Jaa

Myrkkyä, komisario Pepponen

Koirien veripankki Jyväskylässä

17.9.2017. Meilläpä on klinikallamme veripankki. Juu, ihan oikea veripankki. Erikoisten sattumusten myötä sain käsiini täydellisen veripankkilaitteiston ja nyt järjestelmä puksuttaa taas täyttä häkää. Veripankin myötä meillä on lähes poikkeuksetta jääkaapissamme koiran punasoluja, ja pakkasessa muutama pussillinen plasmaa. Punasolutalletuksista johtuen klinikkamme ovista lipuu silloin tällöin sisälle myös hieman hätäisempää apua tarvitsevia potilaita.

Rotanmyrkkymyrkytys koiralla

Kerronpa tässä nyt erään potilaan tarinan.
Yhtenä aamuna klinikkamme puhelin jälleen pirahti ja luurin toisessa päässä oli kollega, joka kyseli että voisikohan hän remittoida meille potilaan, löytyisiköhän meiltä tarvittaessa vaikkapa tilkkanen verta? Kävi ilmi, että hänelle oli saapunut potilaaksi pystykorva nimeltään Piki. Piki oli imuroinut kitusiinsa pussillisen rotanmyrkkyä. Omistaja oli nähnyt kun koiruus luikahti sisälle vanhaan navettarakennukseen. Hetkisen kuluttua karvakasa köpötteli ulos huuliaan lipoen, navetan lattialle jäi vain rikki revitty epämääräinen laatikko. Omistaja kiikutti Pikin piipaakyytinä eläinlääkärille. Klinikalla Pikillä oli jo todella heikko olo: se ei pysynyt kunnolla pystyssä, hengitti läähättämällä ja sen sydämen syke oli tapissa. Klinikalla potilas oli laitettu tippaan ja siitä oli otettu verinäytteet. Näytteissä kaikki vaikutti olevan kohdallaan. Ensihoitona potilasta oli nesteytetty ja olipahan se saanut varmuuden vuoksi myös paukun K-vitamiinia. Meihin kollega otti yhteyttä koska tilanne oli yhä omituinen.

Suomessa käytettävät rotanmyrkyt ovat yleensä kumariinijohdannaisia. Kumariini sitoo verenkierrosta pois kaiken K-vitamiinin ja sitten oletkin niin sanotusti kusessa. K-vitamiini esittää tärkeää osaa veren hyytymisnäytelmässä. Jos K-vitamiini pitää taiteellisen paussin, vuotaa näyttämö kuiviin. K-vitamiinin puuttuessa kaikki kolhut ja pienimmätkin mustelmat voivat johtaa hengenvaaralliseen verenvuotoon. (Kumariinijohdannaiset rotanmyrkyt ovat nykyään sallittuja vain ammattikäytössä toim. huom 2022)

Kumariinimyrkytys koiralla

Tavallisesti kumariinimyrkytyspotilas sairastuu 3-7 vrk kuluttua myrkyn syömisestä. Yleensä koiruus väsähtää ja sitten hoksataan, että sillä on isoja mustelmia. Joskus oireilu alkaa ontumisena. Liikkuessa niveliin kohdistuu jatkuvasti pieniä iskuja ja K-vitamiinin puuttuessa nivelen sisälle vuotaa verta, nivelet turpoavat ja tulevat kipeiksi. Hengityskin voi mennä hankalaksi, keuhkoihin vuotaa verta, toisaalta kun punasolujen määrä verenkierrossa laskee, loppuu happi ja sekin laittaa läähättämään.

Hoito on oireenmukaista: yleensä iso, siis oikeasti iso ja pitkä K-vitamiinitankkaus riittää, ja juu, ei auta luontaistuotehyllyn multivitamiinit. Joskus verenvuoto on ollut siinä määrin rajua, että tarvitaan verensiirto.

No nytpä potilas sitten saapui klinikallemme. Se hoippui ja läähätti, sen syke oli n. 200, limakalvot olivat tummanpunaiset ja vaikutti siltä, että se näki pikku-ukkoja, näköhäiriöt olivat ilmiselviä. Lisäksi Piki kramppasi ja jäykisteli. Kuten kollega jo oli pähkäillytkin, ei kaikki ollut kohdallaan.
Minäpoika kävin läpi alla olevan kaavan mukaisen ajatusketjun:

Kyllähän sitä hoippuu jos punasolut on loppu, siitähän tulee väsy… sopii kumariinimyrkytykseen.
Läähättimet oli päällä, kun happi loppuu niin tulee läähätys… tämäkin sopii kumariinimyrkytykseen.
Potilaan syke oli kovin korkealla, kun punasolujen määrä veressä laskee, kompensoi kroppa tilanteen nostamalla sykettä… eli sopii vieläkin K-vitamiinin puutteeseen.

Kehissä oli pikku-ukkoja, eli potilaan nuppi oli sekaisin ja näköhäiriöt vaivasivat… ei sotke K- vitamiinin puute nuppia, ei napsi narkkarit kumariinipillereitä.
Limakalvot olivat tummanpunaiset… pitäisi kyllä olla valkoiset jos veri on vähissä, ei osu tämäkään oire kohdalleen.

