Jaa

Kanaa Fanconin tapaan

2000-luvun lopulla alkoi maailmalta kuulumaan kummia. Australiassa hoksattiin, että koiruuksia menehtyi munuaisvikaan tavallista enemmän. Pitkällisen pähkäilyn jälkeen todettiin, että jäljet johtivat sylttytehtaan sijasta kiinalaiselle kuivatun kananlihan valmistuspajalle. Nyt riskievääksi epäillään kuivan kananlihan lisäksi kuivattua ankkaa, kuivattua naudanlihaa ja kuivattua bataattia.

Kuivattu kananliha ja Fanconin syndrooma

Tutkimusten perusteella näyttäisi olevan selvää, että kuivatun kananlihan ja ns. Fanconin syndrooman välillä on yhteys. Eli on kyllä selvää, että osalla kuivalihatuotteita syöneistä koiruuksista munuaiset sanovat sopimuksen irti. Tämä on ehdottoman huono juttu, ilman munuaisia ei pärjää ja kun munaskuut kerran menevät rikki, ei niistä enää oikein saa kalua korjaamalla.

Mitä Fanconin syndroomassa tapahtuu?

Fanconin syndroomassa munuaisen proksimaaliset tubulukset lakkaavat toimimasta. Kuulostaa vakuuttavalta, eikö? Munuaiset suodattavat verestä pois haitallisia aineita. Tämän lisäksi munuaiset keräävät talteen myös paljon tarpeellista tavaraa: kaikkea ei kannata pissata pönttöön, kierrätys kannattaa. Tuolla munuaistubuluksen proksimaaliosassa otetaan talteen mm. nestettä, glukoosia ja elektrolyyttejä. Fanconin syndromassa tämä kierrätys ei enää toimi ja kroppa vuotaa tarpeellista tavaraa pihalle.

Fanconin syndrooman aiheuttajat

Fanconin syndroomaa esiintyy synnynnäisenä esimerkiksi basenjirotuisilla koirilla. Sen saa aikaiseksi myös jos syö vaikkapa elohopeaa, nakertaa aikansa kuluksi melamiinia tai muutoin törttöilee myrkyllisten aineitten kanssa. Nyt kyllä näyttäisi vähän siltä, että aina välillä joku kanakuivaamolla tai bataattinahistamolla ei pelaa reilua peliä. Tuotteeseen lipsahtaa jotakin joka ei sovi Mustin tai Sessen elimistölle.

Fanconin syndrooman oireet

Fanconin syndroomassa koiruuksien oireina on lisääntynyt juominen ja oksentelu, väsymys ja haluttomuus. Vähän niinkuin karmea kankkunen, paitsi että näitä myös pissattaa kokoajan. Minua ei ainakaan pissata, siis kankkusessa… Eläinlääkäri ottaa tavallisesti veri- ja virtsanäytteet. Verinäytteissä todetaan yleensä kohonneet munuaisarvot ja virtsa puolestaan on laimeaa ja siinä on joukossa glukoosia. Näillä löydöksillä valistunut eläinlääkäri viimeistään tarkentaa anamneesia ja kysyy koiruuden ruokinnasta hieman lisää.

Fanconin syndrooman hoito

Hoitona on suonensisäinen nesteytys erityisesti vakavissa tapauksissa. Lisäksi Sesse saa mahansuojalääkkeet ja munuaisia mahdollisimman vähän rasittavan ruokavalion. Ja ohjeen, että takapihalle kaivetaan kuoppa johon ne kananriekaleet kuopataan, syvälle (no ei, säilytä paketti ja jos evästä on jäljellä niin myös näyte niistä olisi mukava yllätys EVIRA:lle).
Tilannetta jäädään seuraamaan ja verinäytteitä kontrolloidaan jotta nähdään kuinka munaskuiden kävi. Näyttäisi siltä, että osa potilaista selviää pelkällä säikähdyksellä.
Ruokaväärennökset ovat maailmalla suhteellisen yleisiä tapahtumia, ja joskus näissä väärennöksissä käytetään todella vaarallisia tuotteita. 2008 melamiinilla jatkettiin lapsille tarkoitettua maitojauhetta ja satoja tuhansia lapsia sairastui vakavasti. Eipä tuo liene ihme, että samainen ”vahinko” kävisi koiruuksien evään kanssa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan varmuudella tiedetä mikä niissä kuivalihoissa ne munuaiset rikkoo.

Käytä harkintaa koiran herkkupalojen valinnassa

Kuivattu kana on erittäin yleisesti käytössä oleva herkkupala, ja onkin äärimmäisen epätodennäköistä, että oma koiruus saisi saaliikseen juurikin sitä kanaa a’la Fanconi. Riski on kuitenkin olemassa ja siksi näitten epämääräisellä tavalla valmistettujen kuivattujen herkkupalojen käytössä kannattaa olla varmasti varovainen. Sen lisäksi, että niissä voi olla todellinen yllätyslisäaine, on niissä maailmalla todettu antibioottijäämiä sekä muuta jännää. Olisiko niin että koirien herkkupaloissa ei aina käytettäisi sitä ihan parasta rintafilepalaa?

Yleensä näissäkin hommissa kannattaa käyttää omaa järkeä. Vaihtelevat herkkupalat, eli ei pelkkää kiinalaista, ihan itse väkerretyt koiranherkut sekä esimerkiksi lelut toimivat vähintäänkin yhtä hyvin kuin kuivattu kanarulla. Ja vaikka se kotimainen lihapulla tai nakki onkin muuttunut lähes hengenvaaralliseksi herkkupalaksi koulutuspiireissä, ja suola toki on haitaksi, niin pakkoko se on koko paketti käyttää kerralla?

Ja juu, en syötä omille koirille, enkä ole v. 2013 jälkeen suositellut muillekaan näitä koiranherkkuja. Muutoin kyllä tykkään kovasti, hyvä on keittiö Aasianpojilla.

Kannen kuvassa kanaa Huikkaperän tapaan. (Kuva: Ilona Mikkola)

(Juttu vuodelta 2018)