Jaa

Laten yskä

Late on reipas neljä vuotta vanha ragdoll kissi. Minusta ragdollit näyttää kitukasvuisilta samojedeilta, en tiedä miksi mutta näin on. Minä en ole varsinaisesti Latea kokonaan nähnyt, minä olen vain kuullut siitä, ja nähnyt kuvia, ja palan keuhkoa. Siis häh?

Antakaapa kun minä kerron;
Koko ruljanssi alkoi pari kuukautta sitten, yhtenä päivänä Late, täysin tupakoimaton kissi, ryhtyi yskimään, ja nyt kyse ei ollut mistään kastraattikissan pienestä virkayskästä. Late ei juurikaan tupakoi ja aina käyttää hengityssuojaimia kun on pölyisistä hommista kyse. Silti yski Late ihan tosissaan, kattimatti köhi niin että heikompia hirvitti.

Kissan yskän syy selvisi keuhkokuvissa

Laten omistaja nappasi kissin kainaloon ja kiikutti sen eläinlääkärille. Eläinlääkäri Jouko Ridell räppäsi Latesta keuhkokuvan. Kuvissa näkyi että Laten rintaontelossa oli jotakin pahemman kerran pielessä, ei ollut kyseessä mikään perus kissiflunssa. Laten rintaontelo oli täynnä nestettä. Ei ole hyvä juttu se, ilman täyttämää keuhkoa pitäisi rintaontelossa olla. Eipä siis ihme että Laten henkeä ahdisti ja yskää pukkasi.

Late sai antibioottikuurin, kipulääkettä ja lähetteen CT kuviin. Jyväskylässä ei ole CT laitteistoa, tai siis on toki mutta ei kisseille ja koiruuksille, ihmisiä varten kyllä laitteet löytyvät. Jyväskylää lähinnä oleva CT laite löytyy Tampesterista.

Koska Laten omistajilla ei ole autoa, pakkautuivat Late ja Laten perhe pendoliinoon (no ei ehkä kulje pendoliino Jyväskylästä Tampereelle mutta se kuulostaa hienommalta). Late vietti ratkiriemukkaan vuorokauden Tampereella, otti torkut CT putkessa ja lopuksi eläinlääkäri Salla Leppävuori poisti Laten rintaontelosta 80ml märkäeritettä.

CT kuvien perusteella vika paikallistui keuhkojen vasemmanpuoleiseen kraniaalilohkoon. Kraniaalilohko tarkoittaa sitä lohkoa joka on lähinnä nuppia, ja kaudaalilohko taas sitä keuhkonriekaletta joka on lähimpänä per.. häntää. Ihan vaan selvennykseksi, eläinlääkärit kun tykkää niin kovasti knoppailla latinalla (vielä pahempia on kyllä oikeat lääkärit, vai mitä?). Kuvien perusteella pystyi sanomaan että nyt oli kyse isommasta viasta. Vaihtoehtoina oli kasvain, keuhkolohkon kiertymä tai vierasesine. Oli mikä oli, huono homma kaikin puolin. Omistajalla oli edessään nyt entistäkin totisempi paikka, mitenkäs tästä edetään?
Late on äärimmäisen rakas lemmikki, toisaalta leikkaus on iso ja ennuste varauksellinen. Jos kyseessä on kasvain, on ennuste käytännössä toivoton, ja jos kirjallisuutta lukee, on rintaontelokirurgian onnistumisprosentti melko heikko. Laten omistaja päätti kuitenkin että Laten kanssa pelataan loppuun asti.

Kissan rintaonteloleikkaus ja keuhkolohkon poisto

Rintaontelo, juurikin se paikka jossa sydän pamppailee ja keuhkot puhisee, on paikka jota pitää räplätä kieli keskellä suuta. Rintaonteloleikkauksia ei tehdä ihan jokaisella klinikalla, ei edes joka toisella. Kun kyseessä on vielä alle 5 kg kissi, menee paikat ahtaaksi.
Meillä Almavetissä näitä kuitenkin tehdään, ja arvatkaapa mitä, se ei ole Teppo joka niitä tekee.

Late sai siis lähetteen Suvin hoteisiin. Late, Suvi, Saija ja Hanne sopivat tällit erääksi lauantaiaamuksi ja Suvi kurkisti Laten konehuoneeseen kameralla. Tähystyksen perusteella todettiin että kyseinen keuhkolohko on syytä poistaa. Keuholohko oli muuttunut, ja ikävä kyllä kasvainepäily jäi tässä vaiheessa päällimmäiseksi epäilyksi. Kun Latepoika nukkui viattoman kissin unta, poisti Suvi pahaa aavistamattomalta kissiparalta keuhkolohkon. Voin taata että kuulostaa jälleen helpommalta kuin on, ei saa käsi vapista.

Pari päivää sitten saapui patologin lausunto, kyseessä oli tulehduksellinen muutos, kasvaimeen viittaavaa ei todettu. Kyseessä oli mahdollisesti aspiraatiopneumonia eli Late oli vetäissyt jotakin väärään henkeen. Suurimpana syyllisepäilynä oli kanervankukka, omistaja oli Laten yskän alkamispäivänä istuttanut parvekkeelleen kanervia, ja tottahan toki Late innostui riehumaan kukkapuskissa. Tuli muuten epätyypillisen kalliit kanervat.

Tänään Late kävi tikkiepoistossa, vielä sillä on paikat hieman arkana, mutta hengitys on jo nyt selkeästi parempi kuin ennen leikkausta, ruoka maittaa ja elämä hymyilee. Näillä näkymin Latella on edessään useita onnellisia uusia vuosia, mutta on se ainakin yhden hengen yhdeksästään käyttänyt. Voisin kyllä kuvitella että Latea hippasenverran arveluttaa nukahtaa eläinklinikalla, ensimmäisellä kerralla katosi kivekset, ja tällä kertaa kimpale keuhkoa, minä ainakin pyrkisin jatkossa olemaan hereillä eläinlääkärivierailutteni aikana…

(Juttu vuodelta 2019)

Late kävi viime viikolla kissaklinikan puolella tarkastuksessa. Julia tutki Laten ja tuumasi että Latella on kaikki kunnossa. Yksi keuhkolohko puuttuu, mutta se ei tunnu menoa haittaavan!