Uusittu verinäyte paljasti sen, että potilaan punasoluarvot olivat täysin normaalit. Jos verta olisi vuotanut niin kaipa se olisi näkynyt verenkuvassa… juu tiedän että pidemmällä viiveellä, mutta silti.

Kaikista tärkeimpänä kummastuksena oli kuitenkin se, että potilas oli päästellyt myrkyn käkättimeensä vasta muutama tunti sitten ja jo nyt oli heikko olo. Perinteisen rotanmyrkyn oireet alkavat vasta muutaman päivän kuluttua, ihan tarkoituksella muuten. Rotat nimittäin ovat tutkimustenkin mukaan hoksanneet, että jos kaveri oikaisee koipensa heti evään syönnin jälkeen, ei sitä ruokaa kannata ehkä syödä.

Alfakloraloosia sisältävä jyrsijämyrkky

Pitkällisen pohdinnan jälkeen jopa eläinlääkäri Teppo totesi että nyt ei kyllä ole käytetty perinteisiä myrkkyjä.
Pikin omistaja oli yhteydessä myrkkypaketilla varustetun rakennuksen omistajaan. Piki paloi välittömästi kilikalikeikastaan. Rakennuksen omistaja ei kuitenkaan nostanut syytettä luvattomasta tunkeutumisesta, pikemminkin hän huolestui Pikin tilanteesta ja selvitti pikimmiten käytetyn rotanmyrkyn koostumuksen. Kyseessä oli alfakloraloosia sisältävä herkku. Tämän myrkyn oireet täyttivätkin sitten kaikki ylläkuvatun pohdintakaavion kysymysmerkit.

Alfakloraloosi on keskushermoston kautta vaikuttava tuholaismyrkky. Sen vaikutus alkaa nopeasti, koiruudesta tulee väsynyt ja hoippuva, se säpsähtelee ja sen lihaksisto jännittyy, reflekseistä tulee liian voimakkaat.

Pikin hoito oli oireenmukaista. Piki sai klinikalla lisää nestettä, koska alfakloraloosi poistuu lähinnä munuaisten kautta, piti Pikin pissiä ämpärillinen nestettä. Koska Pikillä oli myös epilepsian kaltaisia oireita, eli Suomeksi sanottuna sillä vatkasi, sai se kouristelua helpottavaa lääkettä.

Aktiivihiili koiran myrkytyksen hoitona

Kotona/klinikalla oksettaminen ei ole hyvä veto. Alfakloraloosi imeytyy nopeasti ja koska nuppi on sekaisin, ei oksentaminen ole hyväksi, voi mennä eväät keuhkoon ja sitten tulee noutaja. Jos koiruus syö itse, kannattaa sille tarjota aktiivihiiltä, ja varautua, että kohta on tupa mustana, on nimittäin sottaavaa tavaraa.

Piki voi hyvin, eikä sille jäänyt mitään jälkitauteja. Eipä se joutunut edes vastuuseen murtokeikastaan. Rotanmyrkky oli asiallisesti sijoitettuna joten ei käy syötin asettajankaan syyttäminen, Piki nyt vaan on sellainen houdini, että ei sitä tavalliset myrkkypaketin suojakuoret pitele.

Tarinan opetuksena lienee lähinnä se, että rotanmyrkkyjä on useita erilaisia. Jos epäilet että koiruus on päässyt käsittelemään vaarallista ainetta ilman tarvittavia suojavarusteita, ota eläinlääkärikäynnille se purkki matkaan tai pyri ainakin selvittämään mikä myrkky on kyseessä.

Haluan myös tässä kohtaa jälleen painottaa että nämä minun kirjoittamani jutut eivät ole oppikirjamateriaalia, tieteellinen pohja on yleensä pyöreä nolla. Jutut on tarkoitettu huviksi (lähinnä omakseni) ja välillä myös ehkä hieman hyödyksi (toooooooodella isokokoinen ehkä). Ei niitä saa ottaa liian tosissaan.
Jos siis kirjoitan että tuntuu siltä että pakara sulaa, tai että korvat irtoavat, niin ei sula pylly, eikä irtoa ropelit… luultavasti.

Lue lisää myrkytyksistä ja niiden ensiavusta osoitteessa eisepure.fi

Tämän tarinan teille tarjosi Biofarm Oy

MAINOS: No jo oli aikakin, keksiä tämä aktiivihiiligeeli. Sitä on laitettu ukkeli kuuhun, ja silti on tähän asti tapeltu aktiivihiilitablettien ja pulverin kanssa. Eikö kuulosta tutulta? No sitten et ole ikinä yrittänyt antaa tummaa suklaata syöneelle koiralle hiilitabletteja.
Uskotteko että on mustana ukko, mökki, matto ja emännän mieli tällaisen taistelun jälkeen. Ja seuraavana päivänä valkoinen hanki täynnä hiilileimoja. Minun mielestä kyllä saisi olla vakiovarusteena lääkekaapissa tätä tököttiä, joulukin tulossa, voipi tulla käyttöä.
Lämpimästi suosittelen.