Jaa

Nännikumi

Suvi, tuo nykyinen vaimoni, leikkasi Aapon nielun reilu viikko sitten. Niille jotka eivät tiedä kuka Aapo on, tiedoksi että kyseessä on hippasen vajaa 14v vanha airedalenterrieri. Minun koirani. Minusta Airendale nyt vaan sattuu olemaan maailman hienoin koirarotu. Tiedän, onhan se sairasta mutta minkäs teet…

Aapon leikkaus onnistui hienosti. Leikkauksen jälkeen englanninbuldoggilta kuulostava Airendale muuttui hetkessä pantterimaiseksi häivehävittäjäksi. Näyttää myös siltä, että Aapo on rodulle tyypillisen tyhmä, sympaattisiin mittoihin ulottuva yksinkertaisuus ei johdu jatkuvasta hapenpuutteesta. Ei muuttunut Aapo älyköksi.(Lue leikkausjuttu täältä)

Kolme päivää leikkauksen jälkeen Aapon hengitys meni yllättäen taas vaikeaksi. Heräsin yöllä siihen, että alakerrasta kuului äänekästä ja jatkuvaa korinaa. Minä kipitin portaat nanosekunnissa alakertaan. Aapo pötkötteli säkkituolissaan ja haukkoi henkeä. Olin varma että Aapon pilli oli umpeutunut lopullisesti. Jotenkin sitä aivot vaan jäävät narikkaan kun kyseessä on oma koira. Vaimoni rauhoitteli tilanteen parilla kauniisti asetetulla sanalla, niistä toinen oli rauhoitu ja toinen taisi olla tyhmä. (tilanteen vakavuudesta voidaan olla montaa mieltä, toim.huom.)

Nieluhalvausleikkauksen komplikaatiot

Aapo joutui leikkauksen myötä totuttelemaan uusitun hengityshässäkkänsä käyttöön. Heti leikkauksen jälkeen tyypillisenä komplikaationa on vieraan materiaalin aspiroiminen. No juu, piti hienostella, Aapo oli siis vetäissyt osan eväistä suoraan henkitorveen. Tulehdus kuroi käkättimen kiinni. Aapo sai antibioottikuurin ja hengitys rauhoittui päivän kuluessa. En muuten usko, että Aapon hengitys huononi tulehduksen yhteydessä lähellekään sitä tilaa joka sillä oli ennen leikkausta. Olin vain jo parissa päivässä tottunut siihen, että hengityksen ei pitäisi kuulua laisinkaan.

Ihmisen aivot hoksaavat kyllä näppärästi äkilliset muutokset. Aapon alkuperäinen hengitysvaikeus kehittyi parin vuoden kuluessa ja niinpä meikäläinen adaptoitui korinaan. En vaan yksinkertaisesti hoksannut että Aapolla olisi oikea ongelma. Kennelyskän aiheuttama romahdus puolestaan kiinnitti huomion siihen että tilanne oli ihan paska, Aapo reppana ei oikeasti saanut happea.

Nyt Aapo on täydessä iskussa. Aapon lempilelu on nännikumi. Älkää haeskelko tätä lelua kaalimato.com sivustolta, näitä löytyy Valion tuottajakataloogista ja vaikkapa agrimarketista.

Aapo on kokenut käyttäjä, niinpä se ei hyväksy pakasta vedettyä nännikumia, Aapo leikkii vain käytetyillä nännikumeilla. Tänään kävin hakemassa naapurin maitotilalta Aapolle nännikumin, videolla näkyy mitä tapahtuu kun lähes 14v vanha koiruus törmää rakkaseen leluun, uuteen, käytettyyn nännikumiin. Jiiihaa.

Vaikka Aapo saisi vain pari kuukautta lisäaikaa niin minusta homma kannatti, kukin miettiköön tätä itsekseen omassa kotona. Minäpoika koitan maksella velkojani rakkaalle vaimolleni. Luonnossa maksan, enkä maksa mustikoilla, kotihommissa auttelen, ja puhun mukavia.

Katso video: Aapo ja nännikumi

(Juttu vuodelta 2018)