Jaa

Vellipesä pyörähti

Eläinlääkärin kannalta yksi ikävimmistä puhelinkeskusteluista on soitto joka menee jotakuinkin näin:
Soittaja: Onko eläinlääkärillä?
Eläinlääkäri: Kyllä.
Soittaja: Koira on yrittänyt oksentaa tunnin verran, eikä se saa oksennusta tulemaan.
Eläinlääkäri: Onkos sen maha pullistunut?
Soittaja: On, se on ihan rumpuna.
Eläinlääkäri: voi perse…

Eli kyseessä on mahalaukun laajentuma ja kiertymä, tai hyvällä mäihällä pelkkä laajentuma, mutta huono juttu kaikenkaikkiaan.

Mahalaukun kiertymän syyt

Mahalaukun kiertymää esiintyy tyypillisimmin isokokoisilla ja syvärintaisilla koiraroduilla: saksanpaimenkoirat, tanskandoggit ja dobermannit ovat tyyppirotuja mutta onpa tähän sairauteen sortunut koiruuksia mäyräkoirista malamuutteihin.
Aiheuttajaksi on esitetty milloin väärää ruokaa, milloin ruokinnan jälkeistä leikkimistä, milloin taas liian suurta ruoka-annosta. Selkeää yksittäistä syytä ei kuitenkaan ainakaan tällä hetkellä tunneta, joskus vaan kaikista riskinminimoimisyrityksistä huolimatta koiruudella käy todella huono säkä.

Mahalaukun kiertymän oireet

Mahalaukun kiertymän oireet ovat erittäin selkeät: koira yrittää oksentaa jatkuvasti, mitään ei tule ulos ja vatsaontelo alkaa turpoamaan. Hoitoon on päästävä viipymättä, turpoava mahalaukku painaa vatsaontelon katossa kulkevan letkun (vena cava eli alaonttolaskimo) tukkoon ja verenkierto loppuu ja sitten tulee sokki. Sokissa verenpaine romahtaa ja kaikki menee ihan päin pakaraa.

koiran mahalaukun kiertymä röntgen
Koiran mahalaukun kiertymä

Hoitona mahalaukun kiinnitys

Mahalaukun laajentuman ja/tai kiertymän ensihoitona on sokin hoito, eli todella raju nesteytys. Kun sokki on saatu korjattua, pyritään mahalaukun täyttymistä vähentämään – tavallisesti tämä toteutetaan letkun avulla. Jos letku ei mene mahalaukkuun, viittaa se vahvasti mahalaukun kiertymään.
Jatkohoito riippuu tässä vaiheessa siitä missä ollaan ja millainen eläinlääkäri on kyseessä. Ideaalitilanteessa potilas on klinikalla jossa on mahdollista tehdä vatsaontelokirurgiaa. Tällöin vatsaontelo avataan ja mahalaukku oikaistaan. Kun mahalaukku on saatu tyhjennettyä, kiinnitetään mahalaukku pysyvästi paikoilleen. Kirurgi tikkaa pakin kiinni vatsaontelon seinämään ja niin loppu turha pyöriminen, ei pääse vellipesä enää kiertymään.

Jos kirurgia ei ole mahdollista, turvaudutaan hätätoimenpiteisiin. Mahalaukun turpoamista voidaan yrittää helpottaa joko tyhjentämällä sitä neulalla vatsapeitteiden läpi tai toisaalta kieputtamalla koiraparkaa puolelta toiselle ja toivoa, että mahalaukku pyörähtäisi auki. Kuten arvaatte ovat nuo kaksi jälkimmäistä keinoa melko epätoivoisia. Tämän jälkeen potilas lähetetään kipinkapin paikkaan, jossa jatkohoito voidaan suorittaa. Tilanne ei nimittäin vielä ole ohi, kiertymä uusii erittäin helposti. Hoitona tulisikin aina olla mahalaukun kiinnitys, mieluummin lähipäivinä. Ilman kirurgiaa on sairauden uusimisriski todella korkea.

Mahalaukun ennaltaehkäisevä kiinnitys tähystystoimenpiteenä

Mahalaukku voidaan kiinnittää ennaltaehkäisevästi myös tähystystoimenpiteenä. Operaatio on koiruuden kannalta helpohko, vatsaonteloon tulee 2 pientä haavaa ja siihen loppuu jännittäminen notta pyörähtääkö pakki vaiko eikö. Suomessa ennaltaehkäiseviä mahalaukun kiinnitysleikkauksia ei vielä tehdä suurissa määrin. Maailmalla operaatio on jo suhteellisen yleinen erityisesti palvelukoirien keskuudessa. Yhdysvaltojen armeijan palveluksessa olevien koiruuksien pakit on pääsääntöisesti sementöity paikoilleen. Syynä tälle on käsityksemme mukaan se, että koulutetun koiran arvo on erittäin korkea, lisäksi erään luennoitsijan mukaan Aavikkomyrsky-taistelussa menehtyneistä koirista pääosa menehtyi mahalaukun kiertymään. Herää kysymys, onkohan stressillä ja mahalaukun kiertymällä yhteyttä? Se on nimittäin sotiminen varmaankin melko stressaavaa touhua, myös koiruudesta.
Onni on oma vaimo joka värkkäilee näitä tähystystouhuja, minäpoika se vaan höpisen…

Kuvassa moikkaa Obi, koiruus jolla pakki pyörähti viime kesänä. Röntgenkuvassa Obin maha kaasulla täyttyneenä. Ei pyöri enää: laitettiin kiinni, ja viikon kuluttua tähystysoperista koiruus köpötteli Lapin reissun… Kiitos kuvista Tiina Karuveha! (Juttu vuodelta 2017)

Tämän tarinan teille tarjosi Dechra Veterinary Products Oy

MAINOS: Kesäksi kuntoon? Tiesittekö että nykykäsityksen mukaan se koira alkoi jotakuinkin 20000 vuotta sitten pyörimään siinä luolamiesten nuotion ympärillä. Eli melko pitkään ja hartaasti on harjoiteltu sitä anovaa katsetta. Ei ole ihme että helposti putoaa pöydältä nakki kun kaveri tuijottaa suoraan sydämeen. Siinä joutuu kovettamaan sydämensä että ei sämpylän juustot joudu parempiin suihin.

Mutta silti, ei ole hyväksi ylipaino lemmikille, ja liikkumalla se läski ei kyllä lähde, ruokintaan on puututtava.