Jaa

Tassuhaava

Koiran tassu on melko hellyttävä systeemi, katsokaapa itse sitä tarkemmin. Minusta se näyttää nipulta pieniä kirsuja. Mutta haisee ihan pakaralta. Toiset sanoo että popkornilta haisee mutta ei  kyllä minusta… ihan selvä pakaran haju.

Kun touhuaa paljon koiruuksien kanssa niin väistämättä törmää tilanteeseen jossa tassuun tulee haava. Joskus antura kuluu rikki koska jästipää omistaja juoksuttaa koiruutta asfaltilla, tai jäällä. Joskus lasinpala viiltää anturan halki tai koiraparka törmää jäällä lappeelleen jätettyyn kairaan (jumankekka että nämä potilaat ahdistavat, poratkaa se kaira pystyyn).

Tassuhaavan hoidossa kannattaa noudattaa alla kuvattua toimintakaaviota.

Jos haavasta lirisee, suihkuaa, purskuaa tai pulppuaa verta, rauhoittukaa ja asettakaa haavan päälle paineside. Ihan mikä vaan käy, vaikka kalsarit (mieluummin puhtaat, tai enintään päivän vanhat). Pitäkää paineside paikalla 5 minuuttia ja kurkatkaa sitten siteen alle. Jos verta yhä pulppuaa, soittakaa eläinlääkärille ja kertokaa, että nyt tarvitaan tikkejä kiiruusti. Laittakaa paineside takaisin paikoilleen ja suunnatkaa auton nokka kohti eläinlääkäriä.

Jos vuoto on tyrehtynyt tai haava ei ole alunperinkään vuotanut, menkää koiruuden kanssa kylppäriin ja huuhdelkaa haava. Huuhtelu tehdään niin, että haavaan suihkutetaan haaleaa vettä suoraan suihkusta 3-5 minuutin ajan, tarkoituksena on saada kaikki lika pois haavasta. 5 minuuttia on pitkä aika käkkiä sähläävän koiruuden kanssa suihkukaapissa mutta uskokaa että se kannattaa.

Kun huuhtelu on suoritettu, voidaan tuore haava desinfioida kertaalleen. Desinfiointi tappaa bakteerit mutta samalla se myös vaurioittaa kudoksia, siksi desinfiointia tehdään vain kerran ja mahdollisimman pian haavan syntymisen jälkeen. Haavaan kehittyy muutamassa tunnissa luontaisesti kudosnesteitten muodostama kalvo joka estää bakteerien tarttumisen. Jatkuva desinfiointi hidastaa haavan paranemista.

Itse käytän ohjenuorana ajatusta, tuore haava desinfioidaan ja päivänvanhaan haavaan ei laiteta mitään mitä ei laittaisi omaan silmäänsä.

Kun hoitotoimenpiteet on tehty, eli haava on huuhdeltu ja desinfioitu, voidaan miettiä että tarvitaanko tikkejä. Ajatelkaa että haava olisi omassa kantapäässä, jos tuntuu siltä että menisitte terveyskeskukseen ristipistotyöksi, varatkaa samalle päivälle aika eläinlääkärille. Jos haava on ommeltavissa, se kannattaa ommella hetimiten. Yli 24h vanhaa haavaa ei enää kannata yleensä ommella, se vaan ei mene kunnolla kiinni.

Ommeltu haava paranee hienommin sanottuna primaaristi. Haavan reunat kasvavat suoraan yhteen ja kymmenen päivän kuluttua iho on ehjä. Jos haavaa ei ommella, tai se levähtää auki ompelusta huolimatta, paranee se sekundaarisesti, hiljakseen reunoilta kasvamalla, vähän niin kuin asfaltti ihottuma ahterissa kun vetää turvat polkupyörällä. Paraneminen vie 3-4 viikkoa mutta kyllä se siitä paranee.

Haavat tarvitsevat erittäin harvoin antibioottisuojan, ihan oikeasti. Jos potilaalla ei ole yleisoireita kuten koko koiven kattavaa turvotusta, kuumetta, väsymystä tai muita yleisoireita, ei antibioottia kannata käyttää. Jos taas yleisoireita esiintyy, on antibiootti välttämätön. Typerintä on aloittaa antibioottikuuri ja huolehtia haavan puhdistuksesta huonosti. Jos haavaan jää likaa, tulehtuu se antibiootista huolimatta ja sitten ollaankin kusessa. Pahimmassa tapauksessa tarpeettoman antibiootin avulla haavaan on onnistuttu valikoimaan antibioottiresistentti bakteeri.

Yleensä haavoihin ei kannata laittaa sidettä, jos ei ole ihan pakko. Tassuun on kuitenkin yleensä viritettävä joku paketti, muutoin haava likaantuu ja verisiä tassunjälkiä on pitkin taloutta.

Tassusiteen tekeminen on taidetta, ei riitä että varpaat vedetään nippuun ja ympärille pyöritetään paketti idealsidettä. Videolla eisepure.fi esitetään tassusiteen teko. Varvasvälien pehmustaminen on äärettömän tärkeää, muuten ne hankautuvat rikki ja sitten homma meni entistä vaikeammaksi. Side ei saa olla liian tiukka, koiruus ei osaa kertoa että nyt paketti puristaa, päivässä iho voi kuolioitua ja jälleen homma menee hankalaksi.

Tassuside pitää vaihtaa vähintään parin päivän välein, tai aina kun side kastuu tai jos haava erittää runsaasti. Siteen vaihdon yhteydessä haava voidaan taas suihkuttaa, mutta kunnolla, 15 sekunnin suihkutuksesta ei ole mitään hyötyä. Ja muista kuivata se räpylä kunnolla, mutta älä käytä hiustenkuivainta. Jos kuitenkin käytät sitä hiustenkuivaajaa niin koitapa huviksesi kuinka kauan sitä fööniä voi posottaa omaan käteen, 15 sekuntia samaan paikkaan ja sitten se tassu kyllä haisee siltä popkornilta. Eli varovainen kuivaus. Märkää tassua ei saa paketoida, sitten se vasta haiseekin, siltä pakaralta.