Jaa

Kossua ja kynttilänvaloa?

Meilläpä alkoi sunnuntai-ilta sillä lailla, että Taikalle tuli yskä. Ja nyt ei ole kyseessä mikään pikkupoikien yskä, tämä tulee nimittäin syvältä. Yskä tuntuisi lähtevän jostakin peräaukon seutuvilta ja päättyy yrjöön. Ei ole ihme, että vastaavia potilaita kiikutetaan klinikalle nielutukoksen tai sydänvikaepäilyn vuoksi.

Taikankin yskänkohtaus alkoi sen syödessä puruluuta. Nieluun tarttunut puruluu saattaisi tulla helposti mieleen. Tässä tapauksessa Taikan rauhoittaminen nielutähystystä varten olisi kuitenkin turhaa ja mahdollisesti jopa haitallista, ei ole hyvä joutua nukutettavaksi kun päällä on pahimman laatuinen ylähengitystietulehdus eli kennelyskä.

Mikä on kennelyskä?

Mikä hiton kennelyskä? Kennelyskä on ylähengitystietulehdus, jonka aiheuttajina voivat olla useat erilaiset virukset sekä kirsikkana kakun päällä, Bordetella bronchiseptica bakteeri. Kun tämä porukka lyö niinsanotusti hynttyyt yhteen, on koiranomistajalla edessä valvottuja öitä. Koska taustalla on useita erilaisia taudinaiheuttajia, eivät rokotteet anna täydellistä suojaa. Rokottaminen kuitenkin lieventää oireita, ehkä. Miten Taika sai tartunnan?

Taika ja Aapo eivät käy juuri missään. Niiden elinpiiri koostuu tällä hetkellä lähinnä Kangasniemen metsistä. Taloutemme pentu taas on käynyt lähes kaikkialla, etelänapa ja osa Kreikan saarista on vielä käymättä (Suvi sosialistaa). Kennelyskän itämisaika on vaihteleva. Oireilu voi alkaa jo kontaktia seuraavana päivänä, toisaalta tauti saattaa itää jopa 2 viikkoa, tämä siis tarkoittaa sitä että Taika on törmännyt virukseen 1-14 vrk sitten.

Kennelyskä tarttuu helposti

Kennelyskän tekee hankalaksi sairaudeksi se, että se leviää erittäin helposti. Temppu ja Aapo ovat terveitä (vielä) ja ehkä pysyvätkin terveinä, ne siis eivät ole herkkiä tänään tarjolla olevalle viruskannalle. Saattaa myös olla, että ne sairastavat tautia mutta oireilu on vain niin vähäistä, että sitä ei huomaa. Taika-parka kuitenkin sai osuman ja on uppoamassa.

Voidaan olettaa, että Temppu on ns. oireeton taudinkantaja. Temppu ei oireile tai sen oireet ovat erittäin vähäiset, se kuitenkin luovuttaa anteliaasti taudin eteenpäin. Eli nyt kaikki koiruudet, jotka sattuivat olemaan herkkiä Tempun tarjoamalle yllätyspaketille ja morjenstivat Temppua, mars hakeman nenäliinoja ja mustaviinimarjamehua, kohta yskittää…

Ei se ihan näin mene, ei saa syyllistää Temppua, se että omistajana on eläinlääkäri, joka työskentelee sairaitten koirien kanssa saattaa olla jollainlailla altistava tekijä – etenkin kun hoidettavana on käynyt vastikää kennelyskää sairastavia potilaita.

Kennelyskän hoito

Mitäpä Taika saa lääkkeeksi? Ei ainakaan tuota otsikon lääkekuuria, se on Suomalais-Ugrilainen hedelmällisyyshoito. Taika saa tulehduskipulääkettä, lepoa ja jos oireilu pitkittyy, mennään eläinlääkäriin. Eli virustauteihin hoitona on lähinnä oireenmukainen hoito. Tulehduskipulääke vähentää nielun alueellista turvotusta, laskee kuumetta ja helpottaa koiruuden oloa. Jos Taikan oireilu pahenee ja kuumeilu jatkuu, joutuu Taika antibioottikuurille.

Koska Taika on hyvässä fyysisessä kunnossa eikä sillä ole sydän – ja tai hengityselimistön toimintaa heikentäviä vaivoja, ei antibioottikuuria ole mitään syytä aloittaa vielä. Antibioottiresistentit bakteerikannat ovat ihan oikea uhka. Toisaalta jos Taikan tilanne pahenee, alkaa nappikuuri välittömästi, mutta vasta kun se on tarpeen. Rommitoti voisi olla hyvä – omistajalle – jos se vain tykkäisi rommista, minä en tykkää yhtään.

Koiratapaamiset kennelyskän jälkeen

Mitäpä nyt jatkossa? Taika viettää lepopäiviä, se saa mennä pihalle jos haluaa, pakko ei ole. Se ei saa tavata vieraita koiria, seuraavat treffit se saa sopia vasta kun oireiden päättymisestä on kulunut 1-2 viikkoa. Eli saikkua vähintään 2 viikkoa. Temppu, joka ei siis oireile, lintsaa vähintäänkin tämän viikon koulusta. Tempun pentutapaamiset ja muut tällit on peruttu. Eli edessä on omistajan kannalta mukavia ja rauhallisia päiviä, 4 kk ikäinen spk ilman tekemistä on ihan paskaa seuraa. Aapo lintsaa koska se tulee omistajaansa ja siitä on kiva lintsata.

Minunpa ei muuten tarvitse olla kummoinen ennustaja sanoakseni, että kohta yskitään ympäri Suomenniemen, ehkä jopa naapurivaltioissakin. Keski-Suomessa sattui nimittäin viime viikonloppuna olemaan pienehköt koirakokoontumisajot (Jyväskylän kansainvälinen koiranäyttely). Veikkaan, että siellä pääsi pari virusta vaihtamaan omistajaa.

Ps. Toisin kuin ihmisillä, risiiniöljy ei toimi koirien yskänlääkeenä, koirat uskaltaa yskiä silloinkin.

(Juttu vuodelta 2015)