Jaa

Letkunpätkä jussipaitakuviolla

Kevät etenee ja nyt jo saattaa auringon lämmittämillä kivillä nähdä pätkän tribaalia muistuttavalla sahalaitakuviolla varustettua matelijaa. Muutama vuosi sitten meidän pihapiirissä köllötteli säännönmukaisesti saakelin iso kyy. Minulla ja tällä letkunpätkällä oli toistuvia tapaamisia ilman sen kummempia sähläyksiä. Sitten tuo meidän tytär oppi kävelemään yli 10 m matkoja ja niinpä minä pakkasin tämän kyseisen kaverin saaviin ja siirtoistutin sen muutaman kilometrin päähän. Juu, en vienyt naapurin pihalle, ja kyllä, tiedän, että nyt tuli meikäläiselle taas jättikokoinen kukkahattu syvälle päähän. Mutta minkäs teet, minä nyt satun olemaan tällainen lempeä, hempeä ja empaattinen puidenhalailija.

Eniten kyyn puremia lemmikeillä esiintyy alkukesällä

Näin ammatin puolesta alkukesällä käärmeisiin törmää muutenkin kuin metsässä. Aina silloin tällöin varomaton koira tai kissa onnistuu törmäämään kyyhyn sillä seurauksella, että kirsu, tassu tai pakara saa astetta muhkeamman muodon. Letkunpätkä on kaiken lisäksi horrostaessaan varastoinut yläpurentansa täpötäyteen myrkkyä.
Kevään ensimmäiset auringonsäteet eivät varsinaisesti lämmitä, ja niinpä tämä vaihtolämpöinen pötkö on:

1. Täynnä myrkkyä kun se ei ole ehtinyt vielä syödä
2. Vähintäänkin hermo kireällä kun on kylmä ja munat paleltuu… No joo, huono vitsi, kyy ei muni, se kantaa munat sisällään ja lisäksi sen poikaset syntyy elokuussa.
3. Kyvytön pakenemaan kun sen paikat on räntäsateesta kohmeessa ja siksi sen on pakko puolustautua.
Näistä kolmesta kohdasta seuraa se, että puremia tulee erityisesti alkukesästä.

Lemmikkieläimelle kyyn purema on lähes aina vaarallinen. Joskus harvoin kyseessä on kuitenkin ns. kuiva purema, tällöin kyy on ollut tavallista hempeämmällä mielellä. Todennäköisesti se on kuitenkin tuhlannut myrkyt johonkin tarpeellisempaan kuten esimerkiksi evääseen.

Vie kyyn purema lemmikki viipymättä eläinlääkäriin

Jos kyseessä nyt kuitenkin on letku, joka antoi ns. märän pusun, kipeytyy pistopaikka nopeasti. Seuraavaksi tulee turvotus, ja huolella, sirosta salukista tulee vartissa vihikoira. Liikkuminen nopeuttaa myrkyn leviämistä ja huonontaa siten tilannetta, potilas tulisikin pitää mahdollisimman liikkumattomana ja rauhallisena. Tätä muuten edesauttaa se, että omistaja pysyy rauhallisena, eli älä sählää…
Tässä vaiheessa on aina syytä suunnata paikallisen eläinlääkärin luokse. Jos potilas alkaa oksentamaan tai turvotus on alueella jossa se voi vaikeuttaa hengitystä, kannattaa suunnata paikallisen eläinlääkärin luokse ja lujaa. Ja jos potilaan hengitys vaikeutuu, tai potilaalta menee taju, kannattaa suunnata paikallisen eläinlääkärin luo ja saakelin lujaa…

Kyytabletti koiralle?

Kyytablettien sisältämä kortisoni yhdistettynä kyyn myrkkyyn altistaa koiruuden munuaisvauriolle. Koska hengittäminen on kuitenkin melko tärkeää, on hengitysvaikeuksien esiintyessä syytä valita pienempi paha ja tällöin huitaista kyytabletit riskistä huolimatta potilaan ääntä kohti. Varmista annostus eläinlääkäriltäsi ennen lääkkeen antamista.

Kyynpureman hoidon tavoitteena on shokin ennaltaehkäisy, munuaisten suojaaminen vaurioilta ja kivun hallinta. Ensimmäinen ja toinen kohta hoituu suonensisäisellä nesteytyksellä. Potilaan takin alle lorotetusta nesteestä ei ole vastaavaa hyötyä eli nahanalainen nesteytys ei nyt juurikaan auta. Hoitona on lisäksi kunnollinen kipulääkitys, kova kipu altistaa myös shokille ja jälleen on munuaiset vaarassa. Koska perinteiset kipulääkkeet rasittavat munuaisia entisestään, pääsee koiruus tutustumaan pikku ukkoihin, opiaattikipulääkitys kun on turvallinen myös niille munaskuille.

Kyyn pureman jälkioireet koiralla

Joskus koiralle tulee käärmeen pureman seurauksena veren hyytymishäiriö. Tällöin koiran iholle ilmestyy pitkin poikin mustelmia ja turvotus leviää koko kroppaan. Hyytymishäiriö tulee tavallisesti viiveellä ja oireilu alkaa yleensä vasta 1-2 vrk pureman jälkeen. Hoitamattomana se johtaa potilaan menehtymiseen. Hoitona on kaiken edelläkuvatun lisäksi hyytymätekijät, eli käytännössä plasma. Plasmaa saa toiminnassa olevista veripankeista esim. Ell aseme kamu oulu, koira-kissaklinkka turku. Almavetistä Jyväskylässä.

Lisäksi markkinoilla on vielä kyyn antiseerumivalmiste. Tämä litku on järkyttävän hintaista, mutta muutamassa tapauksessa se selkeästi on pelastanut potilaan hengen tai ainakin nopeuttanut toipumista.

Mukavaa kevättä, pitäkää mekkalaa, tömistelkää maata, lyökää käsiä yhteen ja laittakaa ämpäri päähän, ei se käärmeitä haittaa mutta näyttää hauskalta!

Tämän tarinan teille tarjosi Biofarm Oy

Alla oleva on sitten silkkaa mainostekstiä, ei ole välttämätöntä lukea.

Se on kesä tulossa ja ainakin minun kokemukseni mukaan edessä on vähintäänkin kymmeniä vaaratekijöitä. Punkit puree, kyyt pistää, lämpöhalvaus uhkaa ja maissintähkästä tulee suolitukos. Miten on voinut mikään lemmikki selvitä yhdestäkään kesästä, kysyn vaan? Sisätiloissa on pysyttävä, ulkoillaan sitten talvella enemmän.

No ei, pihalle ja äkkiä, ja mukavaa kesää.