Jaa

Terveydenhuolto

Tiedättekö mitä? Minä se olen oikein erikoiseläinlääkäri. Koska minä olen hiljainen, syrjäänvetäytyvä ja kovin kaino, en minä sitä ole ihan hirveästi rummuttanut. Toisaalta, pieneläinklinikalla häärivä eläinlääkäri, jonka nimikyltissä lukee isolla jotta tuotantoeläinten terveyden- ja sairaanhoidon erikoiseläinlääkäri, ei välttämättä vakuuta sitä koiranomistajaa konitohtorin ammattitaidosta.
Pakko on kuitenkin myöntää, että tuosta 2000-luvun alussa suorittamastani jatkokoulutuksesta paloi minunkin hataraan pääkoppaani muutama asia pysyväksi periaatteeksi.

Ajatelkaapa nyt vaikka lemmikkieläinten, ja erityisesti koirien keski-iän kehitystä. Koirien keski-ikä on ainakin minun huomioiden mukaan noussut 20 vuoden aikana ihan älyttömästi. Naturen tutkimuksen mukaan vuodelta 2021 keski-ikä kaikille roduille on vähän reilu 11v. Rotuhajontaa on ihan älyttömästi ja siten tällainen luku 11v ei kerro juuri mitään. Käytännönläheisemmin asiaa pähkäiltäessä voin todeta, että hyväkuntoisia 12v ikäisiä labradoreja ei juurikaan tullut vastaanotolle v. 1995, nyt niitä näkee viikoittain. Sama juttu näkyy muissakin roduissa. Ei ole 14v ikäinen Jack Russelli ennennäkemätön ja ikäloppu raakki, yleensä vauhtia riittää vielä ihan kotitarpeiksi asti. Vanhin hoitamani koira eli 21v ikäiseksi ja vastikää uutisoitiin koirasta joka on 30v vanha.

En kyllä oikeasti usko, että keski-iän nousu johtuu pelkästään jalostuksesta ja loistavasti onnistuneesta yksilövalinnasta. Kun maailmaa pällistelee niin välillä tuntuu että tässä jalostustouhussa on hypätty välillä lapio kourassa entistä syvempään kuoppaan, nimimerkillä nenä olisi mukava yllätys, ja alaviisto sekä luiska selkä ei ole kiva juttu.

Minä olen siinä uskossa, että koirien pidentyneen elinikäodotuksen taustalla ovat terveydenhuollolliset toimenpiteet. Ja ei, en todellakaan tarkoita että me ahneet eläinlääkärit ollaan kaiken takana. Hyvä ja tasapainoinen ruokinta, ylipainon välttäminen, säännöllinen liikunta ja säännöllinen hammashuolto on varmasti pääosassa. Eikö kuulosta kovinkin tutulta? Se teidän oma lääkäri, siis se ihmislääkäri, sehän vaahtoaa ihan samoista jutuista.

No, kyllä me eläinlääkäritkin ollaan kehitytty. Me tehdään paljon ennakoivia hommia, rokotukset, hammaskivenpoistot ja vaikkapa sterilaatioleikkaukset ovat terveydenhuollollisia toimenpiteitä joilla meidän tili pullistuu entisestään ja koiruuksien elinkaari pitenee. Sama juttu sairaudenhoidoissa. Ennen vaihtoehdot oli vähissä, pelkkä paha korvatulehdus saattoi johtaa eutanasiaan, nykyään nuo meidän klinikan eläinlääkärit leikkaa sellaisia hommia että minä en ole tiennyt että se on edes mahdollista.

Nyt meidän koirilla saattaa kuitenkin olla edessä haasteellisemmat ajat. Aina kun ihmisillä on vastoinkäymisiä, lisääntyy lemmikkien määrä. Korona ja heti perään Ukrainan sota – koiranpentujen menekki on ollut ilmiömäisen suurta. Kun tähän yhtälöön läväytetään heti perään lama ja saakelinmoiset sähkölaskut, on kuluttajan lyötävä jarrut rahankäytölle, ja ihan ymmärrettävistä syistä.
Kovasti toivon kuitenkin että tämä lama ja lemmikkien lukumäärän nousu ei johda siihen että lemmikkien hylkääminen yleistyy ja terveydenhuollollisista touhuista aletaan karsimaan, se nimittäin ikävä kyllä vaikuttaa suoraan eläinten hyvinvointiin. Se on niin sata kertaa näytetty toteen että ennaltaehkäisy on kaikista taloudellisin tapa.

Eli alla olevan ohjetekstin myötä säästätte ison nipun sileitä satasia, ihan oikeasti.

Lenkittäkää sitä koiraanne ja hanskatkaa sille hyvälaatuista evästä. Peskää sen kaverin hampaat säännöllisesti ja hoitakaa sitä turkkia jos se sattuu olemaan sellaista rotua että pelkkä pyyhkäisy säämiskällä ei riitä.
Leikatkaa niitä kynsiä ja huolehtikaa että sillä ei ole ylipainoa.
Tuota litaniaa noudattamalla pääsee jo todella pitkälle. Ja jos hoksaatte että sen lemmikin yleiskunnossa tapahtuu selkeää huononemista niin älkää jääkö odottelemaan, se nimittäin voi maksaa maltaita.

(Kannessa kuvituskuva)

Tämän tarinan teille tarjosi Oxyfresh

Seuraavana mainostusta! Tiedättekö mikä on yksi eläinlääkärin ammatin kauheimmista tilanteista? Se se kun ajanvarauksessa lukee terveystarkastus ja klinikan ovista köpöttelee sisälle sellainen taskuraketin kokoinen miniatyyrikoira. Toimenpidepöydälle noston jälkeen koirasta lähtee murina joka saa alkunsa jostakin hännän tyvestä. Omistaja piilottelee mustelmilla olevat kätensä selkänsä taakse ja koira luo eläinlääkäriin katseen joka vihjaa vienosti että sentti vielä niin sokka irtoaa.
Terveystarkastukseen kuuluu että hampaat tarkastetaan. Tällaisen pienpedon hampaiden tarkistaminen vastaa jotakuinkin samaa kuin ottaisi paljain käsin kiinni pyörivästä lentokoneen propellista. Ei ole hääviä hommaa.
Hartaana toiveena pyytäisinkin että opettaisitte ne lemmikkinne suun tarkastukseen ja  hammaspesuun. Kerran päivässä legot tiskaamalla säästätte aivan järkyttävän määrän rahaa, ja sormia. Osallistu Oxyfresh-tuotteiden arvontaan TÄSTÄ