Jaa

Säteilevän kaunis hoitaja

Eipähän tarvitse hoitajan/eläinlääkärin sytyttää valoja vessaan mennessä, ja otsalamppu on turhaa tuhlausta, siinä määrin paljon säteilee. No ei pidä paikkaansa, mutta kaikki konstit työntekijöiden suojaamiseksi ylimääräiseltä säteilyltä on suositeltavia ja sallittuja.

Meidän klinikalla röntgenkuvataan todella paljon. Arja on ihan tähti virallisten kuvien otossa, ja siinä sivussa meidän oppisopimuskoulutuksessa olevista hoitajistakin on kehittynyt osaavia kuvaajia.

Röntgensäteet ovat vaarallisia, jatkuva altistuminen aiheuttaa syöpää ja sikiömuutoksia. Tämä ei varmaankaan tule yllätyksenä kuin ihmisille joiden mielestä hiilidioksidi ei aiheuta maapallolle murheita. Säteilyn aiheuttamien riskien vuoksi kuvaaminen on tehtävä mahdollisimman turvallisesti.

Rtg kuvaus on toimenpide jossa ihmis- ja eläinlääketieteen erot tulevat välillä esiin kouriintuntuvasti.
Ihmispuolella rtg hoitaja voi pääsääntöisesti sanoa potilaalle että seisoppa hetkinen paikoillaan ja hengitä sisään. Välttämättä ei tarvitse hoitajan pällistellä samassa tilassa ja säteilykeilan alla. Yleensä hoitaja voi käkkiä toisessa huoneessa ja painaa kuvausnappia.
Meillä potilaat puolestaan ei juurikaan tottele käskyjä. Toki videoitten perusteella jotkut koirat osaavat tuijottaa nakkia ja olla syömättä sitä, vaikka omistaja menisikin toiseen huoneeseen, mutta tärähtäneitä kuvia tuppaa tulemaan.

Eläinklinikoilla toiminnan säteilyturvallisuutta pyritään edistämään monella tavalla, arvoisat asiakkaat. Osa näistä toimenpiteistä vaatii myös teiltä hieman valmistautumista, eli olkaa ystävällisiä ja lukekaa alla oleva teksti ajatuksella:

Koiran röntgenkuvaus

Kuvaukset pyritään pääsääntöisesti suorittamaan ilman että potilaasta on pidettävä kiinni. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että potilas pyritään aina rauhoittamaan rtg kuvaukseen. Olkaa siis ystävällisiä ja älkää ruokkiko sitä koiruutta toimenpidepäivänä. Kyllä, terve, aikuinen koira kykenee olemaan syömättä koko päivän, uskokaa tai älkää.
Siihen syömisen välttämiseen on olemassa hyvä syy, rauhoitettu koira oksentaa herkästi, ja kun pää on sekaisin, on oksentaminen iso riski. Kysykää vaikka Jim Morrisonilta tai Janis Joplinilta.

Aina vahinko ei tule kello kaulassa ja on myös koiria joille paasto vain ei sovi. Esimerkiksi diabetes on yksi tällainen syy. Olkaa tällöin yhteydessä klinikkaan ja pyytäkää lisäohjeita.

Säteilyturvallisuus röntgenissä

Joskus lemmikkiä vain ei voi rauhoittaa, kyseessä on esimerkiksi sydän- tai munuaisvikainen potilas ja tällöin jokainen rauhoitus on iso riski. Tällaisissa tapauksissa potilas on kuvattava hereillä. Säteilyturvallisuuden vuoksi pyrimme tällaisissa tapauksissa käyttämään apuna koiran omistajaa. Säteilyn haitalliset vaikutukset ovat kertyviä, eli yksi kuvaus vuodessa ei haittaa, mutta 10 kuvaa päivässä, useamman vuoden ajan, voi aiheuttaa ongelmia. Siksipä me heitämme lemmikin omistajan leijonille ja pysymme mieluummin itse poissa valokeilasta.

