä koirassa. Löytyipä selitys kohonneille maksa-arvoille.

Tässä kohtaa Suvi soitti omistajalle ja kertoi omistajalle löydöksistä. Väitän että viimeistään tässä vaiheessa melko moni omistaja olisi todennut että nyt on koiruuden aika siirtyä sateenkaarisillan suuntaan. Väitän myös, että osalla eläinlääkäreistä tällainen löydös olisi johtanut siihen että leikkaus keskeytyy, minulta ainakin olisi mennyt vähintäänkin pupu pöksyyn.

Leikkurissa sattui olemaan avustajana hoitaja nimeltään Uusi Saija (minun päässäni), eli Saikkis, joka on erittäin kokenut hoitaja, ja tämä helpotti entisestään Suvin päätöstä siitä että operaatio on tehtävissä. Suvi kertoi omistajalle että leikkauksessa maksakasvain voidaan myös poistaa, ennustetta ei voida antaa ennen patologin lausuntoa mutta tehtävissä oleva homma kuitenkin.

Omistaja päätyi siihen, että tältä broilerin kokoiselta koiruudelta poistettiin samassa yhteydessä kohtu, munasarjat, maitorauhaskasvain ja maksalohko. Leikkauspöydällä tämä potilas pötkötti 35minuuttia, eli on meillä mieletön porukka.

10 päivää operaation jälkeen Juli kävi tikkienpoistossa. Omistaja kertoi, että koira on täynnä virtaa ja jos mahdollista, virkeämpi kuin ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeistä kipuakaan ei ollut havaittavissa, paitsi että Julin nuppi oli melkoisen sekaisin parin päivän ajan.

Juli

Vanhan koiran leikkaus

Nyt voidaan sitten lopuksi spekuloida että onko tällaisessa leikkauksessa mitään järkeä? Vanha koira, kallis leikkaus ja heikko ennuste.

Julin kunnon perusteella sillä voi olla edessä vielä useampikin vuosi, ja vaikka kyse olisi kuukausista, jos ne kuukaudet on hyviä niin mikä minä olen sitä päättämään. Toiseksi, omistaja päättää omista rahoistaan. Minä tunnen lukuisia ihmisiä jotka käyttää parissa kuukaudessa kyseisen vastaavan summan tupakkiin, viinaan ja rahapeleihin. Toki koiran hoito ei saa johtaa siihen että omistajan oma talous menee sekaisin, tämän päätöksen tekee kuitenkin omistaja, ei kukaan muu.

Tuosta ennusteesta en osaa sanoa muuta kuin sen että tämä kasvain paljastui hyvänlaatuiseksi. Poisto tapahtui puhtain marginaalein ja siten kasvaimen kannalta kyseessä oli parantava leikkaus.

Ei muuta kun maksan tukihoito päälle ja kohti  uusia seikkailuja.

Positiviinen erehdys

Nyt minä sitten kerron siitä virheestä jonka minä tein. Kun eläinlääkäri pällistelee ultraäänilaitteella kohtua, niin kyllä sen kannattaisi kurkata varmuuden vuoksi vähän muitakin paikkoja. Jos minä olisin pällistellyt sillä ultraäänilaitteella Julin vatsaonteloa laajemmalti, olisi tämä patti kyllä auttamatta löytynyt. Toisaalta, olisinko minä tuolloin kertonut omistajalle ennusteen olevan huono? Mene ja tiedä. Eli siinä mielessä oli onni onnettomuudessa että minä toheloin, taas kerran.

Maaliskuussa 2022, aivan sen lopuilla, Julin omistaja kertoi että Julilla menee hyvin. Kiitos upeista kuvista Julin omistajalle!

Tämän tarinan teille tarjosi Biofarm Oy

MAINOS: Tämä alla oleva teksti on sitten silkkaa mainosta. Maksa on kyllä hienosti kehitetty systeemi. Maksa on elimistön puhdistusjärjestelmä, se käsittelee lähes kaikki elimistöön joutuneet haitalliset aineet. Silti se kestää pääsääntöisesti läpi koko elämän. Minusta on hämmentävää että vaikka me sitä maksaa kuinka kiusataan, ei se yleensä mene rikki, enintään rasvoittuu mokoma. Jossain tapauksissa maksaa on kuitenkin syytä suojata, ja silloin eläinlääkäritkin sortuvat kopeloimaan lisäravinnepurkkeja.
Näin omalla kohdalla, erityisesti vapun jälkeen, ensiapuna on kuitenkin pääsääntöisesti liikunnan lisääminen, läträämisen vähentäminen ja ruokavalio joka ei koostu pelkästään sorkkaeläimistä.