Jaa

Oriasema

Haluatteko kuulla mikä oli opiskeluaikani hurjin kokemus? Ei, se ei ollut ensimmäinen päivä patologianlaitoksella, tai lehmän tutkiminen pakoputken kautta. Ei, se oli vierailu oriasemalla.

Olimme tuolloin viitoskurssilla ja aiheena oli andrologia, kurssin vetäjänä ELT Magnus Andersson. Tästä äijästä täytyy kertoa sen verran, että kooltaan se on kuin ladon ovi, voimaa on riittävästi ja sen huumorintaju on vähintäänkin kummallinen, eli aivan loistava opettaja.

Andrologia on ala jossa keskitytään Y kromosomilla varustetun sukupuolen pissavehkeisiin, niin fysiologiaan kuin patologiaankin. Yhtenä aiheena oli sitten urospuolisten hevosten, elikkästen niitten orien touhut. Mikäpä olisi sen parempi paikka tutustua tähän touhuun kuin oriasema. Oriasemalla on siis 1 tai useampi ori, näillä oreilla on taustoissaan sellaisia meriittejä, että tammojen omistajat haluavat käyttää niitä isäehdokkaina.

Orin hommahan saattaisi kuulostaa melko hienolta kesätyöltä, tyttöjä tuodaan vierailulle ja itse vaan elostelee, välillä käy syömässä herkkuruokia ja taas on uusi tyttö odottamassa. Vähän kokeneemmat kaverit tietävät, että ei olisi hyvä kesätyö se. Heppojenkin osalta homma hoidetaan melko usein siemennyksenä, se on nimittäin hevosten hässiminen rajua hommaa. Käytännössä touhu hoidetaan siten, että orilta otetaan ejakulaatti ja tämä lasti sitten jaetaan ja laitetaan keinosiemennyksenä useampaan tammaan. Helppoa eikö vain?

Tässä hommassa on yksi mutta, se siemenen otto. Ori oli ainakin tuolloin opetettu hyppäämään ns. fantomin päälle, kyseessä on sellaista jumppatuntien voimisteluhevosta muistuttava systeemi. Ori pomppaa laitoksen päälle ja joku reppana yrittää sohia hepin eteen sellaisen muovisen keinovärkin, jossa on jättikokoinen kondomi sisällä.

Jotenkin Magnus sai homman hoidettua niin, että minä löysin itseni seisomasta n. 50cm pitkä kumilla vuorattu salaojaputkenpätkä kädessä, turvasaappaat jalassa ja jofan lätkäkypärä syvällä päässä. Oli nimittäin kohtalaisen orpo olo. Siinäpä sitten käkin putki kainalossa ja kuulostelin kun metallioven takaa alkoi kuulua julmettu hirnuminen ja kavioiden kopse. Nosto ovi aukeni, kurssikaverit tekivät ristinmerkkejä ja minä jähmetyn kauhusta. Saakelin iso ori hyökkäsi kohti, se riepotti perässään hevosenhoitajaa, joka yritti antaa minulle jotain ohjeita.

Homma oli nopeasti ohi. Minä en oikein tiedä mitä tapahtui koska pidin silmiä koko ajan kiinni. En tiedä mihin ne siemenet joutuivat koska siitä putkesta niitä ei löytynyt. Tämän jälkeen minä varmaankin vähän itkin ja päälle poltin tupakan.

Muistaakseni Magnus totesi että ei ollut Teposta hevosen runkkaajaksi… Ihan surkeaa hommaa oli tuo minun mielestäni…

(Juttu vuodelta 2016)