Minä jos kukaan tiedän kuinka hankalia kysymyksiä eläinlääkäriparka joutuu tällöin esittämään. Ette tiedäkään kuinka hämmästyneitä katseita kysymykset, olettehan yli 18v ja ettehän ole raskaana?, aiheuttaa. Suurin osa ihmisistä kokee ensimmäisen kysymyksen positiivisena, ja minä pyrin kysymään sen aina, vaikka omistaja olisi suorittanut oppikoulun 1970 luvun alussa. Eihän siitä ole haittaa että omistajalle tulee hyvä mieli, eihän?

Tämä raskauden tiedustelu on sitten hankalampi juttu. Asioiden olettaminen johtaa siihen että voisit yhtä hyvin ampua itseäsi polveen. Arvatkaapa mitä tapahtuu jos kysyt hieman runsasmuotoiselta neidiltä että te ette taida voida osallistua kuvaukseen? Tämän suorituksen jälkeen kannattaa ottaa lapio ja kaivaa itselleen kuoppa.

Samoin kysymys oletteko mahdollisesti raskaana, johtaa herkästi siihen että neidin/rouvan vieressä olevien vanhempien korvat menevät tötterölle, tai miesystävä nielaisee kuuluvasti.
Silti, minä kysyn tämänkin kysymyksen aina, miehien kohdalla teen yleensä oletuksen että ei.

Vältetään turhia röntgenkuvia

Kolmantena juttuna on turhien kuvien välttely. Turhat kuvaukset on pidettävä minimissään. Eli eläinlääkärin pitää joka kerta päättää että kuvaus on perusteltua. Kuvaa ei saa ottaa vain siksi että se on mukavaa ja siitä saa rahaa, tai että muutakaan ei keksi, tai että omistaja haluaa. Kuvaukselle pitää aina olla lääketieteellinen peruste. Minä myös tiedän että esimerkiksi meidän Arja ottaa maailman parhaat rtg kuvat. Jokaisen kuvan jälkeen minä joudun miettimään että riittääkö kuva. Esimerkiksi nivelrikon todentamiseen ei tarvita täysin suoraa kuvaa, samoin vierasesinekuva voi olla otettu kippurassa olevasta kissasta. Eli välillä kuva on riittävän hyvä, ihan vain siksi että minä en halua altistaa meidän hoitajia ylimääräiselle säteilylle, ne on jo riittävän kauniita.

Valmistaudu koirasi röntgeniin

Eli summa summarum.

Valmistaudu siihen että lemmikkisi joudutaan mahdollisesti rauhoittamaan klinikalla rtg kuvausta varten, ja se että potilasta ei rauhoiteta kuvaukseen, vaatii kunnolliset perusteet.

Opeta lemmikkisi käsittelyyn, vaikkapa siihen että se makaa pöydällä paikoillaan, saatat nimittäin löytää itsesi kiinnipitäjän paikalta. Mikäli siis olet yli 18v ja et ole raskaana.

Huomioi että kaikki rtg kuvat eivät ole aina täydellisiä, vaikka hoitaja/eläinlääkäri siihen kyllä joka kerta pyrkii. Meidän tavoitteena on että kuvien perusteella päästään diagnoosiin, tavoitteena ei ole että kuva pääsee sosiaaliseen mediaan.

Jos kahlasit tekstin tähän asti niin kiitos sinulle, toivoopi Teppo

Alla oleva teksti on sitten mainos ja sisältää runsaasti sisäpiiritietoa.

Edes hetkisen yrittäjänä sählänneet ihmiset tietävät sen, luottopakit ratkaisee. Arjat on korvaamattomia, niin klinikalla, kuin Imaqenillakin. Juu, kyllä ne vehkeet hyvin toimii, mutta entäpä sitten, kun tulee se hikka? On hienoa soittaa siihen semisalaiseen numeroon ja saada heti toimintaohjeet. Minä en tiedä mitä me sitten tehdään, kun Imaqenin Arja jää eläkkeelle. Ennen kyllä pelotti myös se, että Arja menettää ajokorttinsa, mutta onneksi näyttää siltä, että se hanskaa hommansa myös etänä.