Jaa

Synnytysoppia sitten siis

Poijittaminen on muuten välillä hankalaa hommaa. Kun 40 kg vasikka on sullottu tasan 35 kg vetävään pussiin ja sen jalat on sikinsokin ja pää hännän paikalla, on solmun purkaminen melkoinen tenkkapoo. Synnytysoppi on laji jonka minulle opetti ELT Magnus Anderson, ihan päällikköeläinlääkäri. Magnuksen huumorintaju oli sellaista kuivaa englantilaista, pienellä hullunkiillolla piristettynä, erittäin hienoa siis. Magnus mahdollisti alla kerrotun kommelluksen. Ja taisi muuten kopioida källin seuraaville vuosikursseille.

Vasikan asentovirheen korjaaminen

Yksi synnytysopin koulutusosio sisältää vasikkalaatikon, kyseessä on filmivanerista väkerretty loota johon johtaa yksi, halkasijaltaan n. 15 cm kokoinen reikä. laatikon sisällä on nahkainen säkki ripustettuna laatikon reunoihin. Opetuskäyttöön kerättiin kuolleena syntyneitä vasikoita, vasikat asetettiin laatikoihin siten että ne matkivat tavallisimpia asentovirheitä. Laatikossa olevan reiän kautta yritettiin sitten oikoa asentovirhe sellaiseksi, että normaali poi’itus olisi edes teoriassa mahdollinen.

Käytännössä homma eteni siten, että laatikoita oli kaksi kipaletta. Harjoitus suoritettiin neljän kandidaatin ryhmissä, kaksi kandia odotti huoneen ulkopuolella ja kaksi opiskelijaa viritti vasikan mitä mielikuvituksellisempaan solmuun. Tämän jälkeen huoneen ulkopuolella odottavat reppanat pyydettiin sisään ja sitten alkoi solmun selvitys. Laatikkoon ei saanut saanut kurkkia mutta kaikkia apuvälineitä silmäkoukusta synnytysketjuihin sai käyttää. Tavoitteena oli se, että ei sitten kandikesänä tulisi toheloitua, se vaan ei vasikka synny jos vetää etu- ja takajalasta samaan aikaan.

Karvaiset kourat vasikkalaatikossa

Kolleegani Katja oli jälleen kerran tapojensa mukaisesti myöhässä, Tuolloinen nti Hautala yrittänee väittää että ei myöhastellyt, mutta aina oli myöhässä, turha vängätä. Minä ja ystäväni Virolaisen Juha, viritettiin Katjalle källi. Pakkasimme ELT Virolaisen (siis silloisen ELK Virolaisen, toim.huom.) toiseen laatikkoon ja kun Katja saapuu paikalle, minä ähelsin laatikkoni kimpussa ja kerroin ilmeillä ja sanoilla, että sisältöä oltiin mahdollisesti säilytetty liian lämpimässä.
Katja varautui pahimpaan ja ujutti varovaisesti kätensä sisään synnytysapulaatikkoon. Limaisen vasikan sorkan sijaan laatikosta kuului Dr Virolainen karjaisu ja sisällä olevaan kalpeaan käteen tarttui 2 karvaista kouraa.
Lähtee muuten kova ääni naisesta, meni rikki korkea C ja Virolaisen silmälaseista ruudut rikki, veikkaan, että saattaa olla postilaatikon tarkastaminen ylipääsemätön homma Katjalle tätä nykyä.

(Juttu vuodelta 2016)