Jaa

Pipi tassulissa

Kyllä tämä on juuri niin tätä. Pikku Konnulilla oli tullut auau varpaaseen, ja lauantaina, voipativoi. Jaksuhali, puhallus ja pipilappu päälle. Omistaja, naispuolinen, ja mimosanherkkä, soittaa itku kurkussa, tulee verta varpaasta. Ei auta vaikka kuinka yritän kertoa, että päivystysajat on hätäpotilaille. Pakko on ottaa tämäkin fifi vastaan. Ja kun lasku on kourassa niin alkaa marmatus, miten voi olla näin kallista, pienen haavan hoito???

Pelastuskoira Konna

No ei. Konna on kohta viisi vuotta vanha saksanpaimenkoira. Konna on viranomaistason pelastuskoira, ja sen omistaja Maarit pelastuskoiraharrastuksen lisäksi terveydenhoidon ammattilainen joka hääräilee töiksensä ambulanssissa, ensihoitajana. Eli oikeasti ei Maaritille ihan ensimmäisenä tule hätä.

Kuvassa saksanpaimenkoira Konna AlmaVet klinikalla

Konna oli ollut etsintäkokeessa ja tällä kertaa aiheena oli ollut pöpelikköön harhailleen papparaisen etsiminen. Koe loppuu kun metsikköön harhaillut ihminen on löytynyt ja koiruus ilmaiseen löydön haukkumalla. Koska Konna on saksanpaimenkoira ja Maarit vannoutunut koiraharrastaja, pitää koiran haukkua niin että se pomppii ylös alas. Oletan, että tavoitteena on se että löydetyllä ihmisellä tyhjenee suoli. Jos esimerkiksi minä eksyisin metsään ja nukahtaisin korpikuusen juurelle niin varmasti tulee talletus pöksyyn jos herättäjänä on reilu 40 kg saksanpaimenkoira joka haukkuu ja pomppii.

Nyt konna ei haukkunut ja pomppinut, se meni pötkölleen ja ilmaisi löydetyn papparaisen haukkumalla niin saakelisti makuuasennossa. Maarit ihmetteli poikkeavaa ilmaisua ja hoksasi, että vasemman etutassun kynsi oli halkipoikki ja sammaleikko punaisena.

Koiran kynsivamma

Koiruuden kynsivamma on omalla tavallaan hankalampi kuin ihmisen vastaava tapaturma. Koiran kynsi ottaa maahan joka askeleella, ja siten haljennut kynsi on älyttömän kipeä. Pääsääntöisesti kynsi poistetaan rauhoituksessa ja puudutuksessa. Jos kynttä ei poisteta, se tulehtuu, mätii ja poistuu lopulta itsekseen. Tämä menetelmä kestää kuitenkin viikkoja, voi vahingoittaa kynsitaskussa sijaitsevaa itukeskusta ja ei ole millään tavoin perusteltavissa. Suvi sattui päivystämään ja niinpä Konna kohtasi Almavetissä asustelevan nukkuMatin ja sen hyvän ystävän turtaTertun, eli puudutekeijun.

Koiran kynnen rakenne

Nyt tulee pikakurssi kynnen rakenteeseen, ei ole pakko lukea mutta tämä selittää miksi ne koiruudet on niin hiton kipeitä ja välillä homma menee aivan päin Bergeracia.
Kynsi koostuu sarveistuneesta osasta ja ytimestä, kynnen kova alapinta eroaa hieman rakenteeltaan yläpinnasta, koirankynnen alapinnalle ei ole suomenkielistä nimeä mutta ei välitetä siitä. Kovan sarveisosan alla on ydin. Se on se paikka joka vuotaa verta jos sattuu leikkaamaan vahingossa vähän liikaa kynsiä. Ydinosa sisältää verisuonia ja hermoja. Ytimen alla on sitten kynsiluu. Kynsi kiinnittyy ytimeen ja toisaalta se työntyy sieltä varpaan läheltä kynsinauhan alle, kynsitaskuun. Kynsi kasvaa kynsitaskussa sijaitsevasta kasvupisteestä.

Koiran kynnen poistaminen

Kynttä poistettaessa on tärkeää saada irrotettua koko sarveistunut kynsi. Jos sitä saamarin sarveisosaa jää pienikin riekale jäljelle, menee homma aivan häneksi. Toinen tärkeä juttu on se että sitä kasvupistettä ei saa rikkoa, muuten se kynnen kasvu sakkaa jatkossa, lopun ikää.
Koska Suvi on huippukirurgi, lähti kynsi irti hetkessä, ilman hankaluuksia. Höpöhöpö, joutui ähertämään, kyseessä oli niin tuore vamma että perin hankalaa oli irrottaminen.

Tassuun laitettiin side, ja joka ikinen varvas pehmustettiin, koirille ei saa laittaa sidettä niin että varpaat pääsee hiertämään. Poistetun kynnen alueelle ei laitettu mitään sen kummempaa, minä olen täysin empiirisissä kokeissa hoksannut, että mitä vähemmän sitä ydintä räplää, sen paremmin tassu paranee. Eli en kyllä käyttäisi hunajavoidetta, hopeavettä, pihakavoidetta, tervaa, antibioottisalvaa, betadinehaudetta tai mitään muutakaan mitä ihmisillä on näihin tapana tökkiä. Sidekin kannattaa vaihtaa parin päivän päästä liukuestesukkaan. 2.95€, kaksi paria, lasten osastolta, pupunkuvilla mielellään.

Kuten tyypillistä, Konna yritti jälleen jäädä kännipäissään heilumaan AlmaVet klinikalle, jotkut vaan on sellaisia, yrittävät nukahdella ihan joka nurkkaan, olette te näitä varmaan baareissa nähnyt, takapuoli penkillä ja pää pöydällä. Lopulta Konna hoiperteli autoon, takapenkille, tänään sillä ei ole nimittäin mitään asiaa rattiin.
On muuten aika hieno kaveri tuo Konna, noin saksanpaimenkoiraksi.

Lisää kynsivammojen ensiavusta Eisepuren kurssilla Kynsivammat

Katso video Konnan eläinlääkärikäynnistä:

(Juttu vuodelta 2019, Kannessa kuvituskuva, Canva Pro)