Jaa

Rehtin leegot

4.2.2018
Kun minä olin 7 vuotta niin minä ajoin polkupyörällä kanttikiveykseen ja vedin karmeat turvat. Lensin ohjaustangon yli kuin Naton ohjus ja laskeuduin hallitusti etuhampailleni. Ei käynyt pahasti, ylähuuli peitti viikon ajan näkyvyyden ja etuhampaat heiluivat ja menivät hassun värisiksi. Eniten harmitti se, että pyörän etuvanne meni soiroksi.

Staffordshirenbullterrieri pentu Rehti

Tämä lapsuuden trauma pläjähti mieleen kun näin viime viikolla Rehtin. Rehti köllötteli pyyhkeeseen käärittynä ja varsin totisena. Ei nauttinut Rehti tästä päivästä. Rehti on siis 7 viikon ikäinen staffordshirenbullterrieri, eli staffi. Rehtistä kasvaa isona hyväntahtoinen bodari, jolla on pahimmanlaatuinen ADHD, ei se voi sille mitään että siitä tulee sählä. Ja koska se on urosterrieri niin välttämättä siitä ei tule henkisen työn tekijä – lapiomies tulee, ja hyvä.
Rehtillä oli ongelma: se ei ajanut polkupyörällä kanttariin, vaan se jäi roikkumaan maitokulmahampaasta aitaan. Älkää kysykö miten se on mahdollista, Rehti ei kertonut. Selvästi sitä vähän hävetti, näitä nyt vaan sattuu nuorille sälleille. Tapaturman sattuessa Rehti oli käyttäytynyt kuten äijä, eli oli huutanut kuin hinaaja. Rehtin omistaja kiikutti Rehtin AlmaVetin klinikalle tarkastukseen ja siellä Suvi pällisteli pikaisesti Rehtin purukalustoa. Kulmuri oli hassun värinen ja siitä puuttui palanen.

Koiranpennun hammasvaurioihin tulee aina suhtautua vakavasti

Rehtin tapauksessa katkennut purentaväline oli selkeä riski hampaan juurialueen tulehdukselle ja hammasjuuripaiseelle. Juurialueella mylläävä tulehdus on ihan oikeasti hankala sairaus. Tulehdusreaktio voi vioittaa pysyvää hammasta. Tulehdus voi myös olla äärimmäisen häijy ja tilanne voi muuttua jopa vaaralliseksi. Pentujen hammasvaurioihin kannattaa suhtautua aina astetta totisemmin.
Lisää hammasvaurioista voit lukea Eisepuren kurssilta  HAMMASVAURIOT JA SUUN ONGELMAT

Koiranpennun maitohampaan poisto

Suvi lähetti Rehtin hammashoitoon Tiinalle. Noora autteli Rehtin nukkumatin seuraan, se on tarkempaa hommaa kun 7 viikkoinen pömppämaha lähtee höyhensaarille, ei riitä että vähän rauhoitellaan.

Maitohampaan poisto on usein kinkkistä puuhaa. Jos maitohammas ei ole resorboitunut, eli juuri ei ole liuennut luonnollisesti pois, on juuri usein mitaltaan samanpituinen kuin itse hammas. Sitä ei niin vain kitkutella pois, sen joutuu usein poistamaan kirurgisesti. Jos hommassa toheloi, on riskinä se että pysyvä hammas vahingoittuu.

Pentukoirilla pysyvät hampaat, tai siis niitten alut, käkkivät heti maitohampaitten alla. Jos pysyvän hampaan alku vioittuu, tulee koiruudelle herkästi omalaatuinen hymy. Pahimmassa tapauksessa pysyvän hampaan asento muuttuu ja siitä taas seuraa purentavirhe. Ei pieni alapurenta haittaa, sehän tekee parhaassa tapauksessa lärvistä persoonalliseen, mutta jos hammas kääntyy niin että se painaa vaikkapa kitalakeen, on edessä paljon murhetta ja mahdollisesti kirurgiaa.

Toisaalta riskinä on se, että juuri katkeaa, ja se ei häivy itsekseen, edes ajan kanssa, se on kaivettava pois.

Eli Rehtin hampi poistettiin kirurgisesti. Nyt on Rehtillä Uuno Turhapuron hymy ja 5 tikkiä ikenessä. Hyvin sopii staffille.

Tämän tarinan teille tarjosi Oxyfresh

Tämä on sitten mainos, eli mietippä nyt tarkkaan. Ehdottomasti pitää olla nimittäin ainakin se lemmikki kotosalla, muutoin tulee tehtyä hutiostos.
Haluatteko kuulla pomminvarman säästötavan? Peskää niitten lemmikkienne purukalustoa, ja mieluummin päivittäin, se kerta kuussa ei riitä. Se on nimittäin suhteellisen arvokasta touhua tuo koirien ja kissojen hammashoito, eikä ole syynä eläinlääkärin ahneus, ainakaan pelkästään. Nuo lemmikit kun tuppaa aina vaatimaan hammashoidossa täyden nukutuksen, ei riitä pelkkä paikallispuudutus kulmahampaan poistossa. Sen pesuhomman opettelu vaatii vähän töitä, mutta maksaa takuulla  vaivan, kiittää omistajan lompakko, ja se lemmikki.

Osallistu Oxyfresh hampaidenhoitotuotteiden arvontaan Facebookissa @oxyfreshfinland LINKKI ARVONTAAN

https://www.facebook.com/oxyfreshfinland