Jaa

Märkä harjakoira

Milli on kiinanharjakoira. Se näyttää whippetiltä jolla on ongelmia karvankasvussa. Niitä karvoja vaan kasvaa, hassusti ja joka paikkaan. Luonne on… ajatelkaapa vaikka sitä ilmettä joka 8 v tytölle tulee kun se huomaa syöneensä myös isän jäätelön. Siltä se minusta näyttää.

Milli oli puoli vuotta vanha ja sillä oli pienoinen ongelma. Milli pissaa, koko ajan, ilman että se itse edes huomaa sitä. Milli oli popsinut vaivaan jo useamman paketillisen antibioottikuureja, niistä ei ollut mitään apuja, enintään meni pakki sekaisin ja pissavahinkojen lisäksi matolle tuli värillinen pieru. Ei mennyt Millillä hyvin.

Suuri osa sairauksista esiintyy ikäryhmittäin. Harvoin on mummulla vesirokkoa, ja ei esiinny pikkupojilla yleensä eturauhasvaivoja. Välillä näin toki on, mutta yleensä kannattaa etsiä lastentauteja lapsista ja dementiaa vanhuksista. Ihan sama sääntö toimii eläimissä. Kun kyseessä on pentukoira, kannattaa esimerkiksi toistuvien virtsatietulehdusten kohdalla aina miettiä rakenteellisia ongelmia.

Koiran virtsankarkailu

Millin pissavehkeitä oli tutkittu myös ultraäänilaitteella, mitään ei löytynyt, ei edes virtsatiehyiden laskukohtia, ja tämä on kummallista. Kyllä kuuluu koiralla olla letku munuaisen ja rakon välillä. Milli sai lähetteen CT-kuvaukseen. CT kuvauksessa kohteesta muodostetaan kolmiulotteinen malli ja hyvässä lykyssä ongelma saataisiin diagnostisoitua.

Jyväskylässä ei ole koirille CT kuvauslaitetta. Tällä hetkellä lähin värkki siaitsee 150km päässä Tampesterissa. Päivän kestävä kuvaussessio oli omistajan kannalta vaikeasti hanskattavissa. Niinpä Millin omistaja soitteli ympäri Jyväskylää ja kyseli olisiko diagnoosia mahdollisuus tehdä muilla keinoin. Niinpä hän lopulta hän päätyi puhelinkeskusteluun Suvin kanssa. Kuten osa jo tietääkin, Suvi tykkää tehdä tähystystoimenpiteitä. Siksi meiltä löytyy tähystimiä joilla näkee lähes kaikkialle, aina uranuksesta anukseen asti. Millin tapauksessa tarvittiin riittävän pientä ja ohutta tähystintä ja onneksi sellainen sattui löytymään meidän kaapista. Millille sovittiin treffit Suvin kanssa ja Suvi kurkkasi Millin rakkoon. Tähystyksen myötä Millin tilan aiheuttajaksi varmistui… wait for it… bilateraalinen intramuraalinen ektooppinen ureter.

Ektooppinen ureter

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Millin munuaisista lähtevät letkut oli liitetty väärään paikkaan.

Tavallisesti nämä letkut on kiinnitetty virtsarakon seinämään, ja niitä pitkin pissa kulkee virtsarakkoon. Virtsaputki taas on se letku joka kulkee rakosta pihalle. Miehillä tämä letku on ymmärrettävästi pienen putken sisällä ja naisilla taas ei. Virtsaputkessa, ihan sen alkupäässä on tiivisterengas eli stefa joka estää sen että pissaa ei tipu koko ajan.

Millin tapauksessa virtsatiehyet laskivat pissan suoraan virtsaputkeen, tiivisteen väärälle puolelle. Eli selkeä valuvika.

Nyt Millillä ja sen omistajalla oli tasan kaksi vaihtoehtoa. Joko Milli käyttää lopun elämäänsä vaippoja, välttelee trampoliiinihyppelyä ja varautuu siihen, että virtsatietulehduksia on toistuvasti. Toisena vaihtoehtona on että virtsatiehyet korjataan avautumaan virtsarakkoon.

Veikkaan että päätös ei ollut helppo. Omistaja oli tässä vaiheessa kuluttanut pienen kottikärryllisen verran rahaa eläinlääkärikäynteihin, antibiootteihin, tutkimuksiin, vaippoihin ja mattoihin. Leikkauskaan ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Kun potilas painaa alle 5kg, on kyseessä jo ahtaampi paikka.

Omistaja päätti kuitenkin että Milli leikataan ja Millin onneksi kirurgikin löytyi läheltä. Leikkauksessa Suvi viritteli Millin putkistot uudelleen. Putkipihtien ja kuusiokoloavainten sijaan toimenpide suoritettiin hivenen hienovaraisemmilla välineillä. Virtsarakon seinämässä kulkevat, väärin sijoittuneet virtsatiehyet avattiin siten että pissa kulki virtsarakkoon, vanhat ja väärään paikkaan aukeavat letkut tulpattiin ja varmistettiin että ne eivät enää kerää virtsaa. Homma kuulostaa simppeliltä, ja niin se varmaan onkin, mutta täytyy sanoa, että onneksi meillä on tuo Suvi.

Leikkauksesta toipumisesta omistaja kertoi seuraavaa: ”Alkuun Millin pidätyskyky oli todella olematon, ja sisäsiisteys opeteltiin täysin uudestaan. Kivut, joita Millillä oli ennen leikkausta, loppuivat täysin. Nyt Millin pidätyskyky on normaali, ja se on reipas ja iloinen koira, koko taloyhtiön lemmikki. Minulla on ollut ennenkin koiria, mutta Milli on kyllä persoona!”

(Juttu vuodelta 2019)

(Artikkelissa kuvituskuva)

Katso video Millin tähystyksestä: Ektooppinen ureter tähystys

Tämän tarinan teille tarjosi Provet

MAINOS: Jos tällaista keskivertoklinikkaa miettii niin ei tarvitse olla päättelykyvyltään mikään Sherlock jotta hoksaa että sen eläinlääkärin kannattaisi ehkä keskittyä siihen potilastyöhön. Välttämättä ei ole paras veto kuluttaa aikaa potilasjärjestelmän kanssa kikkailemiseen. Siksi meille tuli heti alussa Provet.