Husky
Jaa

Tarvitseeko tuota nyt tikata?

Obi on nuori huskyuros. Se on juuri selvinnyt murrosiästä ja nyt se on salskea nuorukainen. Eli siihen on kasattu iso säkillinen itsetuntoa, kohtalainen ripaus pullistelua ja jättikokoinen ämpärillinen toimintaa, siis koirien keskuudessa. Ihmisten lähellä Obi on hieman varautunut herrasmies. Minun tuntemani huskyt on sisätiloissa tyyneyden perikuvia, mutta pihalla karstat lähtee kyllä koneesta.
Obi tuli klinikalle näyttämään lärviään. Kun Obi köpötteli ovesta sisään, pakeni huuliltani täysin vilpitön oho! Välittömästi palautui mieleen eräs jännä lauantain vastainen yö nuoruudestani. Tuolloin Töölön ensiapukeskuksen päivystävä lääkäri sanoi saman oho! ja sitten se asetteli Tepposen jaloon päänuppiin perjantaipipon… sanoi vielä kannustavasti, että huomenna tuo nenä muuten näyttää vielä hassummalta. Ja oikeassa oli.

Obin tarina meni jotakuinkin näin;
Obilla oli takanaan pitkä ja kostea PeLa. Lauantain ja sunnuntain välisenä aamuyönä Obi seisoi nakkikioskin jonossa. Höyryävät makkaraperunat sekä väsyneet porilaiset huutelivat nakkipajan ikkunasta. Hämmästyttävää kyllä, Obilla ja yhdellä vanhemmalla Huskyllä tuli epäselvyyttä jonotusjärjestyksestä. Obi huusi HIFK ja nähtävästi Tampereelta lähtöisin oleva vastapeluri höpisi jotakin hellyttävää tupsukorvakissistä. Paikalle pölähti vielä pari vetävän näköistä Huskynarttua, jotka sekoittivat peliä entisestään ilmoittamalla että tappelun voittajalla saattaisi käydä peikkomainen flaksi. Lyhyen ja peräti intensiivisen keskustelun jälkeen Obi siirtyi omalle paikalleen jonon häntäpäähän. Tämän jälkeen Obi ottikin sitten taksin ensiapuklinikalle.

Oikeasti tapaus oli sattunut eilen illalla ja Obi tuli klinikalle koska sen oikean silmän alle oli tullut koiratappelun tiimellyksessä kohtalaisen karu haava. Lisäksi Obin silmämunan kovakalvo oli aivan verenpunainen.
Klinikalla minä pällistelin Obin lärviä tarkemmin, enää ei pelkkä pipilappu auttaisi. Obi on tokikin hyväkäytöksinen nuorimies mutta koska vauriot sijaitsivat juurikin Obin purukaluston välittömässä läheisyydessä, lähti Obi tarkemman tutkimuksen ajaksi nukkusaarille.

Koiran puremahaava
Obin silmä oli punainen ja poskessa oli koiratappelun jäljiltä puremahaava

Puremahaavan ompeleminen

Yleensä yli 6h vanhoja puremahaavoja ei juurikaan kannata ommella. Koirien purema on lähtökohtaisesti epäpuhdas ja haava tulehtuu varmasti. Niinpä haavaan kertyvä märkäerite tuppaa poksauttamaan umpeen ommellun haavan auki. Koska haava sijaitsi siten, että haavan avoimena hoito oli teknisesti vaikeaa, päädyin minä kuitenkin kursimaan Obin lärvin kasaan. Samalla tarkastin mitä muita vaurioita nuppi oli tappelun aikana ottanut vastaan, jossain oli nimittäin oltava toinen reikä. Obin nupissa olevaa haavaa ei voinut saada aikaiseksi yhdellä hampaalla, oli kyseessä kuinka terävä hammas tahansa. Tarkastin ensin punoittavan silmän, ajattelin että posken haava olisi syntynyt alakulmurista ja että yläkulmuri olisi pureutunut silmäkuoppaan. Ei ollut haukkauksessa silmä mukana, siisti oli sidekalvo. Vastinkappale löytyi lopulta suusta, posken sisäpuolella oli siisti reikä.

Obille suoritettiin puolittainen parranajo, haavan välittömässä läheisyydessä olevat karvat ajeltiin pois. Koska kyseessä oli jo vanhempi haava, oli haavojen reunat verestettävä uudelleen. Haavaontelo ei itsessään ollut kovinkaan laaja, 500ml keittosuolaliuoshuuhtelu riitti poistamaan haavassa olevan eritteen ja karvat. Lopuksi haavaontelo huuhdeltiin laimealla betadinelioksella.
Kun haava oli puhdistettu, desinfioitu ja verestetty, kaivettiin nurkasta pölykerroksen alta esiin klinikkamme vanhin ompelukone Teppo, vuosimallia 1970. Teppo polkaistiin käytiin ja tämä museokone tikkasi Obin poskeen ristipistotyön. Jätin onnistuneesti haavan alareunaan pienen rakosen, josko mahdollinen märkäerite valuisi tästä reijästä ulos. Osa kirurgeista tunkee tällaiseen vekkiin dreeniletkun joka toimii viemärinä tulehduseritteelle. Minä en. Jääpä nähtäväksi miten äijän käy.

Haavan hoito

Loppuluisuun Obi sai paukun kipulääkettä ja antibiootinpläjäyksen takkinsa alle. Obi sai ohjeeksi syödä antibioottia ja kipulääkettä erillisen ohjeen mukaan, haavaa piti suihkutella kunnes se lakkaisi valuttelemasta ylimääräisiä litkuja. Sitten Obi sai herätepistoksen, ja omistaja puolestaan sievoisen laskun. Se on Almavetissä tehdyn ristipistotyön metrihinta melko korkea.
Uskaltauduin soittelemaan omistajalle muutaman viikon kuluttua tapauksesta, näihin minun juttuihin on nimittäin pyydettävä lupa omistajalta. Tavoitin Mikon Napapiiriltä. Obin haava oli parantunut hienosti. Vekki oli erittänyt märkäeritettä kolmen päivän ajan ja tämän jälkeen tilanne rauhoittui lopullisesti. Mikko kertoi, että he olivat suihkutelleet haavaa kolmen päivän ajan haalealla vedellä, eli juurikin sen ajan kun haavasta valui ulos eritteitä. Kymmenen päivän päästä tikit raksittiin irti ja yllätys yllätys, haava ei poksahtanut auki. Täytyy sanoa Järvelinin Hennan sanoin, taikuri hämmästyi itsekin.

Parantunut puremahaava
Obin posken puremahaava parantui hyvin

Täytyy muuten todeta että tässä tarinassa on lukijaa kyllä huijattu, Obi ei käsittääkseni huutaisi jonossa HIFK, se saattaisi kyllä karjua jotta JYP. En kyllä ymmärrä miksi.

(Juttu vuodelta 2019, kannen kuvituskuvan husky ei liity tapaukseen)

Lisää tietoa koiratappelusta ja sen ennaltaehkäisystä Tepon johdolla Eisepuren kurssilla. Katso video: https://www.eisepure.fi/kurssi/koiratappelu/