Jaa

Koiran korvahuuhtelu ja miten se tehdään

26.10.2018

Minulla käy potilaana paljon korvapotilaita, eli koiruuksia joilla on ropeli kipeänä. Yleensä kipeä korva on tulehtunut ja tarkemmissa tutkimuksissa todetaan, että korvaan on pesiytynyt hiiva tai bakteeri. Hoito on usein melko suoraviivaista: korvakäytävään laitetaan korvatippaa, joka sisältää yleensä kortisonia, joskus antibioottia ja lisäksi vielä hiivalääkettä. Ikävä kyllä suuri osa korvatulehduksista uusii. Toistuvia korvatulehduksia sairastava koiruus saa herkästi diagnoosikseen allergian ja hoidoksi tiukan ruokavalion, pelkästään vompatinlihaa, tai ehkä seepraa, jos se on tarjouksessa. Usein korvatulehdus kuitenkin toistuu koska korvaan on jäänyt eritettä joka ärsyttää. Jos korvakäytävä on täynnä kuraa, ei kannata kauheasti panostaa allergian aiheuttajien selvittämiseen, ensin pitää korva huuhdella puhtaaksi. Jos korva on kipeä, tulisi eläinlääkärin tarkastaa korva ennen huuhtelua.

Koiran korvakäytävän rakenne on sellainen että korvassa oleva erite ei tule helposti ulos. Korvakäytävä koostuu alkupään pystysuorasta ja loppuosan vaakasuorasta osasta, vaakasuoran putken lopussa on sitten tärykalvo. Koska gagga ei valu ylämäkeen, jää se erite lojumaan sinne korvakäytävän horisontaaliseen osaan. Liitteenä olevalla videolla yritän epätoivoisesti sönköttää kuinka se korvakäytävä tulisi huuhdella. Nyt jokainen videon kurkkaava voisi köpötellä sen oman koiransa viereen ja kokeilla saisitteko sen putkimaisen korvakäytävän esiin. Pitäisi tuntua sormien välissä sellaisena ohutseinäisenä letkuna. Pikkurillin kokoisena. Nostakaa sitä korvalehteä, mutta varovasti sitten, huono homma jos se lerpukka irtoaa, ei ole helppo homma ommella takaisin.
Terveitä korvia ei muuten ole mitään syytä huuhdella, ne ropelit on suunniteltu kuiviksi.

Kiitoksia Ahon Hennalle videokuvauksesta, ja Anne-Marille Myyn lainasta, on se Myy kyllä todella hieno koira.

Lisää aiheesta Eisepuren kurssilla Koiran korvan rakenne ja huuhtelu  kurssisivun alaosasta löydät myös lisää Tepon kirjoittamia korva-aiheisia tarinoita!

(Kannen korva, kuvituskuva)